Katt

I kattemagasinet vil du finne en mengde viktig informasjon og rådgivning for deg med katt, og for deg som ønsker å gå til anskaffelse av en! Det er veldig hyggelig å bo sammen med en katt, og for at katten skal ha det så bra som mulig, er det viktig å ha kjennskap til katters natur, behov og oppførsel. Dette vil sikre at katten din føler seg komfortabel med deg, og at du og din familie kan ha et godt og trygt forhold til den lille stuetigeren. Artiklene i kattemagasinet gir blant annet nyttig informasjon om de ulike katterasene, samt fordeler og eventuelle ulemper med deres rasespesifikke egenskaper. Les mer

Katteraser

Britisk korthår

Du er på leting etter en katt som kompletterer familien utmerket med sin rolige og balanserte personlighet, og som er egnet til å være en innekatt? Da er sannsynligheten stor for at du er blitt anbefalt en britisk korthår. Kun få katteentusiaster kan motstå den myke pelsen og de store øynene til en britisk korthår, også kalt British Shorthair. Samtidig er personligheten til denne rasen alene nok til å elske den! Men hva bør du vite utover dette? Raseportrettet presenterer den korthårede katten fra Storbritannia og gir verdifulle tips omkring anskaffelse, hold, ernæring og helsemessige aspekter.

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.

Matallergi hos katter

Dersom katten din reagerer sensitivt på fôret sitt, plutselig mister pels, får utslett, kaster opp eller har en urolig mage, kan dette ha mange ulike årsaker. Ved en næringsmiddelallergi eller matallergi hos katter gjelder det først og fremst å utelukke ingrediensene som utløser allergien, samt å ta hensyn til de individuelle næringsbehovene til dyret.

Fôrintoleranser hos katt

Omtrent en tredjedel av alle katteeiere tenker at det egne dyret i større eller mindre grad lider av en fôrintoleranse som har negativ innvirkning på allmenntilstanden og spesielt på hud- og pelskvaliteten. I kun en fjerdedel av tilfellene ytrer en intoleranse mot et fôr seg gjennom gjentatt opptredende oppkast og/ eller diaré. Det er viktig å skille mellom en fôrintoleranse og en ekte allergi, altså en reaksjon som blir utløst av immunsystemet.

Tannstein hos katt

Spesielt eldre katter lider ofte av tannstein, som kjennetegnes ved brun-gule belegg på kattens tenner. Dette belegget dannes av ansamlinger av plakk, som i motsetning til hard tannstein fortsatt er myke. For å være nøyaktig er det snakk om et tynt slimlag som er satt sammen av næringspartikler som proteiner eller polysakkarider, samt mikrober (f.eks. sopp og bakterier). Tannstein hos katt kan oppstå som følge av betennelser i munnen, for eksempel gjennom en betennelse i tannkjøttet eller periodontitt. I tillegg fører tannstein til ytterligere betennelser på grunn av bakterielle infeksjoner.

Kattens hørsel

Kattens hørsel er ekstremt fintfølende og setter den menneskelige hørselsevnen helt i skyggen. Katter drar nytte av dette når de jager på mus. I og med at byttedyrene til katten kommuniserer gjennom svært høye og lave lyder, er et utmerket hørselsapparat av svært stor betydning for kattene.

Kattens coronavirus

Coronavirus forekommer ikke bare hos oss dyreeiere, men også hos de firbente følgesvennene våre. I motsetning til det nye, menneskelige coronaviruset, har kattens coronavirus vært kjent i en årrekke. Dette omfatter både FECV (Feline Enteric Coronavirus) og det desidert mer kjente felin infeksiøs peritonittviruset. Sistnevnte forårsaker den dødelige sykdommen felin infeksiøs peritonitt (FIP), som fører til bukhinnebetennelse og væskeansamling i bukhulen (ascites). Mennesker som er blitt infisert med det nye coronaviruset, spesielt de med et svekket immunforsvar som eldre og syke personer, opplever derimot influensalignende symptomer.

Britisk korthår

Du er på leting etter en katt som kompletterer familien utmerket med sin rolige og balanserte personlighet, og som er egnet til å være en innekatt? Da er sannsynligheten stor for at du er blitt anbefalt en britisk korthår. Kun få katteentusiaster kan motstå den myke pelsen og de store øynene til en britisk korthår, også kalt British Shorthair. Samtidig er personligheten til denne rasen alene nok til å elske den! Men hva bør du vite utover dette? Raseportrettet presenterer den korthårede katten fra Storbritannia og gir verdifulle tips omkring anskaffelse, hold, ernæring og helsemessige aspekter.

Bengal

Bengalkatten er en uten tvil en enestående katterase. Tross alt er den en ekte “stuetiger” i ordets forstand. Oppdrettere satser på en liten andel av villkattens gener hos denne rasen. Villkatt-hybrider som bengal eller savannah er blitt den nye trenden blant oppdrettere. Men hva er det som kjennetegner og karakteriserer hybridkatter og hva må man ta i betraktning når en slik krysning med villkatten flytter inn? I denne artikkelen får du svar på disse spørsmålene.

Siameser

Siameseren er ved siden av perserkatten en av de eldste og mest kjente katterasene. Den har opphav i Sørøst-Asia, eller rettere sagt i Siam som i dag er en del av Thailand. Der ble siameseren æret som tempelkatt. Mot slutten av det 19. århundre kom de første siameserne til England, der de ble avlet som rasekatt. I år 1892 ble den første rasestandarden definert. Et par tiår senere begynte avlen av siameseren å spre seg til andre land verden over.

Kattemynte

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten - utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.

Grunnleggende om oppfostring av kattunger

I løpet av de første ukene av livet lærer de små kattungene seg mye om hvordan de skal oppføre seg av deres mor og, faktisk også, av deres søsken. Likevel det er fortsatt nødvendig at mennesker engasjerer seg i opplæringen av kattungen. Tross alt oppfostrer ikke kattemoren kattungen for å tilpasse den til menneskelige standarder og oppførsel.

Innekatt eller utekatt?

De som ønsker seg en katt må ikke bare gjøre seg opp tanker rundt rase, alder og temperament. Et viktig spørsmål for fremtidige katteeiere er følgende: skal katten min være en innekatt eller utekatt? Hvilke fordeler har det dersom katten kan tilbringe tid ute i det fri? Lever innekatter eller utekatter lenger? Hva er fordelene og ulempene med de ulike alternativene? Det er ikke alltid at denne avgjørelsen er opptil deg som eier. Mange katter gjør krav på å være ute i frisk luft, enten det er noen ganger iblant eller hver dag. De er enten oppvokst ute, har på et tidligere punkt i livet hatt muligheten til å være ute eller tilhører de aktive kattene som trenger mye utløp.

Julegaver til katt

For mange katter er julen en veldig spennende tid på året. Tradisjonen tro, hører for mange også gavene med til høytiden. Uansett om menneske eller dyr: en gave er et tegn på hengivenhet og takknemmelighet. Julegaver til katter viser den firbente yndlingen din hvor glad du er i den. Her er det ikke nødvendig å bruke lang tid på å tenke over hva som står på kattens ønskeliste. Det finnes utallige måter å overraske pelsnøstene på. Hva med for eksempel en spennende katteleke, en søt matskål eller en myk koseseng? Vi har samlet de beste gaveideene for katten!

Jul med katt – tips for en fin julefeiring

For katter er juletiden ofte forbundet med en mengde stress og farekilder. Vi viser i denne artikkelen hvor disse farene skjuler seg, og hva du kan gjøre for å forebygge uheldige situasjoner fra starten av. Nedenfor er det oppført fem tips som bidrar til en avslappet og hyggelig julefeiring for både to- og firbente.

Laserpointer for katter

Det finnes delte meninger vedrørende spørsmålet om laserpointere er egnet som katteleke eller ikke. I denne artikkelen kan du lese om fordelene og ulempene som laserpointere har for katten, slik at du kan ta en beslutning som kommer pelsnøstet ditt til gode.

Hjernetrim & intelligensleker for katter

For mange er katter som levende kosedyr: de er myke, elsker menneskelig nærvær og blir gjerne skjemt bort. Det som mange katteeiere imidlertid glemmer er at katter innerst inne er ville dyr. Et liv på sofaen vil derfor sjeldent være tilfredsstillende. Ville katter som lever fritt i naturen sysselsetter seg selv. For eksempel krever hvert måltid ofte en timelang jakt etter byttet. Dag etter dag tilbringer de tiden sin med å ligge på lur, gjemme eller forsvare seg. Roen som våre huskatter nyter er unntaket for disse kattene og inntreffer svært sjeldent. Så selv etter flere hundre år samliv med mennesker er kattene våre fortsatt små villdyr, både hva gjelder vesen og kroppsbygning. Nettopp derfor har de også lignende krav som deres slektinger i naturen.

Sysselsetting av innekatter

De fleste katteeiere ønsker å legge til rette slik at kjæledyret kan leve livet sitt så naturlig som mulig. Derfor bør en kattevennlig leilighet kunne tilby mye variasjon. Jo færre tabusoner det er, desto bedre er det for katten din. Varierende fôringstider tilsvarer kattens naturlige levekår i større grad enn det faste rutiner gjør. Det siste måltidet bør katten din få før du selv går og legger deg. Ved å gi katten din variasjon, gjør du den mer motstandsdyktig mot stress. Derfor bør du sysselsette innekatten din og leke med den så ofte som mulig. Sørger du for eksempel for at katten får en lekeboks med ulikt innhold hver uke, kan du forandre kattens luktverden. Hva angår bakgrunnslyder i leiligheten, bør du også her prøve å integrere nye lyder fra tid til annen.

Kattens første veterinærbesøk

Som regel blir kattunger allerede forsørget optimalt av kattemødrene i de første 6 leveukene. Antistoffene i morsmelken beskytter i tillegg mot infeksjoner. Dersom en kattunge likevel skulle bli syk er det viktig med et raskt besøk hos dyrlegen, i og med at de unge dyrene ikke har mye motstandskraft og vitalfunksjonene kan svikte fort.

Fôring av kattunge

I likhet med valper har også kattunger et spesielt behov for næringsstoffer som bidrar til en sunn utvikling og vekstfase. Det spesifikke behovet er avhengig av en rekke individuelle faktorer som for eksempel rase, alder og temperament. Aktive rakkere trenger mer energi enn små syvsovere. Selv om det kanskje ser søtt ut, bør kattunger ikke ha babyvalker. Det skal alltid være mulig å kjenne ribbena gjennom pelsen, og livet bør være synlig. For å sikre at kattungen din får nok energi, samt alle næringsstoffene den trenger for en sunn og god oppvekst, er det avgjørende med et tilpasset kosthold.

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.

Å reise med katt

Kattehotellet er fylt opp til randen, den vennlige naboen er opptatt, familien bor for langt unna, og alle venner er på ferie? Det er mange årsaker til at du planlegger å ta med deg katten din på reise – og dermed havner i en litt utfordrende situasjon. Enkelte ganger har du som katteeier kun to valg: enten dropper du den planlagte reisen og koser deg hjemme sammen med katten din, eller du tar den med på reiseeventyret. Dersom reisemålet ligger innenfor landegrensene og dere har samme oppholdssted under hele reisen, er det å ta med katten på tur som regel ikke noe problem. Forutsatt er selvsagt at kjæledyr eller katter er velkomne på feriestedet. På rundreiser eller stressfulle jobbreiser bør man generelt se bort fra det å ta med seg katten. Likeså kan også reiser til utlandet i visse tilfeller vise seg å være vanskelige. Strenge innreisebestemmelser, oppdaterte helseattester, penible vaksinasjonsbevis og karantenebestemmelser øker kompleksiteten på reisen betydelig. Selvsagt er alle disse forskriftene godt gjennomtenkt og eksisterer av en god grunn: til syvende og sist er de der for å beskytte dyrenes helse. For deg som eier innebærer det dog i første omgang en mengde bryderi.

Fly med katt

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.

Kjøre bil med katt

Katter liker ikke å reise. Når de flyttes fra deres vante omgivelser fører det til stress for de følsomme dyrene. Fremmede lyder og dufter kan gjøre selv de mest robuste katter nervøse. Men noen ganger blir kattens eier nødt til å flytte sin katt – om det så gjelder det årlige besøket til veterinæren, flytting eller en lengre ferie. Å kjøre i en bil er sannsynligvis ikke transportformen som katten liker aller best - men med litt forberedelser kan du få din katt til å gi slipp på angsten.
Våre mest populære artikler
Katt Kattehelse og kattepleie

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
Katt Katteraser

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
Katt Katteraser

Hellig Birma

"Hellig Birma" - Birmaens navn sørger ofte for mye forvirring. På engelsk heter katterasen "Burma" - men rasen må ikke forveksles med burmeseren! Faktisk kommer Birma-katten fra et fransk avlsprogram fra 1920-årene. Lær mer om rasen, som er en perfekt kombinasjon av perserkatten og siamkatten, her.
Nyeste artikler
Katt Katteraser

Britisk korthår

Du er på leting etter en katt som kompletterer familien utmerket med sin rolige og balanserte personlighet, og som er egnet til å være en innekatt? Da er sannsynligheten stor for at du er blitt anbefalt en britisk korthår. Kun få katteentusiaster kan motstå den myke pelsen og de store øynene til en britisk korthår, også kalt British Shorthair. Samtidig er personligheten til denne rasen alene nok til å elske den! Men hva bør du vite utover dette? Raseportrettet presenterer den korthårede katten fra Storbritannia og gir verdifulle tips omkring anskaffelse, hold, ernæring og helsemessige aspekter.
Katt Kattehelse og kattepleie

Tannstein hos katt

Spesielt eldre katter lider ofte av tannstein, som kjennetegnes ved brun-gule belegg på kattens tenner. Dette belegget dannes av ansamlinger av plakk, som i motsetning til hard tannstein fortsatt er myke. For å være nøyaktig er det snakk om et tynt slimlag som er satt sammen av næringspartikler som proteiner eller polysakkarider, samt mikrober (f.eks. sopp og bakterier). Tannstein hos katt kan oppstå som følge av betennelser i munnen, for eksempel gjennom en betennelse i tannkjøttet eller periodontitt. I tillegg fører tannstein til ytterligere betennelser på grunn av bakterielle infeksjoner.
Katt Kattehelse og kattepleie

Kattens hørsel

Kattens hørsel er ekstremt fintfølende og setter den menneskelige hørselsevnen helt i skyggen. Katter drar nytte av dette når de jager på mus. I og med at byttedyrene til katten kommuniserer gjennom svært høye og lave lyder, er et utmerket hørselsapparat av svært stor betydning for kattene.

Etter hvilke kriterier avgjør jeg om en katt er "min katt"? Med detaljert informasjon om de ulike katterasene, vil det være lett å finne frem til den rasen som passer best til deg. Når avgjørelsen endelig er tatt og du har funnet din nye følgesvenn, er det dog fortsatt mange spørsmål som vil oppstå når det nye familiemedlemmet endelig er på plass i sitt nye hjem: Hvordan tilpasser jeg katten til sitt nye hjem? Hva trenger katten av leker, mat og andre praktiske ting? I magasinet vårt vil du finne svaret på alle disse spørsmålene. Her finner du også gode råd og guider vedrørende anskaffelses- og kjøpsprosessen.

Til tider vil du nok også støte på ulike utfordringer og problemer. Vår katterådgivning vil kunne gi deg viktig informasjon om hvordan du skal kunne løse dette. Vi vil guide deg gjennom alt fra hvordan du får katten din stueren til hvordan du kan håndtere og dressere uønsket og aggressiv atferd.

Riktig pleie av din pusekatt er også et tema i vårt kattemagasin. Her får du gode tips til hvordan du kan holde din elskede firbente venn frisk og rask. Blant annet informerer vi om hvilke kattesykdommer som eksisterer og hva du kan gjøre for at katten din raskt kan komme seg til hektene igjen. Lær også hva du kan gjøre med parasitter, hvilke vaksinasjoner som trengs og hvordan du på best mulig måte skal ta vare på kattens pels. Her vil du også finne all viktig informasjon om riktig ernæring av katten din. Få oversikt over fordeler og ulemper med ulike typer kattemat og hvordan du velger riktig næring til katten din. Noen katter har også spesielle ernæringsbehov. I kattemagasinet blir dette tematisert og du får tips til hvordan du kan møte kattens spesialbehov på best mulig måte.

Sist men ikke minst, vil du også kunne lese om hvordan du på en sikker og trygg måte kan ta katten din med på reiser. Hvilke transportmidler er tilgjengelige, og hvordan velger jeg det rette for meg og min firbente venn? Kattemagasinet gir deg rådgivning i disse spørsmålene og kommer dessuten med verdifulle tips og råd vedrørende diverse andre katteemner.