Katt

I kattemagasinet vil du finne en mengde viktig informasjon og rådgivning for deg med katt, og for deg som ønsker å gå til anskaffelse av en! Det er veldig hyggelig å bo sammen med en katt, og for at katten skal ha det så bra som mulig, er det viktig å ha kjennskap til katters natur, behov og oppførsel. Dette vil sikre at katten din føler seg komfortabel med deg, og at du og din familie kan ha et godt og trygt forhold til den lille stuetigeren. Artiklene i kattemagasinet gir blant annet nyttig informasjon om de ulike katterasene, samt fordeler og eventuelle ulemper med deres rasespesifikke egenskaper. Les mer

3 min

Hjemmelaget kake til katt: to smakfulle oppskrifter

Har den lille kattepusen din fødselsdag og har du lyst til å gi den en ekstra liten overraskelse? Da er en bursdagskake til katt alltid en god idé. For det å bake en kattekake er faktisk ikke så vanskelig. Med våre to oppskrifter kan du starte med det samme.

5 min

Hjemmelaget katteis – 5 enkle oppskrifter

Om sommeren har is høysesong og sørger for en velkommen avkjøling. Også katter fryder seg over en forfriskning på varme sommerdager. Ønsker du til avveksling å overraske silkepoten din med en is? Vi oppklarer om is er farlig for katter og viser hvordan du kan lage sunn is til katter selv.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

5 min

Alderdomssvakhet hos katter: Når katter blir eldre

Bekymrer det deg at den eldre katten din ikke lenger reagerer på navnet sitt? Eller lurer du på hvorfor katten din ikke lenger finner fôrskålen sin? Vi forklarer hvordan du på et tidlig stadium kan oppdage symptomer på alderdomssvakhet hos katten din og sørge for at katten din får et langt, sunt liv.

5 min

Astma hos katter

Tilsynelatende ut av det blå begynner katten plutselig å lage pipelyder når den puster og ser på deg med store pupiller: pelsnøstet ditt har et astmaanfall. Hvordan du kjenner igjen astma hos katter og hva du kan gjøre for å hjelpe katten på best mulig måte, kan du lese mer om i denne artikkelen.

6 min

Diabetes hos katter

Akkurat som mennesker kan også katter få diabetes. Vi forklarer hvordan du oppdager symptomer hos katten din, hvilke former for diabetes det finnes hos katter og hvordan sykdommen kan behandles.

10 min

Britisk langhår

Leter du etter en tilpasningsdyktig katt for livet, helst med lang pels? Britisk langhår er den langhårete varianten av britisk korthår og deler dens vennlige, balanserte gemytt og en heller mindre trang til å bevege seg. Historien til britisk langhår er nært knyttet til historien om britisk korthår. Til slutt tilsvarer begge rasene samme standard og differensierer seg bare i den lange, myke pelsen til britisk langhår, som oppstod ved krysning med perserkatter.

6 min

Orientalsk korthår

Med en orientalsk korthår blir det garantert aldri kjedelig. De intelligente, livlige kattene med de store ørene trenger mye oppmerksomhet og liker ikke å være alene. Til gjengjeld belønner de sine eiere med en stor porsjon kjærlighet.

6 min

Europeisk korthår

Knapt til å tro, men sant: europeisk korthår er en egen katterase. Samtidig er ikke alle gårdskatter med ukjent opphav klassifisert som europeisk korthår. For også denne rasen har en unik rasestandard som avlslinjene må innfri.

8 min

«Hjelp, katten tisser i sengen!»

Egentlig er katter verdens mest renslige dyr. Men hva gjør du dersom katten plutselig tisser i sengen istedenfor kattedoen? I denne artikkelen kan du lese mer om årsakene som ligger til grunn for den uvanlige oppførselen, hvordan du kan hjelpe i en slik situasjon, og hvordan du kan beskytte sengen din mot katteurin.

2 min

Kattemynte

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten - utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.

2 min

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.

6 min

Katten som forbilde: Dette kan du lære av katten din

Eleganse, kroppskontroll, ynde – mange katteeiere beundrer katten sin for disse egenskapene. Andre har derimot klønete kosekatter hjemme, som trekker oppmerksomheten mot seg med høy maling. Men uansett hvor forskjellige katter kan være: Mange adferdstrekk er ganske enkelt typiske for katter. Vi mennesker kan lære et og annet av det. I denne artikkelen kan du finne ut mer om hva vi mennesker kan lære av kattene våre, og i hvilke situasjoner vi bør se katten som forbilde.

4 min

Hjemmelaget julekalender til katt

Nå er det ikke lenge igjen til jul, og de kalde vinterkveldene inviterer til et hyggelig juleverksted. Så hvorfor ikke benytte sjansen til å trylle fram en hjemmelaget julekalender til katten din? Her får du vite hvordan det gjøres.

7 min

Fysisk aktivitet for katter: Slik lykkes det med idealvekten

Finn ut hva som vekker jaktinstinktet hos katten din for å sørge for mer aktivitet i hverdagen. Et par godbiter for mye og for lite lek som kompensasjon sørger raskt for noen ekstra kilo. Da er spørsmålet: Finnes det ikke også sport for katter? Her får du fem øvelser som sørger for mer fysisk aktivitet hos katten og som bidrar til å bli kvitt de ekstra kiloene.

5 min

Laserpointer for katter

Det finnes delte meninger vedrørende spørsmålet om laserpointere er egnet som katteleke eller ikke. I denne artikkelen kan du lese om fordelene og ulempene som laserpointere har for katten, slik at du kan ta en beslutning som kommer pelsnøstet ditt til gode.

2 min

Hjernetrim & intelligensleker for katter

For mange er katter som levende kosedyr: de er myke, elsker menneskelig nærvær og blir gjerne skjemt bort. Det som mange katteeiere imidlertid glemmer er at katter innerst inne er ville dyr. Et liv på sofaen vil derfor sjeldent være tilfredsstillende. Ville katter som lever fritt i naturen sysselsetter seg selv. For eksempel krever hvert måltid ofte en timelang jakt etter byttet. Dag etter dag tilbringer de tiden sin med å ligge på lur, gjemme eller forsvare seg. Roen som våre huskatter nyter er unntaket for disse kattene og inntreffer svært sjeldent. Så selv etter flere hundre år samliv med mennesker er kattene våre fortsatt små villdyr, både hva gjelder vesen og kroppsbygning. Nettopp derfor har de også lignende krav som deres slektinger i naturen.

4 min

Kattens oppvekst – fra kattunge til katt i 6 faser

Hvor lenge vokser en katt og hvor stor blir den? Selv om arvegodset til katten er en avgjørende faktor for dette, spiller også ernæringen og eksterne faktorer en viktig rolle. Kattens oppvekst deles opp i 6 ulike vekstfaser. Kjenner vi til disse, kan vi sørge for en perfekt start i et sunt katteliv og bidra til en best mulig oppvekst.

4 min

Kattens første veterinærbesøk

Det første veterinærbesøket med katten er sannsynligvis den viktigste av alle. Her finner du ut hvilke undersøkelser som er inkludert og når kattungen din bør gå til veterinæren.

4 min

Kan katter bli fornærmet?

Kanskje du har opplevd det før: Du kommer tilbake fra ferien og gleder deg til å møte den elskede katten igjen. I stedet ser katten din ut til å være sur og vender ryggen til deg. Men kan katter bli fornærmet? Vi går inn på dette spørsmålet.

9 min

Å reise med katt

Kattehotellet er fylt opp til randen, den vennlige naboen er opptatt, familien bor for langt unna, og alle venner er på ferie? Det er mange årsaker til at du planlegger å ta med deg katten din på reise – og dermed havner i en litt utfordrende situasjon. Enkelte ganger har du som katteeier kun to valg: enten dropper du den planlagte reisen og koser deg hjemme sammen med katten din, eller du tar den med på reiseeventyret. Dersom reisemålet ligger innenfor landegrensene og dere har samme oppholdssted under hele reisen, er det å ta med katten på tur som regel ikke noe problem. Forutsatt er selvsagt at kjæledyr eller katter er velkomne på feriestedet. På rundreiser eller stressfulle jobbreiser bør man generelt se bort fra det å ta med seg katten. Likeså kan også reiser til utlandet i visse tilfeller vise seg å være vanskelige. Strenge innreisebestemmelser, oppdaterte helseattester, penible vaksinasjonsbevis og karantenebestemmelser øker kompleksiteten på reisen betydelig. Selvsagt er alle disse forskriftene godt gjennomtenkt og eksisterer av en god grunn: til syvende og sist er de der for å beskytte dyrenes helse. For deg som eier innebærer det dog i første omgang en mengde bryderi.

4 min

Fly med katt

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.

Våre mest populære artikler
Katt Kattehelse og kattepleie

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?

Katt Kattehold

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.

Katt Katteraser

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.

Nyeste artikler
Katt Kattesport og lek

Fysisk aktivitet for katter: Slik lykkes det med idealvekten

Finn ut hva som vekker jaktinstinktet hos katten din for å sørge for mer aktivitet i hverdagen. Et par godbiter for mye og for lite lek som kompensasjon sørger raskt for noen ekstra kilo. Da er spørsmålet: Finnes det ikke også sport for katter? Her får du fem øvelser som sørger for mer fysisk aktivitet hos katten og som bidrar til å bli kvitt de ekstra kiloene.

Etter hvilke kriterier avgjør jeg om en katt er "min katt"? Med detaljert informasjon om de ulike katterasene, vil det være lett å finne frem til den rasen som passer best til deg. Når avgjørelsen endelig er tatt og du har funnet din nye følgesvenn, er det dog fortsatt mange spørsmål som vil oppstå når det nye familiemedlemmet endelig er på plass i sitt nye hjem: Hvordan tilpasser jeg katten til sitt nye hjem? Hva trenger katten av leker, mat og andre praktiske ting? I magasinet vårt vil du finne svaret på alle disse spørsmålene. Her finner du også gode råd og guider vedrørende anskaffelses- og kjøpsprosessen.

Til tider vil du nok også støte på ulike utfordringer og problemer. Vår katterådgivning vil kunne gi deg viktig informasjon om hvordan du skal kunne løse dette. Vi vil guide deg gjennom alt fra hvordan du får katten din stueren til hvordan du kan håndtere og dressere uønsket og aggressiv atferd.

Riktig pleie av din pusekatt er også et tema i vårt kattemagasin. Her får du gode tips til hvordan du kan holde din elskede firbente venn frisk og rask. Blant annet informerer vi om hvilke kattesykdommer som eksisterer og hva du kan gjøre for at katten din raskt kan komme seg til hektene igjen. Lær også hva du kan gjøre med parasitter, hvilke vaksinasjoner som trengs og hvordan du på best mulig måte skal ta vare på kattens pels. Her vil du også finne all viktig informasjon om riktig ernæring av katten din. Få oversikt over fordeler og ulemper med ulike typer kattemat og hvordan du velger riktig næring til katten din. Noen katter har også spesielle ernæringsbehov. I kattemagasinet blir dette tematisert og du får tips til hvordan du kan møte kattens spesialbehov på best mulig måte.

Sist men ikke minst, vil du også kunne lese om hvordan du på en sikker og trygg måte kan ta katten din med på reiser. Hvilke transportmidler er tilgjengelige, og hvordan velger jeg det rette for meg og min firbente venn? Kattemagasinet gir deg rådgivning i disse spørsmålene og kommer dessuten med verdifulle tips og råd vedrørende diverse andre katteemner.