Kattens første veterinærbesøk

Kattunge på besøk hos dyrlegen.

Hvit kattunge på besøk hos dyrlegen.

Ingen grunn til bekymring!

Som regel blir kattunger allerede forsørget optimalt av kattemødrene i de første 6 leveukene. Antistoffene i morsmelken beskytter i tillegg mot infeksjoner. Dersom en kattunge likevel skulle bli syk er det viktig med et raskt besøk hos dyrlegen, i og med at de unge dyrene ikke har mye motstandskraft og vitalfunksjonene kan svikte fort.

Ormekur er viktig

Fra katten er 2 uker gammel er det vanlig å starte med en ormekur som gjentas jevnlig annenhver uke. Dette er viktig i og med at kattungene infiseres med endoparasitter gjennom morsmelken, noe som ubehandlet kan føre til alvorlige skader på tarmepitelet eller diaré.

Kattens første veterinærbesøk

Kattens første veterinærbesøk: undersøkelsen

Dersom du har fått en liten katt hjem til deg, ideelt sett ikke før den er minst ti uker gammel, og den har overvunnet stresset som er tilknyttet flyttingen og seperasjonen fra søsknene sine, er det snart på tide med kattens første veterinærbesøk. Som oftest er det mulig å kombinere timen med den grunnleggende vaksineringen som vanligvis gjennomføres i 9. eller 12. leveuke.

Hva sjekkes hos veterinæren?

Som en del av kattens første veterinærbesøk vil dyrlegen sjekke den generelle ernærings- og pelstilstanden til det lille dyret. I tillegg kontrolleres slimhinnene, tennene og ørene (parasitter), samt hjertet og lungene. Veterinæren måler også kroppstemperaturen og gjennomfører ved behov de grunnleggende vaksinasjonene eller en leukose-test, for å så kunne vaksinere katten. Det er også mulig at veterinæren etterspør en samleprøve av kattens avføring fra dagene før timen, for en mer detaljert analyse. Uavhengig av dette er det viktig at katten får en konsekvent gjennomført ormekur fram til 12. leveuke.

Å bli kjent med hverandre

Denne og de påfølgende veterinærbesøkene er ikke bare viktig for helseaspektet alene. Gjennom besøkene blir veterinæren kjent med dyret og kan allerede danne seg et bilde av kattens alminnelige helsetilstand, noe som hjelper dersom katten på et tidspunkt skulle bli syk. I tillegg vennes katten til omgivelsene i og rundt dyreklinikken, behandlingsrommet, de uvante luktene og selve undersøkelsen. Dette forebygger at katten ved senere veterinærbesøk slår seg vrang med en avvisende oppførsel. Veterinæren vil i tillegg sammen med deg gå gjennom kattens ernæring, de ulike fasene i oppveksten, samt kattens modenhet og det rette tidspunktet for en kastrasjon. Et besøk hos veterinæren når katten fortsatt er liten er derfor ikke bare viktig for å forebygge helseproblemer, men også bra for å redusere komplikasjonene ved en eventuelt opptredende sykdom når katter er eldre.

Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.