Kattens første veterinærbesøk

Kattunge på besøk hos dyrlegen.

Det første besøket hos veterinæren tjener først og fremst til at kattungen kan venne seg til alt.

Det første veterinærbesøket med katten er sannsynligvis den viktigste av alle. Her finner du ut hvilke undersøkelser som er inkludert og når kattungen din bør gå til veterinæren.

Riktig tidspunkt: Når finner den første undersøkelsen sted?

Den første undersøkelsen av en kattunge bør som regel gjennomføres etter åtte uker. Når en kattunge har flyttet inn hos deg, bør du etter en kort tilpasningstid få den undersøkt på nytt.

I det optimale tilfellet vokser kattunger opp sammen med moren til de når den er blitt tolv uker gammel. Takket være antistoffene i morsmelken er de beskyttet mot infeksjoner.

Skulle en kattunge likevel bli syk, er et besøk hos veterinæren alltid nødvendig. For spesielt kattunger har lite motstandskrefter, og derfor kan vitalfunksjonene raskt svikte.

Når er det tid for undersøkelse nummer to?

Omtrent fire uker etter den første veterinærtimen bør du ta med katten din til veterinæren igjen. Her finner den neste vaksineringen av grunnimmuniseringen sted for å oppnå en så høy antistofftiter som mulig. I tillegg gjennomfører veterinæren en ny undersøkelse av katten din.

Hva blir gjort ved første veterinærbesøk med katten?

Den første undersøkelsen av kattunger brukes til å sjekke den generelle helsetilstanden til kattungen.

Til dette formål kontrollerer veterinæren ikke bare ernærings- og pelstilstanden til den lille katten, men også slimhinnene, tennene og ørene. Det følger en undersøkelse av hjerte og lunge samt en måling av kroppstemperaturen.

Deretter følger ytterligere undersøkelser og tiltak for å gjøre det mulig for kattungen å starte livet på best mulig måte:

1. Vaksinering

Hvis kattungen virker frisk, kan den første vaksineringen gjennomføres. Hos rene innekatter er en vaksinering mot katteinfluensa og kattepest (feline parvovirose) for det meste tilstrekkelig.

Skal du holde katten ute bør du også få dyret vaksinert mot rabies og leukemi (FeLV), avhengig av region og smittepress. Vær imidlertid oppmerksom på at begge vaksinasjonene må gis først fra den tolvte leveuken.

I tillegg anbefales en blodprøve før leukosevaksinering for å utelukke en eksisterende infeksjon. Ellers kan vaksineringen føre til et ille utbrudd av sykdommen.

Mer informasjon finner du i artikkelen: Vaksinasjon av katter og kattunger

2. Ormekur

Kattunger kan bli smittet med ormer via morsmelken, derfor anbefales den første behandlingen mot ormer hos katter i en alder av tre uker. Deretter gis en ormekur med to ukers mellomrom inntil to uker etter det siste inntaket av morsmelken.

Spørsmålet om parasittprofylakse forblir imidlertid et tema gjennom hele kattelivet. Både ektoparasitter (lopper, midd, flått) og endoparasitter (båndormer, giardier, mynteormer) er ikke uvanlige hos katter (spesielt hos utekatter).

Derfor bør du sammen med veterinæren din tenke over en effektiv loppe- og flåttprofylakse. I tillegg bør du kvartalsvis undersøke utekatter for ormer og om nødvendig gi en ormekur. Hos innekatter er det som regel tilstrekkelig å få en avføringsprøve undersøkt for parasitter en eller to ganger i året.

Kattens første veterinærbesøk © didesign / stock.adobe.com
Perser katt sammen med veterinær.

Hvorfor er kattens første veterinærbesøk så viktig?

Uansett hvor gammel katten din allerede er, må den undersøkes regelmessig av veterinæren din. Dette har nemlig kun fordeler:

1. Lære hverandre å kjenne

De første og påfølgende veterinærbesøkene med kattungen din er ikke bare viktig av helsemessige grunner. Kattungen din skal bli kjent med veterinæren og omgivelsene. Slik klarer du å fjerne frykten for veterinærbesøk hos dyret ditt helt fra starten av.

2. Informasjonsutveksling

Veterinæren din kan gi deg viktig informasjon om kattehold og dens ernæring. Sammen kan dere avklare viktige spørsmål om vekstforløpet, begynnelsen av kjønnsmodenheten og en mulig kastrasjon.

3. Tidlig oppdagelse av sykdommer

Over tid vil veterinæren din bli bedre kjent med og vurdere kattungen din. Dette gjør det lettere å skille mellom den normale tilstanden og en alvorlig sykdom.

Våre mest populære artikler
2 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?

3 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?

4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.