Hunderaser

Opprinnelig var hunder rene nyttedyr som måtte innfri et bestemt formål og utføre spesifikke oppgaver. Basert på dette har hunderaser blitt kategorisert i ulike grupper og seksjoner. I 1983 redefinerte Raymond Triquet helheten av alle hunderaser og sorterte dem i 10 grupper med karakteristiske trekk. Les mer

Finn hunden din

Viktige personlighetstrekk

Hunden min skal være

Utseende

Størrelse
Ekstra litenLitenMellomstorStorEkstra Stor
Pels
Hårløs / HyperallergenKort pelsLang pels
Farge
SvartRød / LysebrunBlå / GråBrun / GråKremfargetHvitRødbrunGull / Gul
Mønster
TofargetTrefargetMerleTuxedoHarlekin / PunktfargetFlekkete / Strukturert / PrikketeTabbySableSadelfarget / Blanket

FCI gruppe

7 min

Beagle

Ikke la deg lure av de korte beinene til beaglen – denne mellomstore hunderasen holder deg i bevegelse og er alltid klar for en overraskelse. De vennlige hundene er aktive, ikke lettskremte og veldig smart. I denne artikkelen kan du lese mer om beaglen og finne ut det du trenger å vite om rasen.
11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
12 min

Cocker Spaniel

Yndefull, eventyrlysten og med rampete egenrådighet - det er lite overraskende at den engelske cocker spanielen er en av de mest populære hunderasene. I dette raseportrettet får du vite mer om de langørede Britene.
10 min

Engelsk Setter

Den sportslige engelske Setteren er vakker, smart og en lidenskapelig jeger. Hvis du vurderer å dele livet ditt med en hund av denne rasen, bør du sette av mye tid til felles opplevelser i naturen og en ha solid base med kunnskap om og erfaring med hund.
6 min

Eurasier

Eurasieren er den yngste hunderasen med avstamming fra Tyskland. Den som lærer denne mellomstore hunden å kjenne vil ikke bare beundre den yppige pelsen, men også raskt sette pris på dens spesielle vesen.
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
11 min

Gordon setter

En Gordon Setter får ikke bare jegernes hjerter til å slå høyere. Den sympatiske, spreke skotten er en utmerket følgesvenn for friluftsmennesker som allerede har erfaring med hunder og som liker å tilbringe mye tid utendørs sammen med hunden.
11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.
8 min

Norsk elghund (grå)

Under navnet "Norsk elghund" finnes det to forskjellige uavhengige raser: den grå og den svarte elghunden. Denne artikkelen omhandler den grå elghunden.
12 min

Schäferhund

Den tyske schäferen er den mest utbredte brukshundrasen verden over. Takket være deres iver etter å lære, samt sin menneskekjære personlighet er de mangfoldige hundene også velegnet for familielivet.
10 min

Staffordshire Bullterrier

Kjærlig familiehund eller aggressiv kamphund? Det er fullstendig avhengig av oppdragelsen til den kompakte Staffordshire Bullterrieren. For å fremme hundens gode natur og positive egenskaper som blant annet lojalitet, og kontrollere dens problematiske atferd som dominans og faste vilje, kreves det imidlertid at at eierne har mye hundeerfaring.

Den internasjonale hundeorganisasjonen Fédération Cynologique Internationale (FCI) har introdusert denne kategoriseringen som en offisiell global standard. For hver hunderase er det tilknyttet et FCI-medlemsland som anses som opprinnelseslandet for den respektive rasen.

I kategorien hunderaser finner du en detaljert beskrivelse av de 10 FCI-hovedgruppene. Her kan du lese og lære mer om din hunds historie, karaktertrekk, hva den liker og ikke liker, samt om hundens helse og behov.

De ulike FCI-grupperingene av hunderaser

Gruppe 1: Bruks-, hyrde- og gjeterhunder

Felles for alle hunderaser i denne gruppen er den sterke viljen til å arbeide. Gjeterhunder er intelligente arbeidsdyr og er høyt verdsatt for deres årvåkenhet. De bjeffer sjeldent og underordner seg raskt mennesker. Derimot er nettopp bjeffing gjeterhunders viktigste arbeidsredskap, fordi det er ved å bjeffe at de samler saueflokken. Som husdyr eller for spaserturer er de midre godt egnet. Bearded Collie er en glad, velbalansert og lett-trent hund. Typisk for denne hunderasen er det oppsiktsvekkende ansiktsuttrykket. Rasen Hvit Sveitsisk gjeterhund utviklet seg til en selvstendig rase, med opprinnelse i Canada. Rasen er oppmerksom, glad i barn, og på ingen måte aggressiv. De er også velegnet som vakthund på grunn av sin årvåkenhet.

Gruppe 2: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder

I denne gruppen finner vi rasene Pinscher og Schnauzer, Hollandsk Smoushond, Russisk Black Terrier, Molosser, fjellhunder og Berner Sennenhunder. Blant Pinschere regnes Dobermann og Dverg Pinscher. Dyrene skal ha blitt introdusert på det europeiske fastlandet på begynnelsen av 1800-tallet fra England. Affenpinscher er en av de eldste hunderasene i Tyskland, og rasen er i dag nærmest uendret. Dyrene blir opptil 15 år gamle og er veldig glade i mennesker. De liker å kose, er gode vakthunder og trenger lite trening.

Gruppe 3: Terriere

I denne store gruppen finner vi både høye og lave terriere, bullterriere og dvergterriere. På grunn av sitt storslåtte utseende blir Airedale Terrieren ofte betraktet som kongen av terrierne. Rasen kommer fra det engelske fylket Yorkshire. Her trengte gruvearbeidere, arbeidere og bønder en hund for vannjakt og samling av kveg. Airedale Terriers var ideelle for dette og fikk raskt mange tilhengere på grunn av deres pålitelighet og allsidighet. Den australske Terrieren passer også i byer og leiligheter, så lenge den får nok daglig mosjon. På grunn av rasens robusthet, gode motstandsevne mot kulde og styrke, var også denne rasen opprinnelig en gjeterhund. Den strihårede Foxterrieren er også svært vanlig i Europa. De ble brukt i England for revejakt og kan ses på en rekke historiske engelske malerier.

Gruppe 4: Dachshunder

Dachshundens historie går helt tilbake til middelalderen. I Bracken i Tyskland søkte man kontinuerlig etter kortvokste hunder som var egnet for jakt både over og under bakken. Slik ble hunderasen Dachshund født. Dyrene har en kort og tett pels som varierer i ulike fargegraderinger, fra svart til rødbrunt. Dachshunder er godt balanserte, raske dyr og har en god utholdenhet og en utpreget luktesans. Rasen avles i tre størrelser (Dachs-, Dvergdachs- og Kanindachshund) og etter tre pelslengder (korthåret-, strihåret- og langhårede dachshunder). Den muskuløse strihårede dachsen trenger lite trening, kan bli opptil 17 år gammel og er en god vakthund.

Gruppe 5: Spisshunder og primitive raser

Rasegruppen spisshunder inkluderer sledehunder, nordiske jakthunder, nordiske vakt- og hyrdehunder, europeiske og asiatiske spisshunder. Den tyske Spitz-rasen er en etterkommer av steinalderens torvhund og dermed den eldste hunderasen i Sentral-Europa. Spitzer er gjenkjennelige på deres vakre pels som står ut fra kroppen. Det er særlig deres raske øyne og spisse ører som gir dem sitt gjenkjennelige utseende. Tysk Spitzer er en livlig, modig men også veldig kjærlig hunderase. De er enkle å trene og lære opp. Siden hunden av natur er mistenksom på fremmede, er rasen velegnet som vakthund. De nordiske rasene er populære gjeterhunder og har en god og varm pels.

Gruppe 6:  Drivende-, sporhunder og beslektede raser

Drivende hunder har svært god nese og har hjulpet mennesker med å jakte i århundrer. Når de er på jakt benytter de sin luktesans for å spore opp byttet og når den nærmer seg kommer de med småbjeff.  Blant disse rasene finner vi for eksempel Engelsk Foxhound, Schweizerstøver, Otterhund, Fransk Støver eller Beagle. Sporhunder er jakthunder som er spesialiserte i å spore opp skadet viltdyr som hjort. Akkurat som drivende hunder har også sporhunder en utmerket luktesans og søker eksplisitt etter sporet av skadede viltdyr. Blant denne rasen regnes Bayersk Viltsporhund og Alpinsk Dachsbracke.  Drivende hunder er trent til å jakte sammen i grupper, mens sporhunder jobber alene.

Gruppe 7: Stående fuglehunder

I denne gruppen skiller man mellom kontinentale pointertyper som Braque, Spaniel og Griffon, og britiske og irske pointere og settere. Pointere henter villig skutt vilt. Rasen har fra det eksisterte skytevåpen blitt avlet i stadig større omfang og er svært allsidig. De dreper ikke men viser jegeren rolig og kontrollert hvor han kan finne byttedyret.  De blir i dag sjeldent brukt til dette formålet, men fordi de kombinerer egenskapene til flere jaktraser, er de veldig populære som tur- og følgesvenner. Dette er imidlertid en hund som ikke bør holdes som kjæledyr av andre enn jegere og friluftsmennesker.

Gruppe 8: Apporterende hunder, Retrievere, Spanieler, Vannhunder

Apporterende hunder er jakthunder som sporer opp villfugler og bringer dem tilbake til jegeren. Støtende hunder omfatter raser som selvstendig søker etter viltdyr. Til denne kategorien hører for eksempel Amerikansk og Engelsk Cocker spaniel, Engelsk Springer spaniel, Field spaniel, Kooikerhund (hollandsk spaniel) og Welsh Springer spaniel. Vannhunder er godt egnet som hjelp på fisketurer. Amerikansk vannspaniel er en rase som nedstammer fra Engelsk spaniel og er samtidig den minste spaniel rasen. Retrieverrasen Chesapeake Bay Retriever ble spesielt avlet for vannjakt, og må i tillegg til å apportere også kunne bryte seg gjennom is og tåle kaldt vann.

Gruppe 9: Selskapshunder

Disse hundene tjener som trofaste følges- og selskapsvenner for sine eiere. I denne store gruppen finner vi bichon, pudler og små belgiske raser, men også tibetanske raser, hårløse hunder, pekingesere og Chihuahuas. Rasen Bichon Frisé for eksempel, er morsom, uavhengig og livlig. Hunden lærer raskt og er lett å trene opp. Bolognesehunden har en delikat kroppsbygning, er sosial og familievennlig. Russisk Tsvetnaya Bolonka derimot er en ekte kosehund. Siden rasen er vennlig og livlig, er disse dyrene veldig godt egnet som lekekamerater. Boston Terrieren har et svært balansert temperament. Hunden ble først avlet i Boston på 1970-tallet. Den er smart, livlig, bestemt men snill. Fra den ble oppdaget i 1850 regnes Chihuahua som den minste hunderasen i verden. Det antas at hunden nedstammer fra den meksikanske toltec-hunden.  Fra 1800-tallet solgte bøndene i provinsen Chihuahua hundene også til turister og hunderasen spredde seg gjennom dette også til Europa. En Chihuahua kan fremvise ethvert karaktertrekk - fra årvåkenhet til lekenhet.

Gruppe 10: Mynder

Uavhengig av om de er lang-, kort- eller ruhårede, er disse slanke og langbente hundene sammen med gepardene blant de raskeste dyrene vi har på jorden. De ble tidlig avlet for spesifikt bruk og jakter med synet. Avhengig av opprinnelsen skiller man mellom vestlige og orientalske mynder. Karakteristisk for de orientalske hundene er deres hengeører og uavhengige vesen, mens de vestlige myndene er sprintere og har roseører.

Oppdag utvalget av rasefôr i zooplus sin mangfoldige hundeavdeling!