Orientalsk korthår

Katterase orientalsk korthår

Typisk orientalsk korthår: Store ører, grønne øyne, lange bein

Med en orientalsk korthår blir det garantert aldri kjedelig. De intelligente, livlige kattene med de store ørene trenger mye oppmerksomhet og liker ikke å være alene. Til gjengjeld belønner de sine eiere med en stor porsjon kjærlighet.

Utseende til orientalsk korthår

Det mest merkverdige trekket til en orientaler er dens store “flaggermusører”. De står langt fra hverandre, brede ved bunnen og deretter avsmalnende til spissen.

Orientalsk korthår har et karakteristisk, kileformet hode med en lang, rett nese. Dens mandelformede, lett skråstilte øyer er alltid lysende grønne – uansett hvilken farge pelsen har. Kun hvite katter av denne rasen kan også ha blå øyne. Noen hvite dyr har også ett grønt og ett blått øye.

Hvor stor blir en orientalsk korthår?

Katter av rasen orientalsk korthår blir opptil 38 cm store (skulderhøyde). Hunkatter veier mellom tre og fire kilo; hannkatter opptil fem kilo. Dermed er de blant de mellomstore katterasene.

Kroppsbygning: Slank og elegant

Orientaleren avstammer fra siameseren og har en lignende kroppsbygning: Kattene er slanke og langbeinte. Halen til orientalsk korthår er lang, tynn og ligner på en pisk.

Den korte, fine og tettsittende pelsen bidrar også til det slanke utseendet. Den har en fin glans og ingen underull.

Fargene til orientalsk korthår

Typisk for denne katterasen er den store variasjonen av pelsfarger og -tegninger. Her de viktigste fargene og mønstrene:

 • Svart
 • Hvit
 • Blå (blågrå)
 • Chocolate (mørkebrun)
 • Lilac (lysegrå med lillastikk)
 • Rød
 • Creme
 • Cinnamon (rødbrun)
 • Fawn (matt beige)
 • Skilpadde (svart-rødt mønster)
 • Tabby (klassisk, tigret, spottet og flekket

Tabby er den generelle betegnelsen for ulike, typiske kattemønstre. Alle tabbykatter har en M-formet tegning i pannen.

Personligheten til en orientalsk korthår: Livlig og “pratsom”

Dette er en veldig leken, nysgjerrig og menneskeorientert katterase. Orientalske korthår vil være involvert i familieaktivitetene og sier høylytt fra om det. Mottoet deres er: “Midt i og ikke bare med”. En orientalsk korthår følger deg overalt. Om nødvendig, til og med på toalettet.

Dessuten er de veldig intelligente. Noen av dem er til og meg i stand til å åpne dører og skuffer. En god måte å holde de smarte kattene opptatte på er klikkertrening.

Som deres slektninger, siameserne, mjauer også orientalske korthårskatter mye. Når den orientalske katten din snakker med deg, forventer den også et svar.

I nettbutikken til zooplus finner du et stort utvalg av katteleker som holder din orientalske korthår i aktivitet.

Brun orientaler med kort pels
En orientalsk korthår vil bli med deg overalt!

En orientalsk korthår trenger oppmerksomhet

Den som vil dele livet sitt med en orientalsk korthår, bør være klar over at disse dyrene krever mye tid og oppmerksomhet.

Stort behov for selskap

En orientalsk korthår liker ikke å være alene. For å være lykkelig, trenger den selskap. Den liker spesielt godt å være sammen med andre katter av samme rase. Så hvis du er i full jobb, er det best å skaffe deg to orientalske korthår samtidig.

Pusene gleder seg over en hage eller en sikret balkong, men er også tilfreds som innekatter. De fleste orientalere er også villige til å gå en tur i bånd.

Lettstelt pels

På grunn av det korte håret og mangelen på underull, er pelsen til en orientalsk korthår veldig lett å stelle. Gå oven pelsen med en myk klut av og til for å få den til å skinne enda mer.

Regelmessig børsting er ikke nødvendig hos denne katterasen, men orientalere nyter oppmerksomheten som følger med pelspleien. Du kan også ganske enkelt stryke over pelsen til din firbeinte med fuktige hender for å ta av de løse hårene.

Helse og forventet levealder

Orientalske korthårskatter er robuste dyr. De er derimot ganske følsomme mot kulde.

I motsetning til sine slektninger, siameserne, er det ikke kjent noen rasespesifikke sykdommer hos orientalsk korthår. Siameserne har derimot en tendens til øyeproblemer, hjerteproblemer og visse typer kreft.

Likevel er selv ikke en orientalsk korthår immun mot “normale” kattesykdommer og parasitter. Så sørg for de nødvendige vaksinene og ta katten med til veterinæren for en helsesjekk en gang i året.

Hvor gammel blir en orientalsk korthår?

Forventet levealder for en orientalsk korthår er 15 år.

Hvor kan man kjøpe en orientalsk korthår?

Ønsker du å gi en orientalsk korthår et hjem? En kattunge av denne rasen kan du for eksempel kjøpe hos en seriøs oppdretter.

Før du kjøper, bør du forsikre deg om at avlsdyrene blir holdt på en tilpasset og forsvarlig måte. En seriøs oppdretter har ingenting å skjule og viser deg gjerne også foreldrene til kattungene.

Sørg for fullstendig dokumentasjon og at kattungene ikke er yngre enn 12 uker før du tar dem med deg hjem. Før levering skal kattungene være vaksinert, chipet og ha fått ormekur. Hvis dette ikke er tilfellet, bør du lete andre steder.

Orientalerne tilbys også for kjøp på nett via ulike annonseportaler. Dyrevernere anbefaler imidlertid ikke å kjøpe katter på internett uten å ha sett boforholdene til kattene på forhånd. Det fins dessverre en rekke useriøse tilbydere som ikke holder dyrene på en forsvarlig måte. Det er ofte mangel på plass, hygiene og riktig medisinsk behandling i slike tilfeller.

Hva koster en orientalsk korthår?

Prisen for en orientalsk korthår kan ligge mellom 13000 kr. og 17000 kr.

Du kan kanskje også finne en katt på ditt lokale dyrehjem. Det er ikke så sjeldent at rasekatter havner i dyrehjem. Dyrehjem gir vanligvis bort katter mot en liten omplasseringsavgift. Avgiften er ment til å dekke – i hvert fall delvis – utgiftene til mat, husly og veterinær, samt for å forebygge impulskjøp.

Opprinnelsen til rasen

Stamfaren til orientaleren er siameseren. Siamesere kommer opprinnelig fra Thailand, og derfor har den orientalske korthår også thailandske røtter.

Detaljene om rasens eksakte opprinnelse er motstridende: Noen kilder lokaliserer opphavet i England, andre i USA. På engelsk heter rasen “Oriental Shorthair”.

Siden 1970-tallet har orientalerne åpenbart blitt avlet planmessig. En beslektet rase er orientalsk langhår, som sies å ha sitt opphav fra en krysning mellom abyssinere og siamesere i Storbritannia.

Fasit

Med sin veldig slanke kropp og de store ørene faller orientalsk korthår kanskje ikke i smak hos alle og enhver. Beundrere av denne rasen snakker med glede og begeistring om deres elegante utseende og jevne bevegelser.

Orientalerne er ikke for folk som verdsetter stillhet. De er kvikke, veldig pratsomme og vil definitivt bringe liv til hjemmet ditt. For et lykkelig katteliv trenger de mye oppmerksomhet og aktivitetsmuligheter.

Våre mest populære artikler
7 min

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
10 min

Ragdoll

Ikke la navnet lure deg! Her er det ikke snakk om en katt som ligner på en filledukke. Ragdoll er en katterase for katteelskere av Siam, Colorpoint og andre Pointer-katter. De blide gigantene overbeviser ikke bare med deres vakre pels, deres ekstraordinære farge og deres lyse blå øyne...
10 min

Norsk skogkatt

Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!