10 ting du bør vite før du skaffer deg en katt

Søt pusekatt slapper av i solen

Helt klart – små kattunger er søte! Så søte at mange tar til seg en kattunge uten å vite noe om hva det vil si å ta hånd om en katt.

Men av søte kattunger blir det etterhvert voksne katter med behov som vil påvirke deg de neste 15 til 20 årene. Det at en kattunge eller voksen katt flytter inn bør derfor overveies nøye! Her kan du lese om 10 ting du bør vite før du skaffer deg en katt.

  • Ansvar i mange år

Å dra på en spontan ferietur, sove til lunsj, flytte til en ny bolig: i framtiden gjelder det å tenke på den firbeinte samboeren ved alle små og store avgjørelser. Før du skaffer deg en katt, bør du derfor tenke på at den vil endre livet ditt i mange år fremover.

Mange syns at det å ha en katt er en berikelse i livet. Men noen mennesker er ikke bevisst på hva det vil si å få seg en katt og ansvaret det innebærer. Dessverre øker dette faren for at katten en eller annen gang trenger et nytt hjem.

  • Katter koster penger

Når du skaffer deg en kattunge bør denne alltid komme fra en seriøs oppdretter. Kostnadene beløper seg på flere tusen kroner og heller ikke basisutstyret er gratis.

Pusen trenger for eksempel en komfortabel seng, skåler, leker, børste, klorestativ og kattetoalett. Deretter er det løpende kostnader for høyverdig kattemat og kattesand.

Dertil kommer utgifter for kontrollundersøkelser og vaksinasjoner hos veterinæren. Apropos veterinær: for veterinærkostnader bør du holde tilstrekkelig med reserver klart. For dersom katten blir syk, kan dette raskt bli dyrt.

  • Dårlig stemning hos huseier eller naboer?

Dersom du er leietaker trenger du ofte samtykke fra huseieren før en pelspote kan flytte inn hos deg. Hvis dette ikke er på plass kan det i verste fall hende at katten må flytte ut igjen.

Tenk også på at en flytting med katt innskrenker mulighetene dine, ettersom ikke alle huseiere godtar husdyrhold. Dersom pusen din er en utekatt, kan også forholdet til naboene endre seg: mange ergrer seg over at fremmede katter gjør fra seg i grønnsaksbedet eller sandkassen til barna deres. Forsøk å finne en løsning sammen dersom det skulle oppstå et problem i forbindelse med dette.

Nysgjerrig ragdoll katt som koser med eieren
  • Katter er karakterer

Hvem kjenner ikke uttrykket; “Hunder har eiere, katter har ansatte!” Helt usant er dette nok ikke, for ingen kattepus vil følge deg slik som en veloppdratt hund. Men nettopp derfor elsker mange sine pelskledde venner spesielt godt.

Hoppe opp på bordet, rive opp gardiner eller spise planter: katter gjør det de syns er gøy. Selvsagt kan du lære din firbeinte venn noen regler for fellesskapet. Men du kan ikke regne med at stuetigeren din alltid overholder disse.

Et annet kjent uttrykk kan omskrives litt: “Dersom mennesket er borte, danser katten på bordet!”  Fremfor alt oppdragelsen av kattunger krever mye tålmodighet. Dersom du ikke vil at katten skal sove i sengen din, er konsekvens den eneste muligheten: en eneste natt i din seng setter oppdragelsen flere uker tilbake.

  • Hår og hygiene

Katter mister hår. Mye hår. De fester seg til klærne dine, sofaen, sengen. Her kan en god lobørste hjelpe. Med tiden vil du få en naturlig følelse for hvilke stoffer som magisk trekker til seg kattehår. Regelmessig pelspleie og førsteklasses kattemat kan hjelpe å redusere hårtap.

Likevel gjelder det: Livet med en katt er noe mer hårete! Mange undervurderer dette før katten flytter inn. Dertil kommer: Katter er renslige dyr, men de kan være en utfordring for en ren bolig.

Trenger du eksempler? Ikke noe problem: Kattesand henger seg fast i pelsen og fordeler seg i en radius på 20 meter fra kattedoen. Matrester fra pelsnøster med dårlige bordmanerer finner du på vegger eller i naborommet. Når pelsnøstet gulper eller kaster opp – noe som også forekommer hos friske katter – gjør de det aller helst på et mykt underlag, for eksempel det fine gulvteppet ditt. Sist men ikke minst: Ved sykdom eller i stressituasjoner kan det oppstå problemer med vanligvis stuerene katters toalettbesøk.

  • Katter er ingen einstøinger

Om du skaffer deg en katt som du utelukkende ønsker å holde som innekatt, bør du alltid holde to puser sammen. Dette har mange fordeler: Du kan overlate kattene til seg selv en stund uten dårlig samvittighet og vite at de alltid har noen å leke med.

Dersom du absolutt bare ønsker å ha en enkel katt, hør med dyrebeskyttelsen eller dyrehjem om de har en firbeint beboer som ikke trives sammen med sin egen art. Du bør da dog planlegge å bruke mye tid med yndlingen din. Utekatter kan også leve godt som “enkeltkatter”. Ute i det fri finner de tilstrekkelig med oppgaver og sysselsetting – og av og til også en kattekompis.

  • Katter kommer til (nesten) overalt

På den øverste hyllen eller oppå klesskapet – mange katter er ekte hoppe- og klatrekunstnere. Mange har et talent for å åpne dører og går selvstendig på oppdagelsestur i skapet med godbitene når du er borte.

Obs! Mange katter tar en lur i vaskemaskinen eller hopper ubemerket inn i garasjen eller rett i bilen om morgenen. I motsetning til de fleste hundene hopper kattene også gjerne opp på skrivebordet, kjøkkenbenken eller vinduskarmen.

Kort sagt: du bør alltid regne med katten, slik at du ikke uforutsett utsetter den for en fare. Om din firbeinte venn ikke skal gå fritt, må hagen eller balkongen sikres med et gjerde som er minst to meter høyt. Her kan det hende at du må ha tillatelse til av huseieren.

Ting å tenke på før du skaffer deg en katt
  • Katten er en jeger

Plutselig knirker og piper det på soverommet ditt midt på natten? Da er det mulig at pelsnøstet ditt har tatt med seg en ufrivillig gjest! Den som har utekatter, må være bevisst på at de av og til tar med seg et byttedyr hjem. De plasserer disse som gave på dørmatten, i gangen eller tar det med på soverommet for å leke med den. Også fugleunger eller gullfisk kan bli til et bytte for flittige jegere. Om du ønsker å skaffe deg en katt, må du godta denne egenskapen.

  • Sykdom og alder

Med mye hell har du en sunn og lykkelig kattepus ved din side for de neste 15 til 20 årene. Men mange katter blir før eller senere akutt eller kronisk syke. Lette infeksjoner eller diaré er som regel over etter et par dager, men kan kreve sitt av nervene dine. Kroniske sykdommer som diabetes krever ikke bare at du gjør deg kjent med temaet kosthold og insulin, men også at du har et godt tidsmanagement. Kanskje katten din trenger tabletter daglig. Det beste er å øve på å gi tabletter allerede i kattungealder – naturligvis ikke med ekte medisiner. Mange katter blir også svake eller demente når de blir eldre. De har da behov for hyppigere besøk hos dyrlegen eller hjelpemidler som for eksempel ramper eller trapper.

  • En katt er en fantastisk følgesvenn!

Ja, en katt koster penger, betyr ekstra arbeid og mange ganger tærer den på tålmodigheten vår. Det er ikke noe problem for deg? Da har du et stort hjerte for katter! Med humor, tålmodighet og kjærlighet til dyr vil du lekent mestre utfordringene som møter deg i samlivet med en katt!

Og senest når silkepoten malende ligger på fanget ditt, er all ergrelse som blåst bort! Vi ønsker deg mye glede med din nye beboer!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.