Hundehelse og hundepleie

Vi elsker hundene våre. Nettopp derfor er det så viktig for oss at de har det bra. Lykkelige hunder som er friske og raske kan nemlig nyte livet og tiden sammen med oss til det fulle. Les mer

8 min

Diabetes hos hund

Er vannskålen hundens nye beste venn, selv når temperaturen er moderat? Går den også ned i vekt selv om appetitten faktisk har økt? Da kan diabetes være årsaken. Vi har sammenfattet den viktigste informasjonen om diabetes hos hund i denne artikkelen.
5 min

Epilepsi hos hund

Enhver hundeeiers mareritt: hunden ligger plutselig på bakken og kramper – den har et epileptisk anfall. I denne artikkelen kan du lese mer om de viktigste aspektene ved epilepsi hos hund.
4 min

Fordøyelsesproblemer hos hund

Fordøyelsesproblemer er ikke bare et ganske vanlig problem, men en forholdsvis ubehagelig opplevelse i tillegg. Diaré kan ha mange ulike årsaker. Både feilernæring, sykdom i organer, infeksjoner grunnet tarmparasitter og allergier kan være mulige utløsere. Dersom diaréen vedvarer mer enn et døgn og hunden viser tegn til andre symptomer som oppkast eller uvanlig uro, anbefales et besøk hos veterinæren. Dyrlegen vil gjennomføre nødvendige undersøkelser for å finne årsaken til problemene, samt finne en passende behandlingsmetode for dyret.
8 min

Hundens coronavirus

Hundens coronavirus, også kalt canin coronavirus (CCoV) er utbredt verden over og treffer spesielt hunder som holdes i kennel og valper. Sammenliknet med menneskets coronavirus, som forårsaker luftveissymptomer, fører hundens coronavirus til plager i magen og tarmen. Selv om en coronainfeksjon hos hunder som regel har et mildt forløp, kan det hos immunsvekkede dyr komme til alvorligere sykdomsforløp med sterk diaré og i verste fall ende dødelig.
4 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
6 min

Hundetrim – slik opprettholdes idealvekten

Kjærlighet går som kjent gjennom magen, og dette gjelder også for de firbeinte vennene våre. Men noe som er kjærlig ment, ender dessverre ofte med overvekt. Med din hjelp og et tilpasset treningsprogram kan hunden redusere overvekten, samtidig som den får en økt mobilitet og livskvalitet. Vi viser deg øvelser for hundetrim som kan forbedre hundens kondisjon og også vil gjøre deg godt.
3 min

Kan hunder bli solbrent?

Endelig sol og sommer! I finværet er spaserturene med hunden enda mer moro! Likevel er det ikke bare vi mennesker som må beskytte oss mot solen. For våre firbeinte følgesvenner er det nemlig også viktig med solbeskyttelse, ettersom hunder kan bli solbrent de også! Mange hundeeiere ser fram til Stand-Up-Padling (SUP) eller fjellturer med hunden. Mens menneskene har solkrem, solhatt og solbrille, står mange hunder ubeskyttet i solen. Fremfor alt lys hundehud reagerer svært ømfintlig på UV-stråling.
5 min

Kennelhoste hos hund

Hoster din firbente venn ofte og er han slapp? Da bør du tenke på kennelhoste (infeksiøs trakeobronkitt). Hva denne sykdommen betyr og hvordan du kan beskytte hunden din mot den, får du vite i artikkelen nedenfor:
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
5 min

Oppblåst mage hos hund

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.
10 min

Overvekt hos hund – Årsaker og konsekvenser

Overvekt og fedme (adipositas) er et betydelig helseproblem for våre hunder. Ikke bare blir livskvaliteten og forventet levealder tydelig påvirket, men det høyner også risikoen for sykdommer som hjerteproblemer, diabetes eller leddsmerter. Hvordan du finner ut av om hunden din er overvektig, får du vite mer om i denne artikkelen.
10 min

Parasitter hos hunder: flått og lopper

Både flått og lopper tilhører de utvendige parasittene som hunder ofte kan bære på. De plagsomme parasittene livnærer av vertens blod. I følgende artikkel kan du lese det du bør vite om flått og lopper hos hunden.
2 min

Potepleie om vinteren

For ekte friluftsentusiaster er det ikke noe som heter dårlig vær. Uansett om det er slaps, snø eller salt på veiene – hund og eier tilbringer gledelig flere timer utendørs og nyter vintertiden. Samtidig er det viktig å ikke glemme at spesielt disse værforholdene også sliter mye på hundepotene. Det er ikke sjeldent at det oppstår sprekker i tredeputene eller at tærne klistrer seg sammen slik at det blir vanskelig å gå og det lettere oppstår skader. Heldigvis kan du forebygge slike problemer med et par tips for riktig potepleie om vinteren:
4 min

Tannstein hos hund

En god tannhelse er av stor betydning for hundens allmennhelse og velvære. Derfor er det viktig at også du som hundeeier bidrar til en god munnhygiene hos hunden din. Allerede harmløse belegg på tennene kan bane vei for tannstein og alvorlige tannsykdommer. Spesielt hunder av små raser har en tendens til å få tannstein.
9 min

Vaksinasjon av hunder og valper

Det er ingen tvil om at vaksinasjoner beskytter hundens liv mot farlige infeksjoner og sykdommer. Men hvilke vaksinasjoner bør hunder nødvendigvis ha? Hva ligger bak valpens primære vaksinering og hvor ofte må vaksiner bli oppdatert for å beskytte hundens liv?
2 min

Valpens første besøk hos dyrlegen

Når valpen flytter hjem til deg, trenger den gjerne et par dager for å bli kjent med de nye omgivelse og den nye familien sin. Etter tilvenningstiden på et par dager er det så på tide med valpens første besøk hos dyrlegen. På denne måten kan veterinæren identifisere eventuelle infeksjoner eller parasitter, og behandle disse umiddelbart.

For å være sikker på at vår firbente bestevenn har det bra, er det viktig å ha et årvåkent blikk og tilegne seg kunnskap om signalene som hunden sender dersom noe ikke er som det skal. Hunden har både en god intuisjon og et skarpt instinkt - begge egenskapene er også viktige for deg som eier, da det bidrar til å forstå hundespråket instinktivt. Mer om andre aspekter som du bør ta hensyn til når det kommer til hundens helse og velvære, får du vite her.

Hvordan ser jeg at hunden min er frisk?

Det viktigste kjennetegnet på at hunden din har det bra, er at den utstråler glede. Dette kan for eksempel vises gjennom utstrakt lek og tumling når dere er på spasertur sammen. Barnslig moro er en ganske sikker indikator for at alt er i skjønneste orden med din firbente følgesvenn.

Dersom du er i tvil, kan du også kjenne på hundens snute. En kald og fuktig snute er som regel et godt tegn.

Hvilke faretegn indikerer at hunden min ikke er frisk?

Dersom hunden peser og/ eller sikler mer enn vanlig uten en tydelig årsak, og spesielt dersom den kaster opp eller har diaré, er dette teng som ofte indikerer et helseproblem eller en sykdom. Det er dog ingen grunn til å få panikk - tvert imot: for hundens beste, bør du bevare roen. I de fleste tilfellene er disse første reaksjonene ingen grunn til stor bekymring.

Hva kan jeg gjøre for å holde hunden min frisk? 

Det er først og fremst viktig at du sørger for at hunden din får et fôr av høy kvalitet som er tilpasset dens individuelle behov. På denne måten skaper du det beste grunnlaget for en god allmenntilstand og en sunn livsstil. Artsriktige omgivelser yter selvsagt også et stort bidrag til at både hundens fysiske og psykiske helse holdes på topp.

Videre bør den årlige sjekk hos veterinæren tas på alvor. Her får hunden alle nødvendige vaksiner, og en helhetlig sjekk av både allmentilstand, øyne og ørene.

En ormkur bør gis en gang per kvartal. Parasitter som flått og lopper, bør optimalt sett bekjempes en gang per måned eller per kvartal - alt ettersom hvilket middel som brukes.

Dersom din firbente venn allerede er litt eldre, kan det være lurt å dra til veterinæren litt oftere enn kun én gang i året. Veterinæren kan, med sin erfaring og ekspertise, se og vurdere tegn på diverse sykdommer og ta hånd om dem med en gang.

Hvordan kan jeg ta hånd om små helseproblemer selv?

I løpet av et aktivt liv kan det til enhver tid oppstå lettere skader eller mindre alvorlige helseproblemer. Dette gjelder like mye for dyrene som for oss mennesker. Ved lette helseproblemer er som oftest noen få grep fra deg som hundeeier nok for å få problemet ut av verden igjen. Viser det seg at problemet vedvarer, bør du dog vurdere et besøk hos veterinæren.

Dersom du for eksempel legger merke til at hunden virker stresset og/ eller overveldet når dere er på spasertur, bør du tilpasse nivået til hundens behov. Dette er spesielt viktig på varme sommerdager, fordi heten kan tære på yndlingen din. Med et følsomt blikk og forståelse for hundens behov, vil det dog ikke være noe problem å finne den rette balansen.

I motsetning til oss mennesker, har hunder og deres poter ingen beskyttelse mot glass, spikre, torner eller andre skadelige ting som ligger rundt på bakken. Om vinteren er det også fort gjort at det dannes ubehagelige snøklumper under potene. Disse kan enkelt fjernes ved å løfte opp hundens pote - og rett etterpå kan turen fortsette med utstrakt lek og tumling i snøen. Torner fra diverse planter kan derimot fremkalle dype sår på potene. Om sommeren er det i tillegg fare for at asfalten blir så varm at det dannes flytende tjære - tråkker hunden inn i den, kan det også oppstå skader.

Er uhellet først ute, anbefales det å vaske poten med rent, klart vann. Avhengig av pelslengden, kan det være behov for å stusse pelsen rundt poten litt. I tillegg bør du rengjøre poten med desinfeksjonsspray. Ved siden av en spesiell, avrundet hundesaks, bør denne alltid ligge klar i et førstehjelpsskrin for hunder. Nå kan du se nærmere på poten for å lete etter, og fjerne eventuelle fremmedlegemer (ved behov med hjelp av en pinsett). Vær oppmerksom på riktig lysforhold og bruk en lommelykt om nødvendig. Dersom det ikke er mulig å fjerne fremmedlegemet selv, bør du oppsøke veterinæren omgående.