Diabetes hos katter This article is verified by a vet

Diabetes forekommer oftere hos overvektige katter

Overvekt er en hyppig årsak til diabetes hos katter.

Akkurat som mennesker kan også katter få diabetes. Vi forklarer hvordan du oppdager symptomer hos katten din, hvilke former for diabetes det finnes hos katter og hvordan sykdommen kan behandles.

Diabetes er sannsynlig den vanligste hormonelle stoffskiftesykdommen hos katter. Her kan diabetes mellitus (diabetes) observeres mye oftere enn diabetes insipidus. Ofte viser den seg i første omgang som økt behov for å urinere. Eldre katter er spesielt berørt.

For en bedre forståelse av den komplekse hormonelle sykdommen, er det fornuftig å først vurdere begge sykdomsformene individuelt.

Diabetes mellitus (sukkersyke)

Sukkerhormonet insulin dannes i den såkalte endokrine delen av bukspyttkjertelen (pankreas). Beta-cellene som er ansvarlige for dette øker insulinproduksjonen så snart blodsukkernivået er økt. Det anabolske hormonet kommer deretter inn i blodomløpet og fører til et økt sukkeropptak i cellene til forskjellige organer (f.eks. lever, muskel, hjerne).

Spesielt levercellene kan deretter omdanne sukkeret som er tatt opp til stivelse (glykogen). Denne stivelsen fungerer som en karbohydratreserve og kan omdannes tilbake til sukker ved sukkermangel.

Årsaker til diabetes mellitus hos katter

Diabetes mellitus forekommer oftest hos katter. Det oppstår på grunn av en økning av blodsukkernivået som følge av insulinmangel.

Så snart sukkerinnholdet i blodet overstiger en viss terskel, hemmes sukkerdannelsen (glukoneogenese) og nedbrytning av stivelse til sukker (glykogenolyse).

Årsaker som kan forårsake insulinmangel:

  • Den juvenile diabetes mellitus (type 1) oppstår på grunn av en absolutt insulinmangel. Siden kroppen kjemper mot sin egen bukspyttkjertel med autoimmune antistoffer, går ß-cellene til grunne. Dette medfører en avtagende eller til og med utsatt produksjon av insulin slik at sukkeret ikke lenger transporteres ut av blodet.
  • Den voksne diabetes mellitus (type 2) oppstår på grunn av en relativ mangel på insulin. Her kommer det ikke til ødeleggelse av ß-cellene, men til tap av deres funksjon eller en insulinresistens. Insulinet som produseres er tilstrekkelig, men det har ikke lenger tilstrekkelig effekt

Andre sykdommer som nyresykdommer, administrering av kortisonpreparater eller infeksjonsykdommer kan føre til insulinresistens. Også overvekt (fedme) er ofte en observert årsak. Dette er den vanligste formen hos katter.

Diabetes insipidus

Antidiuretisk hormon (ADH) produseres i en del av mellomhjernen som kalles hypothalamus. Det styrer gjenbruket av vann fra primærurin og har dermed en viktig funksjon i kattens vannbalanse.

Hvis det frigjøres mye ADH, binder hormonet seg til de tilhørende reseptorene i nyrene. Dette forårsaker økt gjenbruk av vann slik at katten skiller ut mindre urinvolum. Ved mangel på ADH binder hormonet seg til reseptorene i mindre grad og det reabsorberes mindre vann, slik at katten skiller ut mer urin.

Årsaker til diabetes insipidus hos katter

En katt som lider av diabetes insipidus viser typisk et økt urineringsbehov. Dette skyldes enten utilstrekkelig dannelse av ADH i hjernen eller en forstyrrelse i nyrenes respons på ADH.

Årsaker til dette kan være medfødte sykdommer som misdannelser i hjernen eller nyrene samt ervervede sykdommer som for eksempel skader eller forgiftninger. Avhengig av årsaken deles diabetes insipidus derfor inn i to underformer:

  • Sentral eller nevrogen diabetes insipidus = mangel på ADH
  • Nefrogen (nyrerelatert) diabetes insipidus = nedsatt respons i nyrene for ADH

Hvilke symptomer opptrer ved diabetes hos katter?

Følgende symptomer knyttes spesielt ofte til diabetes hos katter:

  • økt drikke- og urineringsbehov (polyuri og polydipsi)
  • vekttap til tross for økt fôrinntak (polyfagi)
  • generelle symptomer som tretthet og manglende bevegelseslyst
  • glansløs pels og dårligere sårheling

Et spesielt alvorlig forløp er den såkalte diabetiske ketoacidose (DKA). Hvis du oppdager diabetes hos katten for sent eller ikke i det hele tatt, kan dette føre til energimangel hos katten på grunn av et redusert sukkeropptak i cellene.

Dette fremmer i sin omgang dannelsen av ketonlegemer som dannes av fettreserver. En overdreven økning i disse ketonlegemene utløser ketose, som fører til acidose i blodet (acidose, lav pH). I tillegg til forekomsten av alvorlig svakhet og oppkast, kan denne tilstanden være livstruende for katten.

Dyrlege tar blodprøve hos katt © Byelikova Oksana / stock.adobe.com
Å ta en blodprøve er en måte å diagnostisere diabetes hos katter.

Diagnose av diabetes hos katter

Hvis katten din plutselig drikker mye mer og må urinere veldig ofte, er det viktige tegn på diabetes. I dette tilfellet bør du oppsøke en veterinær for sikkerhetsskyld. Gjennom en samtale med eieren (anamnese) og den generelle kliniske undersøkelsen av katten kan veterinæren få bekreftet mistanken.

For å bekrefte diagnosen har veterinæren forskjellige diagnostiske muligheter tilgjengelig.

Ved hjelp av en blodprøve måler veterinæren det aktuelle blodsukkernivået. Siden dette kan variere kraftig på grunn av stress eller tidligere fôrinntak, kan man i tillegg analysere såkalte fruktosaminer.

Dette er en langtidsparameter som kan brukes til å estimere blodsukkernivået de siste én til tre ukene. I tillegg gjør en blodprøve det mulig å måle ulike organparametere, slik at veterinæren kan utelukke for eksempel betennelse i bukspyttkjertelen.

Det er også mulig å påvise et økt sukkerinnhold eller ketonlegemer i urinen. I tillegg kan urinens spesifikke vekt bestemmes. Dette er ofte forhøyet i forbindelse med diabetes.

En ADH-test hjelper med å utelukke en diabetes insipidus. Etter administrering av ADH kontrolleres vanngjenvinningen ved å måle kattens urinvolum. Hvis kattens vannlating faller, er dette et tegn på sentral diabetes insipidus.

Hvordan behandles diabetes hos katter?

Diabetes mellitus

Avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad trenger katten forskjellig mengde og form for insulin (gammelt insulin, basalinsulin eller langtidsvirkende insulin). Dette justeres regelmessig ved hjelp av blodsukkermålinger. I mange tilfeller administreres insulin daglig hele livet ved injeksjon i huden.

I tillegg anbefales det å bytte fôr, siden mindreverdige karbohydrater og fett bør unngås, mens fôr rikt på råfiber bør foretrekkes. Regelmessig mosjon anbefales også for å redusere vekten.

Diabetes insipidus

Den sentrale formen krever administrering av syntetisk ADH, mens den renale formen behandles med terapi av den underliggende sykdommen.

Hva er prognosen?

Siden diabetes hos katter er en veldig kompleks sykdom og kan forløpe helt forskjellig, er det ikke mulig å gi en standardprognose.

Uansett er livskvaliteten til katter med diabetes mellitus betydelig bedre dersom insulinadministrasjonen er godt tilpasset. Selv sentral diabetes insipidus kan normalt sett kontrolleres godt med administrering av ADH. Prognosen ved renal diabetes insipidus avhenger derimot av grunnsykdommen.

Kan man forhindre diabetes hos katter?

Siden overvekt hos katter er en av de vanligste årsakene til diabetes mellitus, bør du tidlig sørge for en balansert ernæring og mosjon. En god allmennhelse styrker immunsystemet og forebygger infeksjonssykdommer og andre grunnsykdommer.


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
2 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?

3 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?

4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.