Katten som forbilde: Dette kan du lære av katten din

Slumrende katt

Din egen katt kan være en god personlig trener. Vi kan nemlig lære mye av kattene våre.

Eleganse, kroppskontroll, ynde – mange katteeiere beundrer katten sin for disse egenskapene. Andre har derimot klønete kosekatter hjemme, som trekker oppmerksomheten mot seg med høy maling. Men uansett hvor forskjellige katter kan være: Mange adferdstrekk er ganske enkelt typiske for katter. Vi mennesker kan lære et og annet av det. I denne artikkelen kan du finne ut mer om hva vi mennesker kan lære av kattene våre, og i hvilke situasjoner vi bør se katten som forbilde.

Start med morgenrutinen

Snubler du hektisk inn i dagen etter en lang natts søvn? Det er ikke noe for katter! De topper hvileperioden sin med litt katteyoga og tøyeøvelser. Først når kropp og sinn er våkne, går katten over til sine daglige gjøremål.

Mange mennesker vil også dra nytte av en rolig morgenrutine. Hva med noen yoga-solhilsener før morgenkaffeen? Dette holder deg i bevegelse og lar deg starte dagen bevisst. Også avislesing, en joggerunde eller en hjemmelaget müsli kan bli en personlig favorittrutine som starter dagen positivt.

Pelspleie blir til velvære

Når det gjelder rutine: Dette inkluderer omfattende pelspleie hos katter. «Kattevask» betyr at kattene daglig bruker rundt tre timer på pelspleien. Rengjøringsmassasjen med den grove kattetungen holder pelsen smidig og stimulerer blodsirkulasjonen.

Hva kan vi lære av katten som forbilde? Ta oss tid til kroppen og helsen vår! Det krever ikke flere timer per dag, men en bevisst beslutning: Ja, jeg vil gjerne gjøre noe godt for meg selv!

Gi deg selv en massasje når skuldrene er spente. Eller prøv en ny peeling med ansiktsmaske og slapp av med en god bok. Kropp og sjel vil takke deg for det.

Søt sovende katt
Katter er et spesielt godt forbilde for oss mennesker hva gjelder avslapning.

Eksperter i å slappe av

Kattevenner vet det: Katter er ekte eksperter i å slappe av! De finner de mest komfortable stedene for seg og trives så godt der at vi blir rolige bare av å se på.. 16 timers søvn trenger vi derimot ikke å bruke som forbilde. Men vi kan bevisst sørge for å nyte minst sju eller åtte timers søvn daglig.

Bygg inn små øyeblikk med avslapning i hverdagen: Gjør det koselig med bok og sovende katt på sofaen. Sett smarttelefonen din på lydløs for å la sjelen boltre seg.

Lær av katter å være autentiske

Katter tilpasser seg ikke – heller ikke for deg. Når de ikke har lyst til noe, viser kattene det tydelig. Dette kan vi også lære av. Selvfølgelig er det ikke en god ide å vise klørne til stadighet i hverdagen. Men å lytte til sine egne behov og ønsker er en viktig tilnærming til sitt eget velvære.

Så før du neste gang tar på deg ekstra arbeid til tross for at du egentlig ikke har mer kapasitet eller går på et arrangement som du ikke har lyst til, vær bevisst på dette: Et klart «nei» kan også være en løsning.

Bevar gleden ved å leke

Selv den mest majestetiske katten kan forvandle seg til en liten, entusiastisk kattepus når den ser en lekestang. Jakten på gjenstanden den vil ha, fanger katten med alle sansene. Å kunne leke og glemme seg selv er en ekte avkobling i hverdagen.

Av katter lærer vi ikke bare gjennom felles lek. I stedet for en lekestang kan du finne nye aktiviteter der du kobler helt av og har det gøy. Hva med eksperimentell maling? Karate-undervisning? Eller besøker du endelig sangkoret i stedet for bare å tralle under dusjen? Vi vet jo av katten som forbilde: Det som du liker, er tillatt – det viktigste er at du har det gøy!

Katt leker med lekestang
Vi kan lære mye av katter, ikke bare ved å leke sammen.

Lær av katten å beholde nysgjerrigheten

Også denne egenskapen til katten minner oss om å bevare barnet i oss: Katter er nysgjerrige. Hva er det som rasler i posen? I det hele tatt: «Pose!» – det er alltid noe spennende å oppdage!

Vær nysgjerrig – det gjelder ikke bare for innholdet i vesker og lignende, men kan overføres til andre kulturer eller til våre medmennesker. For den som mener å vite alt om noe eller noen, mister lysten til å oppdage.

Katten som forbilde: Ha tålmodighet

«Gresset vokser ikke raskere når man trekker i det.» Noen ganger synes vi det er vanskelig å innse at visse ting trenger sin tid: Å vente går på nervene. Det kan vi lære av katter! Den som noen gang har sett en katt foran et musehull, ser hvordan selve eksperten for det perfekte øyeblikket jobber. Katten holder seg fokusert. Ventetiden sparer samtidig kreftene, for katten vet: En eller annen gang må musen komme ut.

Enten det er dietter, å lære et nytt språk eller videreutdanning: Å holde fast ved de egne målene og ikke miste dem ut av syne er noe vi kan lære av katter.

Gled deg over småting

Det må sies: Noen katter er små divaer. Men ikke når det dreier seg om det materielle. Det spiller nemlig ingen rolle om kattesengen kostet 150 eller 1000 kroner.. Det viktigste er at den er komfortabel. Mange kattevenner kjenner til situasjoner som understreker dette: Du har mottatt en pakke i posten – katten hygger seg umiddelbart i pappesken. Et lite stykke knuvlete avispapir kan gi lekemoro i et kvarter. Vi kan lære av katter å være glade for hverdagslige ting.

Katt som ligger i en pappeske
Katter gleder seg gjerne over småting. Vi kan lære av katter å også ha glede av hverdagslige ting.

Å leve i nuet

Katter bekymrer seg ikke for morgendagen – de nyter øyeblikket. Vi mennesker vil planlegge alt så nøye som mulig for å ha sikkerhet. Eller vi bekymrer oss for det som kommer i morgen.

I utgangspunktet er det å tenke på sikt en nyttig egenskap. Men hvor deilig er det ikke å bare nyte øyeblikket av og til! Katter kan også inspirere mennesker med kroniske sykdommer til å slå av bekymringene et øyeblikk, til å oppleve øyeblikket bevisst. Den som lader opp kreftene sine på denne måten, kan starte opp igjen på en friskere måte.

Fasit: Katt som forbilde

Eksemplene viser: Katter er ekte livskunstnere som kan erstatte mang en tobeint coach. Selvfølgelig passer ikke all «katteadferd» inn i hverdagen vår og bør fungere som forbilde. Men i alle fall gjelder: Den som stoler på sine egne instinkter, er på god vei. Katter går foran med et godt eksempel.

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
6 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.