Alderdomssvakhet hos katter: Når katter blir eldre This article is verified by a vet

Eldre katt som ligger i en stol og sover

Symptomene på alderdomssvakhet hos katter kan være mangfoldige.

Bekymrer det deg at den eldre katten din ikke lenger reagerer på navnet sitt? Eller lurer du på hvorfor katten din ikke lenger finner fôrskålen sin? Vi forklarer hvordan du på et tidlig stadium kan oppdage symptomer på alderdomssvakhet hos katten din og sørge for at katten din får et langt, sunt liv.

Hvor gammel blir katter?

En tommelfingerregel sier at katter i gjennomsnitt når en alder på ca. 15 år. Dette betyr at noen av dem til og med kan bli noen år eldre.

Hvor gammel en katt virkelig kan bli, avhenger imidlertid av dens gener og livsstil. Og selvfølgelig av hvor mye katten lider av alderdomssvakhet. Jo sunnere katten lever, desto høyere er sannsynligheten for at symptomene på alderdomssvakhet utvikler seg langsommere. Faktum er at en mangel- eller feilernæring samt grunnleggende sykdommer kan forkorte levetiden.

Interessant å vite: Den hittil eldste katten «Creme Puff» har nådd en stolt alder på 38 år, ifølge Guinness rekordbok. Men dette er selvfølgelig bare en absolutt sjeldenhet.

Typiske tegn på alderdomssvakhet hos katter

Eldre katter viser bestemte tegn på aldring. Disse observeres f.o.m. en alder på sju år. De er delt inn i ytre kjennetegn og adferdsendringer:

Endringer på kroppen

Et ofte observert trekk ved alderdomssvakhet hos katter er pelsen blir gråere, spesielt i hodeområdet. Generelt blir pelsen mattere med alderen og mister sin glans.

På grunn av alderdomssvakhet ser pelsen hos katter i tillegg ofte sammenfiltret ut, da berørte eldre katter ikke lenger kan pleie kroppen i like mye som før.

I økende grad kan man i tillegg observere at muskulaturen avtar og kroppsholdningen blir mer ustabil. Grunnleggende sykdommer som ofte oppstår i alderdommen (f.eks. leddgikt) kan i tillegg påvirke det ytre utseendet negativt.

Adferdsendringer

Det er normalt at katter viser annen adferd når de blir eldre. Disse er ikke forårsaket av sykdom og er ganske enkelt en del av å bli eldre:

  • forvirret vandring på grunn av tap av syn og hørsel
  • plutselig urinering innenfor egne fire vegger
  • økt tretthet hukommelsestap
  • redusert spise- og drikkeadferd
Eldre katt som sitter på et rosa teppe
Alderdomssvakhet hos katter kan ikke bare gjenkjennes ved ytre tegn. Det finnes også adferd der man kan konstatere en økende alderdomssvakhet.

Er det mulig å forebygge alderdomssvakhet hos katter?

Kattens alder påvirkes av to faktorer: miljøpåvirkninger og den genetisk arvelige alderen. Mens den arvelige faktoren alene kan påvirkes av målrettet oppdrett, kan du øke levealderen til katten din gjennom en sunn livsstil og dermed også påvirke alderdomssvakheten hos katter.

Riktig ernæring

Katter er kjøttetere og trenger et høyt proteininnhold i kostholdet. I tillegg er tilførselen av vitamin A og taurin essensiell, da katter ikke kan produsere de to stoffene selv. Også arginin eller arakidonsyre er næringsstoffer som er viktige for en sunn ernæring.

Tilstrekkelig bevegelse

Bevegelse er essensiell for et sunt katteliv – det har vitenskapen visst i lang tid. Bevegelse må likevel ikke bety toppidrett. Hvis katten din kan vandre gjennom nabolaget, beveger den seg som regel nok. Har du derimot en rolig innekatt hjemme, kan du lokke den ved hjelp av leker eller interessante hinderløyper. Slik kan du forebygge for tidlig alderdomssvakhet hos katter.

Regelmessige helsekontroller

Mange eldre katter lider av systemiske sykdommer som diabetes (sukkersyke) eller nyreproblemer. Også leddsykdommer som slitasje på leddene (artrose) forekommer ofte hos gamle katter. For å kunne oppdage og behandle disse sykdommene så tidlig som mulig, anbefales regelmessige besøk hos veterinæren. Denne kan for eksempel hjelpe den gamle katten din ved å gi smertestillende midler.

Stressfrie omgivelser

Eldre katter har, i motsetning til voksne katter, et svakere immunsystem. Hvis de i tillegg blir stresset, er de enda mer mottakelige for infeksjoner og andre sykdommer. Dermed kan også alderdomssvakheten hos katter utvikle seg raskere.

Sørg for stressfrie omgivelser og unngå nye dyr eller høylytte festligheter. Hvis dette er uunngåelig, kan du vurdere stressreduserende tiltak som bruk av feromoner.

Tenkeoppgaver

At hukommelsen til katter blir dårligere med alderen, er en normal prosess. Likevel kan du bremse denne utviklingen litt ved å tilby katten hjernetrim. Å gjemme fôr og sysselsetting med intelligensleker kan styrke hjernens ytelse.

Hva skjer i kroppen når katten blir eldre?

Ethvert levende vesen består av flere milliarder celler. Avhengig av celletype har de en bestemt funksjon i kroppen. Ved å dele seg formerer cellene seg og erstatter allerede døde celler – slik er prinsippet.

I ung alder er kroppscellene fortsatt veldig vitale. Med økende alder mister de etter hvert funksjonalitet og levetid. Da setter alderdomssvakheten inn hos katter. I tillegg mister noen organer også funksjonaliteten. Disse omfatter spesielt nyrene, leveren eller hjernen.

Følgelig er reduserte organfunksjoner som for eksempel hørselsvakhet eller økt urinering tegn på alderdomssvakhet hos katter.


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.