Kattemynte

Ung katt mellom blomster

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten – utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.

Katzenminze

Virkningen av kattemynte

Det er fortsatt ikke fullstendig avklart hva som utløser virkningen til kattemynten. Man antar dog at dyrene forbinder lukten med paringsritualet. Hos de fleste kattene har lukten en berusende virkning. De ruller seg i mynten og blir mer avslappet. I tillegg øker kattemynten lekelysten, og bidrar dermed til at selv trege katter blir aktiv i en periode. Spesielt i stressende eller ubehagelige situasjoner kan kattemynten være til hjelp, for eksempel når dere skal til veterinæren og katten skal lokkes inn i transportburet sitt. Hos kattunger og eldre katter har planten dog ingen effekt.

Mange katteeiere lurer på om kattemynte er giftig. Hittil er det ikke kjent at planten står ansvarlig for verken skader eller andre bivirkninger. Kattemynte kan derfor anvendes uten bekymringer. Det anbefales likevel ikke å gi katten tilgang til lukten hver dag. En dag i uken er tilstrekkelig og forebygger overstimulering. Selvsagt bør katten være sunn og ha en god allmenntilstand hvis den får kattemynte.

Cosma kattemat

Å plante kattemynte

Ikke bare kattene nyter godt av kattemynten. Den er også en praktisk plante å ha i hagen, i og med at den holder uønskede gjester som for eksempel skadedyr på avstand. Planten i seg selv er robust og lettstelt. Den vokser best på et solrikt sted, og trives i de fleste typer undergrund. Etter første blomstring kan mynten klippes litt, slik at den kan blomstre på ny.

Katze kreist um Katzenminzen Strauch.

Katteleker med kattemynte

Det er kun få katter som kan motstå lukten fra kattemynten. Katter elsker den, og ingen katteleke med kattemynte er i beskyttet fra den firbente yndlingen din. Plantens lette berusende virkning øker interessen i leken og fremmer kattens aktivitetsnivå. Slik sysselsettes stuetigeren din i flere timer og holdes i tillegg i form.

Lekeballer med mynte vil helt sikkert holde yndlingen din i aktivitet. De er perfekt egnet for lek og tumling. Katten din vil være begeistret over en lekestang med kattemynte. Den får selv late katter til å oppdage sin indre jeger. Lekestangen gir katten muligheten til å liste seg innpå, angripe, hoppe og flykte.

God fornøyelse!

Våre mest populære artikler
9 min

«Hjelp, katten tisser i sengen!»

Egentlig er katter verdens mest renslige dyr. Men hva gjør du dersom katten plutselig tisser i sengen istedenfor kattedoen? I denne artikkelen kan du lese mer om årsakene som ligger til grunn for den uvanlige oppførselen, hvordan du kan hjelpe i en slik situasjon, og hvordan du kan beskytte sengen din mot katteurin.
3 min

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.
2 min

Kattemynte

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten - utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.