Kattetrening og oppdragelse

Katter må, i likhet med så mange andre, også læres opp. Denne opplæringen finner sted både hos kattemoren, andre dyr og delvis også hos oss mennesker. Likevel er det kun den adferden som dyret selv ønsker å lære og ser på som fordelaktig, som faktisk blir en del av kattens natur. Derfor vil den ikke automatisk ta over alle tingene den ser eller skal bli lært opp til. Når katten lærer drar den stor nytte av dens flittighet og skarpe observasjonsevne. Les mer

3 min

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.
7 min

Grunnleggende om oppfostring av kattunger

I løpet av de første ukene av livet lærer de små kattungene seg mye om hvordan de skal oppføre seg av deres mor og, faktisk også, av deres søsken. Likevel det er fortsatt nødvendig at mennesker engasjerer seg i opplæringen av kattungen. Tross alt oppfostrer ikke kattemoren kattungen for å tilpasse den til menneskelige standarder og oppførsel.
2 min

Kattemynte

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten - utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.

Øvelse gjør mester

Valper tilegner seg sine første erfaringer ved å observere foreldrene og søskenflokken sin. Katter som vokser opp isolert vil i første omgang se på alle ukjente dyr som del av sin egen art. De må fortsatt lære forskjellen mellom bytte og fiende. For å utløse kattens jaktinstinkt er det nødvendig med et byttedyr som flykter fra katten. De medfødte egenskapene som det å gjemme seg, krype inn på byttet, ligge på lur og til slutt det avgjørende hoppet blir så sakte men sikkert optimalisert gang for gang. Her er det øvelse som gjør mester. Desto fortere katten bygger ut disse ferdighetene, jo fortere vil den bli en god jeger.

Opplæring i familiehverdagen

På grunn av kattens utmerkede romslige orientering og geografiske hukommelse kan katter finne igjen et sted der de har hatt en positiv erfaring, som f.eks. der de en gang fanget en mus, uten noen problemer. Katter er likevel utrolig flinke til å også bruke ferdighetene sine til å lære ting som ikke nødvendigvis trengs for å sikre eksistensen. Noen katter skjønner for eksempel veldig fort hvordan de åpner en dør. Andre katter har lært seg å bruke menneskelige toalett. Et ytterligere eksempel er det daglige fôringsritualet. Med en gang matskålen blir tatt opp, vet katten at det lønner seg å forlate den komfortable kattesengen sin til fordel for et godt måltid. Mange læreprosesser kan kombineres med oppdragelsen av katten, som i seg selv ofte kan være litt krevende.