Katteernæring

Et artsriktig, balansert og variert kosthold som er tilpasset kattens individuelle behov danner det beste grunnlaget for en god helse og bra allmenntilstand. Fordi mye av det som vi mennesker spiser ikke er egnet for katter, er det spesielt viktig å være nøye med hva som lander i katteskålen. Les mer

3 min

Bytte av fôr hos katter

Dagens utvalg av kattemat byr på et mangfold av alternativer. Det finnes uttallige varianter av både tørrfôr og våtfôr for katter fra mange ulike merker og i forskjellige smaksretninger, kvalitetsklasser og sorter. Dette store utvalget kan fort bli til en utfordring for deg som katteeier. Hvilken kattemat er best egnet for katten, og hvilke mengder skal den få? I tillegg er det også en mulighet til å lage maten selv eller fôre katten med den såkalte BARF-dietten (Biologically Appropriate Raw Food). Markedet for kattemat er i stadig vekst og forandring. Det er derfor ikke overraskende at noen katteeiere ønsker å bytte fôret eller prøve en ny fôrvariant. Dersom katten lider av intoleranser eller av medisinske årsaker har behov for et spesialfôr er overgangen til et nytt fôr ikke til å unngå.
4 min

Er katten min for tykk?

Menneskene blir stadig tykkere - men også katter kan lide av overvekt. For katten, som fra naturens side er agil og bevegelig, er overvekt like skadelig som for oss mennesker. For mye fett på ribbene belaster leddene, stoffskiftet blir forstyrret og en ond sirkel begynner: katten er for tykk, mister lysten til å bevege seg, og legger på seg enda mer. Men hva innebærer egentlig en diett for overvektige katter?
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
4 min

Fôring av kattunge

I likhet med valper har også kattunger et spesielt behov for næringsstoffer som bidrar til en sunn utvikling og vekstfase. Det spesifikke behovet er avhengig av en rekke individuelle faktorer som for eksempel rase, alder og temperament. Aktive rakkere trenger mer energi enn små syvsovere. Selv om det kanskje ser søtt ut, bør kattunger ikke ha babyvalker. Det skal alltid være mulig å kjenne ribbena gjennom pelsen, og livet bør være synlig. For å sikre at kattungen din får nok energi, samt alle næringsstoffene den trenger for en sunn og god oppvekst, er det avgjørende med et tilpasset kosthold.
3 min

Fôrintoleranser hos katt

Omtrent en tredjedel av alle katteeiere tenker at det egne dyret i større eller mindre grad lider av en fôrintoleranse som har negativ innvirkning på allmenntilstanden og spesielt på hud- og pelskvaliteten. I kun en fjerdedel av tilfellene ytrer en intoleranse mot et fôr seg gjennom gjentatt opptredende oppkast og/ eller diaré. Det er viktig å skille mellom en fôrintoleranse og en ekte allergi, altså en reaksjon som blir utløst av immunsystemet.
6 min

Hjemmelaget katteis – 5 enkle oppskrifter

Om sommeren har is høysesong og sørger for en velkommen avkjøling. Også katter fryder seg over en forfriskning på varme sommerdager. Ønsker du til avveksling å overraske silkepoten din med en is? Vi oppklarer om is er farlig for katter og viser hvordan du kan lage sunn is til katter selv.
5 min

Hva kjennetegner kattemat av høy kvalitet?

„Du er hva du spiser“ – dette ordtaket gjelder også for katter. Det er derfor bare naturlig at du ønsker å gi katten din mat som gir den alt den trenger for et langt og sunt liv! Både for deg som er helt ny i rollen som katteeier og for erfarne katteeiere er det ikke alltid så lett å identifisere hvilken kattemat som holder den høyeste kvaliteten. Her ønsker vi å være til hjelp. Men ta det helt med ro: du trenger verken en analysator eller laboratorieutstyr – som oftest finner du all informasjon om hva som egentlig er i kattematen på etiketten eller på baksiden av emballasjen.
5 min

Kan katten få hundemat?

Hunder og katter er ulike dyr og har helt forskjellige behov når det kommer til kostholdet. Hender det at katten spiser litt hundefôr i ny og ne, vil det nok ikke medføre noen problemer. Får den derimot servert hundemat permanent kan dette føre til alvorlige helseproblemer. Prinsipielt skal katter få et høyverdig fôr som er tilpasset kattens individuelle ernæringsbehov. Dette har en god grunn: katter trenger et fôr som er rik på proteiner og har en tilstrekkelig andel av aminosyren taurin. Sistnevnte er ikke katter i stand til å fremstille selv, noe som innebærer at det livsviktige opptaket av taurin må skje gjennom kostholdet. Hunder kan produsere taurin på egenhånd. På den andre siden tåler de ikke proteiner like godt som katter, og har behov for et fôr som er rik på høyverdige karbohydrater. Taurinandelen i hundefôret er dermed for lav for katter. Dette kan igjen resultere i alvorlige mangelsykdommer. Årsaken til at taurin er så avgjørende for kattens helse er at leveren ikke kan syntetisere aminosyren selv. Hos kattene er ensymene som trengs for omdannelsen av taurin knapt i aktivitet.
8 min

Kattemat for enhver alder

Mange katteeiere står ovenfor en mengde spørsmål når det kommer til valget av det passende fôret til katten. Skal det være tørrfôr eller våtfôr? Eller er det bedre å gi katten rått kjøtt, altså å følge BARF kostholdet? Et annet spørsmål som mange stiller seg, er hvilken rolle kattens alder spiller for ernæringen og fôrvalget. Her får du noen tips!
4 min

Kattemat for innekatter

Innerst inne er innekattene våre fortsatt rovdyr. Likevel finnes det flere grunner til å holde en katt innendørs. Katteeiere som bor i nærheten av en sterkt traffikert vei ønsker sjeldent å utsette yndlingene sine faren som trafikken medfører for katten. Ved infeksjonssykdommer som for eksempel FIV er det viktig å passe på at katten ikke kommer i kontakt med andre katter for å unngå smitte. Dette innebærer at katten må holdes innendørs. Sist men ikke minst finnes det også katter som slett ikke fristes av det å gå ut i det fri. Katter kan dermed absolutt leve et fullverdig og lykkelig katteliv, selv innenfor husets fire vegger. Innekattenes ernæringsbehov og kravene til fôret skiller seg dog fra utekattenes ernæringsvaner, og bør få litt ekstra oppmerksomhet.
6 min

Kattemat for utekatter

Da ikke alle katter er like, har de også ha ulike behov. Katter som helt eller for det meste holdes innendørs har for eksempel andre ernæringsbehov enn katter som tilbringer mye tid ute i det fri. Når det også tilkommer individuelle faktorer som alder og rase, kan det fort bli komplisert. Uansett bør kattematen være tilpasset kattens individuelle behov, slik at den alltid får i seg de næringsstoffene den har behov for i de riktige mengdene.
5 min

Matallergi hos katter

Dersom katten din reagerer sensitivt på fôret sitt, plutselig mister pels, får utslett, kaster opp eller har en urolig mage, kan dette ha mange ulike årsaker. Ved en næringsmiddelallergi eller matallergi hos katter gjelder det først og fremst å utelukke ingrediensene som utløser allergien, samt å ta hensyn til de individuelle næringsbehovene til dyret.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.

En liten godbit fra kjøkkenbenken eller spisebordet som er tilpasset kattens ernæringsbehov, er derimot ikke skadelig dersom det ikke skjer for ofte. Det kan dog medføre uønsket og påtrengede oppførsel når du spiser, eller at du ikke kan ha mat stående uten oppsyn da katten eller forsyner seg av den.

Det er viktig at du som katteeier ser til at katten får i seg nok væske. Sørg for at katten har flere ulike drikkekilder tilgjengelig - på denne måten imøtekommer du dens naturlige behov. Vannfontener animerer katten til å drikke mer ved at de alltid byr på fersk, rennende vann. Den dempede plaskingen fra vannet fremmer kattens drikkeadferd. Spesielt katter som spiser mye tørrfôr har behov for økt væsketilførsel, da tørrfôret i seg selv har en meget lav væskeandel. Derfor bør tørrfôr aldri utgjøre den eneste fôrkilden, men heller fungere supplerende i et kosthold som er basert på våtfôr.

Selv om det er svært vanlig, bør kattens vannskål ikke stå umiddelbart ved siden av matskålen. Fra naturens side, drikker katten nemlig ikke vann i nærheten av byttedyret. Dette er fordi de instiktivt antar at vannet er blitt forurenset av byttedyret.

Hvilke mulige fôringsalternativer finnes det?

BARF fôring er mest kjent som en trend. Den står delvis for fôring med rå, døde dyr - eller deler av byttedyr som muskelkjøtt eller innvoller. Kritikere avviser en slik form for ernæring totalt, da rått kjøtt er belastet med virus og bakterier. Rått svinekjøtt kan for eksempel inneholde Aujeszky-viruset. Grunnen til at vi mennesker kan spise sushi uten bekymringer - det er tross alt rå fisk - er fordi fisken har blitt nedkjølt så mye at virus og bakterier drepes.

På den andre siden blir BARF dietten rost som en av de mest naturlige ernæringsformene. Begrunnelsen er basert på at allmenntilstanden til katter som fôres med rått kjøtt er meget god og at de har en høyere motstandskraft mot sykdommer. I tillegg forekommer intoleranser eller allergier så godt som aldri ved BARF-dietten.

Fôring med våtfôr anbefales på grunn av den høye væskeandelen. Tørrfôr kan brukes i tillegg dersom det er behov for det. Desverre finnes det store forskjeller i kvaliteten på våtfôr, og det er ikke alltid like lett å identifisere disse ulikhetene. Dersom du er i tvil, vil et blikk på ingredienslisten hjelpe. Ingrediensene blir oppført i fallende rekkefølge, slik at råvaren det er mest av står først, og den det er minst av sist på listen.

Fôr av høy kvalitet kjennetegnes ved at alle ingrediensene er oppført en etter en, istedenfor å kun være slått sammen i generelle grupperinger. Dersom fôret er deklarert som såkalt "fullfôr" eller "komplettfôr", inneholder det ifølge produsentens informasjon alt som katten behøver for et balansert og sunt kosthold.

Tørrfôr blir på grunnlag av veterinærmedisinske funn gjennom de seneste 15 årene kun anbefalt som supplement. Den lave væskeandelen kan ellers føre til alvorlige nyreproblemer. Tørrfôr tilsvarer helt åpenbart ikke de naturlige ernæringsbehovene som katten har, men retter seg heller mot menneskenes etterspørsel etter et praktisk fôralternativ som helst ikke lukter, slik at katten kan ha fôret stående hele dagen når eieren er på jobb.

Det er kun dersom katten din avviser våtfôr helt, at et kosthold basert på tørrfôr er et alternativ. Da er det spesielt viktig å se til at katten får i seg tilstrekkelig med vann på andre måter, for å kompensere den lave væskeandelen i fôret og for å unngå nyresykdommer.

Å lage kattemat selv fra bunnen av blir også stadig mer populært blant katteeiere som er glade i å lage mat - og selvfølgelig også blant kattene som får nyte gourmet-måltidene. Et raskt og enkelt måltid kan for eksempel bestå av kyllingfillet, ris og hakkede grønnsaker.