Hjemmelaget katteis – 5 enkle oppskrifter

Skrevet av Sabrina Quente
Katt som spiser katteis

Litt iskos om sommeren må være lov – det syns pus også. Med enkle tips og få råvarer kan du lage katteis selv.

Om sommeren har is høysesong og sørger for en velkommen avkjøling. Også katter fryder seg over en forfriskning på varme sommerdager. Ønsker du til avveksling å overraske silkepoten din med en is? Vi oppklarer om is er farlig for katter og viser hvordan du kan lage sunn is til katter selv.

Får katter lov å spise is?

De store slektningene til huskatten er vant til høye temperaturer. Også stuetigere kan derfor tåle en del hete. På høysommeren kan det dog selv for mange varmeelskende katter bli for varmt på et tidspunkt.

Skyggeplasser og tilstrekkelig med vann sørger for avkjøling. På tross av dette spør mange katteeiere: kan man gi katten is?

Hjemmelaget katteis: Tips for ubekymret isglede

I utgangspunktet er det ingenting som motsier at pus kan få frosne snacks på varme sommerdager. For at isnytelsen ikke skal slå seg på magen, bør katteeiere likevel følge et par tips:

 • Katter elsker melk. Men ofte tåler de ikke laktose som vanlig melk inneholder. Derfor bør du heller bruke kvarg, yoghurt eller spesiell kattemelk for katteis. Alternativt kan du prøve en laktosefri katteis-oppskrift – inspirasjon finner du nedenfor.
 • Som for mennesker gjelder også for katter: mindre er mer. Til et sunt katteliv hører en balansert katteernæring. Derfor skal is for katter akkurat som kattegodbiter kun stå på menyen av og til.
 • Selv når fristelsen er stor, bør katten spise katteisen langsomt og ikke for kalt. La isen tine litt før servering.

Mens det for hunder finnes et stort utvalg av ferdiglaget is, er ikke variasjonen like stor for katteeiere. Den gode nyheten er: Du kan lage isen selv – ganske enkelt og gunstig. Hvilken “katteis” som blir best mottatt, avhenger selvfølgelig av kattens smak.

Temperaturene stiger og stiger? Med våre tips får du vite hvordan du tar vare på katten i sommervarmen!

Hjemmelaget katteis: Råvarer og tilbehør

Det fine med katteis er at du sannsynligvis allerede har de fleste råvarene hjemme. Yndlingsfôret til stuetigeren din egner seg like fremragende som posteier, kattemelk eller knasende sprø snacks.

Sjokolade eller sukker, som gjør vår iskrem søtere, er derimot tabu for katter. Heller ikke salt eller korn har noe i kattemat å gjøre.

Hvilke andre råvarer som ikke hører til i katteis, viser oversikten over farlige matvarer for katter.

Som ismasse kan du bruke naturyoghurt eller kvarg såfremt katten din tåler disse råvarene. Enda mer skånsomt for ømfintlige kattemager er ukrydret naturlig kraft eller rent vann.

Ved siden av forskjellige råvarer for iskreasjonene trenger du også en isbitform. Vanlige isbiter har en ideell størrelse for litt iskos innimellom. For å fylle ismassen i formene uten søl kan du bruke en sprøytepose eller en vanlig pose hvor du klipper et lite hull i hjørnet. En liten skje kan gjøre samme nytten.

Nå trenger du bare tålmodighet til isen er frossen. Eller lag et par ekstra porsjoner på en gang slik at du har et lite is-lager for sommeren.

Lag katteisen selv: de enkleste oppskriftene for sommeren

Hvis du lager katteisen selv for første gang, ta utgangspunkt i det katten din liker best. Er den fiskeelsker, liker den våtfôr bedre eller kan man gjøre den lykkelig med godbiter? Vår liste med oppskrifter har noe for enhver smak.

Den iskalde fiskenytelsen

 

Katten din elsker fisk? Da vil denne oppskriften få den til å male. Enklere går det ikke: Du trenger kun tunfisk og litt vann. Slik går du fram:

 • Purer en porsjon tunfisk
 • Tilføy vann til massen er jevn
 • Fyll tunfiskkremen i isbitformer
 • Frys til massen er frossen

Lag katteisen selv med våtfôr

Like rask som tunfisk-isen kan du også lage varianten av våtfôr: Isteden for tunfisk purerer du ganske enkelt en porsjon av kattematen som pelsnøstet ditt liker best.

Den gjemte godbiten i katteisen

Overrask katten ved å gjemme en godbit i ismassen før innfrysning. Alternativt kan du gjemme godbiten i en isbit av vann eller ukrydret kraft.

For stuetigere som elsker posteier & kremer kan du ganske enkelt fryse ned disse eller blande dem med naturyoghurt.

Magevennlig melkeglede

Melkeis blir også godt mottatt av katter – dersom den ikke inneholder laktose. Med spesiell kattemelk kan du trylle frem en lekker melkeis som ikke forårsaker mageproblemer.

En forutsetning er at katten ikke sluker i seg den kalde godbiten. La isen tine litt før den serveres, det skåner den sensitive kattemagen.

Kattemelk gjør dessuten også våtfôr- eller tunfiskisen til en god og kremet isnytelse.

Isbomben

Dersom katten er på diett må du likevel ikke gi avkall på den velgjørende forfriskningen. Med en isbombe byr du ikke bare på en kalorifattig avkjøling, men animerer den samtidig til lek.

Du trenger bare en luftballong og vann for å sette i gang:

 • Befri ballongen for talkum: fyll med vann, kna litt og tøm ut.
 • Fyll ballongen med vann (ikke for mye for å ikke skremme katten)
 • Frys den fylte ballongen til vannet er frossent
 • Fjern ballongen

Den resulterende isbomben kan du nå sette fram i en skål, form eller lignende. Fyll skålen med litt vann først. Nå kan katten kose seg med isbomben. Gjennom formen er iskulen bevegelig og animerer katten til lek.

Et siste tips når du vil trylle fram hjemmelaget katteis: Samme hvilken oppskrift du velger, server pelsnøstet den kjølige godbiten i en liten skål. Slik holder du gulvet tørt og isen blir på plass. Vi ønsker katten din god appetitt!

I zooplus sin nettbutikk finner du mange råvarer for den perfekte katteisen og tilbehør for en drømmesommer.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dyr har fulgt meg så lenge jeg kan huske - det er knapt et barnebilde av meg uten en undulat på hodet mitt eller en katt på fanget. I mer enn ti år har jeg vært redaktør for varierte temaer som strekker seg fra helseforsikring til det å eie en katt. Alltid med meg: katten min Mimi, som er den beste kilden til inspirasjon for mange tekster og vet når det er tid for en pause fra skrivingen.


Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.