Fly med katt

grå kattunge i reisebur

Flyreise med katten

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.

Det rettslige aspektet

De som bestemmer seg for å ta med katten på fly bør innhente all nødvendig informasjon, som blant annet gjeldende regler hos flyselskapet, i forkant. Noen flyselskap tillater ingen dyr i kabinen, men kun i fraktrommet. Andre selskap har visse grenseverdier for transporten av dyr i kabinen. Disse restriksjonene gjelder som oftest vekten og størrelsen på dyret og dens transportboks. I de fleste tilfellene foretrekkes en stoffveske eller transportboks som spesifikt er tillatt for flytransport. Som regel må dyr som er med på reisen registreres ved bestillingen. Ofte tilkommer også et gebyr for de firbente passasjerene.

Dersom dere reiser til utlandet, må også innreisebestemmelsene til det gjeldende landet tas i betraktning. På de offisielle nettsidene til landet vil du finne all nødvendig informasjon vedrørende dette. Avhengig av innreisebestemmelsene trenger katten muligens en helseattest eller spesielle vaksiner. Et EU-kjæledyrpass er også påbudt. Husk å alltid ha de nødvendige dokumentene med deg på og under reisen!

katze im flugzeug blickt aus fenster

Fly med katt: medikamenter

Selv om du kun vil gjøre noe bra for katten, så frarådes det å gi beroligende medisiner til den firbente yndlingen din. Mange flyselskap har også uttalt et forbud mot dette. Grunnen til dette er at medikamentene virker opptil flere ganger sterkere i luften, slik at det er tilnærmet umulig å forutse den endelige virkningen. Derfor går stadig flere flyselskap over til å ikke transportere dyr som har fått beroligende medikamenter – både i kabinen og i fraktrommet.

De som ønsker å roe ned katten før og under flyreisen kan heller ta i bruk feromonsprayer som Feliway eller Bach’s blomstermedisin. Det finnes også fôrsupplement med aminosyren tryptofan, som stimulerer produksjonen av lykkehormonet serotonin og gjennom det bidrar til at katten slapper av.

Sikkerhetskontrollen

Reiser katten sammen med deg i kabinen må den tas ut av transportboksen sin i sikkerhetskontrollen. For å unngå komplikasjoner og i verste fall store forsinkelser i flytrafikken på grunn av en rømt katt på flyplassen, kan det være lurt å be om et separat rom for å gjennomføre sikkerhetskontrollen.

Om bord på flyet

Forberedelsene på flyturen er en unntakssituasjon – oppholdet på flyet, samt trykket som øker i takt med høyden, er alt annet enn behagelig for katten. Pelsnøstene reagerer ulikt på det å fly. Noen katter blir rolig, mens andre protesterer høylytt. Ytterligere andre får panikk eller puster fortere enn normalt. Uansett hva som skjer: katten skal forbli i transportvesken sin under hele flyturen. Vesken må være lukket forskriftsmessig og stå plassert der den skal. Flyselskapets regler har tross alt gode grunner: ingen ønsker at katten skal rømme og løpe rundt på flyet. Tidskrevende leting etter katten eller at eventuelle allergier og fobier fra andre medreisende blir utløst er ikke ønskelig når man befinner seg på flyreise.

Avhengig av varigheten på flyturen har katten også behov for litt vann eller et par beroligende ord innimellom. En liten slurk vann eller et stykke kattepostei kan animere katten til å svelge og gjennom det bidra til at trykket jevnes ut. Ta likevel høyde for at ikke enhver katt liker å drikke når den befinner seg på reise. Til tross for at de er tørst, nekter mange katter væskeinntaket.

På veldig lange reiser kan du bruke en sprøyte (uten nål) til å gi tillittsfulle katter litt vann. Til dette kan du for eksempel åpne glidelåsen på transportvesken et lite stykke og gi katten vannet på den veien. Ikke bli overrasket dersom katten trekker seg unna eller hveser. Oppholdet på flyet er tross alt ingen dagligdags situasjon!

Ventilasjonsanlegget på flyet sørger ofte for at det er kjølig. Et teppe eller en duk over transportboksen beskytter katten mot trekkluften. Vær oppmerksom på at ikke enhver katt liker å reise i mørket. Mange transportvesker har derfor vinduer eller nettingåpninger som kan åpnes eller lukkes etter behov.

Ankomsten

Endelig er dere framme! Men reisen er som oftest ikke over idet dere ankommer på flyplassen. Avhengig av reisemålet, og om dere fløy til utlandet eller ikke, må dere eventuelt gjennom tollkontrollen. Ha derfor både passet og helseattesten til den firbente yndlingen din innen rekkevidde. Uten disse dokumentene er en innreise ikke mulig, og ofte blir en hjemreise også svært vanskelig. Ytterligere informasjon vedrørende dette finner du på de offisielle nettsidene til reiselandet ditt.

Etter flyturen

Når dere har ankommet reisemålet eller hjemmet, kommer katten til å være litt ustødig på beina i begynnelsen. Unn pelsnøstet ditt mye ro og gi katten tid til å komme fram. Feliway eller Bach’s blomstermedisin kan hjelpe i tilvenningsfasen.

Vi ønsker deg og katten din en god tur!

Våre mest populære artikler
4 min

Kjøre bil med katt

Katter liker ikke å reise. Når de flyttes fra deres vante omgivelser fører det til stress for de følsomme dyrene. Fremmede lyder og dufter kan gjøre selv de mest robuste katter nervøse. Men noen ganger blir kattens eier nødt til å flytte sin katt – om det så gjelder det årlige besøket til veterinæren, flytting eller en lengre ferie. Å kjøre i en bil er sannsynligvis ikke transportformen som katten liker aller best - men med litt forberedelser kan du få din katt til å gi slipp på angsten.
5 min

Fly med katt

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.
10 min

Å reise med katt

Kattehotellet er fylt opp til randen, den vennlige naboen er opptatt, familien bor for langt unna, og alle venner er på ferie? Det er mange årsaker til at du planlegger å ta med deg katten din på reise – og dermed havner i en litt utfordrende situasjon. Enkelte ganger har du som katteeier kun to valg: enten dropper du den planlagte reisen og koser deg hjemme sammen med katten din, eller du tar den med på reiseeventyret. Dersom reisemålet ligger innenfor landegrensene og dere har samme oppholdssted under hele reisen, er det å ta med katten på tur som regel ikke noe problem. Forutsatt er selvsagt at kjæledyr eller katter er velkomne på feriestedet. På rundreiser eller stressfulle jobbreiser bør man generelt se bort fra det å ta med seg katten. Likeså kan også reiser til utlandet i visse tilfeller vise seg å være vanskelige. Strenge innreisebestemmelser, oppdaterte helseattester, penible vaksinasjonsbevis og karantenebestemmelser øker kompleksiteten på reisen betydelig. Selvsagt er alle disse forskriftene godt gjennomtenkt og eksisterer av en god grunn: til syvende og sist er de der for å beskytte dyrenes helse. For deg som eier innebærer det dog i første omgang en mengde bryderi.