Britisk korthår

Britisk korthår

Du er på leting etter en katt som kompletterer familien utmerket med sin rolige og balanserte personlighet, og som er egnet til å være en innekatt? Da er sannsynligheten stor for at du er blitt anbefalt en britisk korthår. Kun få katteentusiaster kan motstå den myke pelsen og de store øynene til en britisk korthår, også kalt British Shorthair. Samtidig er personligheten til denne rasen alene nok til å elske den! Men hva bør du vite utover dette? Raseportrettet presenterer den korthårede katten fra Storbritannia og gir verdifulle tips omkring anskaffelse, hold, ernæring og helsemessige aspekter.

Utseende

Den korte, tette og lettpleide pelsen til en britisk korthår, det korte, runde hodet med runde ører og store, gule øyne, samt en stabil kroppsbygging minner om utseendet til en teddybjørn. En katt man rett og slett har lyst til å kose med umiddelbart! Lite overraskende er det derfor at britisk korthår er å finne blant de mest populære katterasene.

Britisk korthår har en ganske stabil kroppsbygging. I likhet med andre store katteraser vokser de sakte. Som regel vil en britisk korthår ikke være utvokst før den er tre år gammel. Utvokste hunkatter veier opptil 5 kilo, hannkatter opptil 7 kilo. Britiske korthår har i de fleste tilfellene en god helse og kan bli minst 15 år gamle dersom de tas godt hånd om og får en behovstilpasset ernæring.

Mange katteentusiaster kjenner kattene av denne rasen med den klassiske grå-blå pelsfargen. Britisk korthår bør ikke forveksles med Chartreux-katten, som også kan ha en tilsvarende blå-grå farge på pelsen. Forvekslingen mellom disse rasene kommer dog ikke ut av det blå, da Chartreux-katten har blitt krysset med britisk korthår flere ganger i løpet av avlshistorien. Den dag i dag er det nesten ingen farger som ikke finnes i fargeuniverset til britisk korthår – kattene finnes i så å si alle kjente farger.

Britisk korthår kattunger

Britisk korthår farger

Uansett om katten er ens- eller flerfarget: enhver britisk korthår er en fest for øynene! Ensfargede katter finnes i grå-blå og svart, samt de populære fargene «lilac» og «fawn» som tilsvarer en lys beige-farge. Røde katter finnes på samme måte som creme-fargede, svart-hvite eller de med tre farger. De som liker det uvanlige, kommer til å elske farger som «chocolate smoke» eller «blåskilpadde tabby»! Eller hva med en «britisk korthår silver shaded»? Katter som betegnes som «shaded» viser den bestemte fargen kun i hårtuppene, noe som gjør at fargen kun vises i en form for skyggelegging.

Spesielt populære farger er de klassiske tabby variantene. Alle kjenner jo den sølv-tabby «Whiskas-katten»! Men også andre varianter av britisk korthår tabby er populære. Uansett om du ser etter en tigret eller spotted katt i fargen cinnamon, harlekin eller colorpoint: med over 300 anerkjente fargevarianter finnes det noe for enhver smak.

Vi har sammenfattet de viktigste fargene på britisk korthår:

  • Colorpoint: her er kun de ytre punktene på kroppen (ansikt, ører, ben, hale, samt kjønnsområdet hoe hannkatter) farget i grunnfargen.
  • Chinchilla: britisk korthår chinchilla har et svært interessant fargeskjema: en åttendedel av pelsen er i en av basisfargene fra den svarte serien, og resten er i sølvhvit.
  • Tabby: det finnes ulike varianter av tabby, som betyr mer enn bare «tigret». Avhengig av fargeskjemaet kan britisk korthår tabby være „mackerel“, „classic“, „blotched“, „spotted“ eller „ticked“.
  • Tortie: dette betegner en britisk korthår med tre farger, også kalt skilpadde. På grunn av genetiske grunnlag er britisk korthår tortie som regel alltid hunnkatter.
  • Torbie: dette er en fargekombinasjon av tortie og tabby.
  • Harlekin: kun 1/6 av pelsen er farget
  • Van: katter med denne fargen en ensfarget med en stor andel hvit.

På fagspråk blir betegnelsen på fargeskjemaet ofte kombinert med den dominerende pelsfargen. Et eksempel er britisk korthår silver tabby, som har en sølvhvit grunnfarge med tydelige tabby markeringer.

Britisk korthår personlighet

Britisk korthår er en veldig ukomplisert rase: dens vennlige, rolige personlighet passer til nesten alle husholdninger – selv de med barn eller andre kjæledyr tilstede.

Kattene regnes som balanserte og vennlige ovenfor mennesker. Som regel er de ikke ekstremt akrobatiske, personligheten er heller av roligere natur. Av denne grunn anbefales de ofte som innekatt. Om livet innendørs passer til den individuelle katten er dog avhengig av personligheten til dyret, samt stimuli som finnes i boligen. Dersom du ønsker å kun holde katten som innekatt er det ekstremt viktig med tallrike leke-, gjemme- og kloremuligheter innendørs. Lek med mennesker er et sentralt element i kattehverdagen. Katter er fra naturens side rovdyr, og selv balanserte og rolige katter forblir jegere innerst inne – dette fører til at de fort kjeder seg uten tilsvarende utfordringer.

En plassbesparende mulighet for å utvide kattens verden er å bruke den såkalte «tredje dimensjonen». Det beste eksempelet på dette er et klorestativ. Det strekker seg ikke bare i alle fire retninger, men også oppover. Katter elsker å klarte, utforske og observere omverdenen sin ovenfra. Dersom du ikke liker klorestativ som går fra gulv til tak, er det også mulig å omforme hyller til et ekte klatreparadis for katter. Et ytterligere alternativ er veggmonterte kloremøbler.

Britisk korthår liggende på vinduskarm

Britisk korthår ernæring

Høyverdig kattemat med mye kjøtt, sunt protein og få vegetabilske biprodukter er det perfekte næringsgrunnlaget for katter som britisk korthår. Et spesielt rasefôr går enda nærmere inn på de individuelle særegenhetene til enhver rase. Spesialfôr til britisk korthår har for eksempel en tilpasset størrelse på fôrkrokettene, som forenkler næringsopptaket for katter med en kortere kjeve og stimulerer til mer tygging. Den regelmessige kontrollen hos dyrlegen blir dog ikke erstattet av dette.

For å forebygge leddsykdommer og hypertrofisk kardiomyopati (hjertesykdom) inneholder spesialfôr ofte også en ekstra porsjon taurin og næringsstoffer for leddene, som glykosamin. Næringsstoffer som vitamin B og ingredienser som lakseolje kan i tillegg bidra til en skinnende pels.

Selvsagt kan du også supplere ernæringen til katten din målrettet på egenhånd. Taurin er ansvarlig for å fremme kattens nevrologiske helse, samt regulere hjerterytmen. Det er ikke mulig å overdosere taurin, da overskuddet skilles ut igjen umiddelbart. Mangelen fører dog til blindhet, et forstyrret immunsystem og avstivning av hjertemuskelen. Den anbefalte mengden for en katt ligger på 100 til 200 mg taurin per dag. Mange katteentusiaster har derfor gått over til å tilføye taurin i ferdigfôret. Høyverdige oljer kan fremme en skinnende pels – kapsler med lakseolje finnes i godt sorterte fagbutikker. Det samme gjelder for kosttilskudd for leddene. Glukosamin kan blandes inn i fôret, enten flytende eller i pulverform.

Bortsett fra en tilpasset ernæring trenger en britisk korthår ingen spesiell pleie eller forebyggende helsetiltak. Regelmessige kontrolltimer hos dyrlegen, ukentlig pelsstell med en børste eller kam, tilpasset kattemat, vektkontroll og mye oppmerksomhet, kjærlighet og lek er den beste måten å holde den firbente yndlingen din frisk og lykkelig!

Concept for Life British Shorthair Adult

Concept for Life British Shorthair Adult

  • Sunn hud og fin pels
  • Fremmer sunne brusk og ledd
  • Støtter hjertefunksjonen
  • Tilpasset størrelse på krokettene
  • Fri for hvete og soya

Helse og sykdommer

Den robuste kroppsbyggingen belaster skjelettet og leddene til de britiske kattene. Generelt er ingen katter sikret mot sykdommer. Hos rasekatter forekommer de likevel noe oftere på grunn av den kunstig reduserte genetiske basen.

Ved siden av en predisposisjon for leddsykdommer, forekommer dessverre også hjertesykdommer som hypertrofisk kardiomyopati (HCM), samt hemofili B (arvelig blødersykdom) oftere hos britisk korthår katter. Senest har også Polycystic Kidney Disease (PKD) fått økt oppmerksomhet blant oppdrettere. PKD fører til cyster på kattens nyrer, og finnes hos raser som britisk korthår, perserkatt og eksotisk korthår. Symptomene vises først i høyere alder, noe som fører til at mange avlsdyr fram til da allerede har gitt genet videre til avkommet sitt. Arvelige nyrecyster er dominerende i arvegodset. Det betyr at en katt med cyster alltid kommer til å gi de videre til avkommet sitt. En ultralydundersøkelse fra tiende leveuke kan påvise en predisposisjon for PKD. Avlskatter bør sjekkes regelmessig for å utelukke arvelige sykdommer, samt overføringen av disse til avkommet. Be oppdretteren om en dokumentasjon på at avlsdyrene er blitt undersøkt tilsvarende.

Grå britisk korthår

Avl

Britisk korthår regnes som den eldste britiske katterasen. Angivelig ble de brakt til Storbritannia av romerne, hvor de i lang tid var isolert. Røttene til de søte kattene ligger kanskje i Englands gater, men den dag i dag jager de sjeldent etter mus. I over 100 år har det blitt drevet med målrettet avl. De første kattene av denne rasen ble for første gang utstilt i Crystal Palace i 1871.

Krysninger med andre raser skjedde spesielt etter de to verdenskrigene. For å forbedre den avtagende bestanden til rasekatten, og for å forbedre dens type, ble fremfor alt perserkatter og Chartreux-katter inkludert i den genetiske basen. Dette førte til at Chartreux-katten og britisk korthår ble stadig likere. De to rasene ble til og med slått sammen av avlsforeningen FiFe (Fédération Internationale Féline) i 1970 – blå katter ble klassifisert som Chartreux, alle andre som britisk korthår. Denne inndelingen ble trukket tilbake igjen i 1977. Selv om britisk korthår fortsatt ofte forveksles med Chartreux-klatten, har målrettet avl ført til en forskjell i utseendet til kattene. Krysningen med perserkatter har i tillegg bidratt til at kroppsbyggingen til de britiske kattene er kort og kompakt, mens Chartreux-kattene har slankere proporsjoner og ligner mer på den gjennomsnittlige huskatten.

Gjennom krysningen med perserkatter oppstod imidlertid også rasen britisk langhår, også kalt «highlander», som er en halvlanghåret variant av britisk korthår. De langhårete britene blir avlet med samme rasestandard som britisk korthår, og skiller seg kun i fra den i pelslengden. Akkurat som britisk korthår, er også katter av rasen britisk langhår balanserte følgesvenner som begeistrer med sin tilpasningsdyktige og vennlige personlighet.

Helt siden rasen ble anerkjent i 1980 er britisk korthår ofte stjernene på internasjonale utstillinger.

Britisk korthår tabby

Slik finner du en passende oppdretter

Avlskatter bør undersøkes regelmessig av en veterinær for å identifisere eventuelle arvesykdommer, slik at det kan utelukkes at disse gis videre til avkommet. For de som ønsker en britisk korthår er det derfor desto viktigere å velge en seriøs oppdretter. Avhengig av stamtavlen og eventuelle utstillingsresultater kan en slik katt gjerne koste flere tusen kroner. En høy pris for en katt! Hos en seriøs oppdretter er pengene dog godt investert. Seriøse oppdrettere sørger for at avlsdyrene får regelmessige helsesjekker og høyverdig fôr, at parringen blir planlagt på meningsfullt vis og at hunnkattene ikke er drektige i ett sett. Den gir kattungene tiden de trenger for å forberede seg på et nytt hjem. Som regel bør kattunger forbli hos moren og søskenflokken sin fram til 12. eller 16. leveuke. I denne tiden lærer de unge kattene det som er viktig for et balansert og sunt katteliv, og er etter dette klar til å knytte seg til den nye familien sin. Alt dette koster selvsagt penger.

Ta avstand fra uprofesjonelle aktører som tilbyr «rasekatter uten dokumenter» for en billig penge. Oppdrettere som er en del av en raseklubb sørger for at dyrene er friske og at de testes regelmessig for arvelige sykdommer. Aktører som i første rekke ønsker å tjene på dyrene sparer ofte på de forebyggende helsetiltakene eller foretar parringer med beslektede dyr. Resultatet er katter med arvesykdommer eller kattunger som skilles fra moren for tidlig og som flytter inn i sitt nye hjem uten nødvendige vaksinasjoner.

Seriøse oppdrettere finner du blant annet gjennom raseklubbene. Det skader aldri å se litt nærmere på hvor katten kommer fra! Prøv å ta avstand fra «medlidenhetskjøp» Å kjøpe en «rasekatt uten dokumenter» for en spottpris vil som regel bare gi plass til nye katter av samme slag. Også her gjelder dessverre prinsippet om tilbud og etterspørsel.

Rasekatter i dyrehjem

En eksemplarisk stamtavle beskytter dessverre ikke mot livets prøvelser og vanskeligheter, og selv en britisk korthår kan ende opp i et dyrehjem. De som ønsker å gi en katt av denne rasen et nytt hjem, kan ofte finne katter i dyrehjem som vil glede seg over et fint, nytt hjem hos dyrekjære mennesker.

Vi ønsker deg mye glede med din britiske korthår!

Våre mest populære artikler
7 min

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
10 min

Ragdoll

Ikke la navnet lure deg! Her er det ikke snakk om en katt som ligner på en filledukke. Ragdoll er en katterase for katteelskere av Siam, Colorpoint og andre Pointer-katter. De blide gigantene overbeviser ikke bare med deres vakre pels, deres ekstraordinære farge og deres lyse blå øyne...
10 min

Norsk skogkatt

Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!