Riktig fôrmengde til katt

Fôrmengde til katt

Er det nok, mon tro?

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

Katten din går frem og tilbake mellom den tomme matskålen sin og deg? Den ser på deg med store, klandrende katteøyne og mjauer samtidig klagende? Det kan kun bety en ting: “Jeg er sulten!”

Nå til dags spiser mange katter mer enn det som er godt for dem. Hos katter er overvekt og følgesykdommer som diabetes heller ingen sjeldenhet lenger. Men hvilken fôrmengde trenger egentlig katten for at den ikke skal gå sulten, men heller ikke bli overvektig?

Hvor mye mat trenger en katt?

En voksen katt trenger omtrent 300 gram våtfôr per dag. Dette er dog kun en grov veiledning. Hvilken fôrmengde katten faktisk trenger er avhengig av mange faktorer. Kaloribehovet og dermed fôrmengden retter seg blant annet etter kattens størrelse, alder og vekt.

Men også aktivitetsnivået spiller en rolle. Livlige puser trenger mer fôr i skålen sin enn rolige stuetigere. Utekatter som beveger seg mye og går lange strekninger i løpet av en dag, har som regel et større energibehov enn innekatter.

Dessuten gjelder: jo høyere kvaliteten på næringen er, desto mindre trenger katten av den. Høyverdig kattemat har som regel en høy kjøttandel og metter katten optimalt. Den som kjøper førsteklasses kattemat betaler under streken sannsynligvis ikke mer enn de som velger billigere produkter.

Oversiktstabell: fôrmengde katt

Viktig: Denne tabellen viser gjennomsnittsverdier som skal være en orienteringshjelp. I enkelttilfeller kan katten din ha et høyere eller lavere fôrbehov.

Kattens vekt i kilogram Dagsrasjon våtfôr i gram
Inntil 2 120 til 160
2 til 3 160 til 210
3 til 4 210 til 260
4 til 5 240 til 320
5 til 6 250 til 360

Kaloribehovet til en katt

Kaloribehovet til en katt er avhengig av blant annet hvor mye den beveger seg. Her skiller ikke katten seg fra oss mennesker.

En svært aktiv katt forbrenner omtrent 80 kilokalorier per kilogram kroppsvekt om dagen. En gjennomsnittlig aktiv kattepus ligger på ca. 70 kilokalorier og en bedagelig sofapotet forbrenner kun opptil 60 kilokalorier per kilo vekt.

For den daglige hverdagspraksisen er disse verdiene forøvrig ikke alltid en hjelp, da kaloriinnholdet ikke alltid er merket på kattematemballasjen.

Fôringsanbefalinger fra produsentene

En ytterligere orienteringshjelp for å finne en optimal fôrmengde for katten din, er fôringsanbefalingene fra produsenten som finnes på fôrpakken.

Informasjonen man finner der tar dog også utgangspunkt i et gjennomsnittlig kaloribehov og er ikke meislet i stein. Til orientering kan det derimot være ganske hjelpsomt.

I nettbutikken til zooplus er det ved siden av sammensetningen av de ulike kattematvariantene også oppført fôringsanbefalinger.

Eksempel våtfôr

Her er et eksempel fra våtfôret Animonda vom Feinsten Adult. Produsenten anbefaler en fôrmengde for katter på 165 til 215 gram per dag, når katten veier mellom to og tre kilo. Katter med en vekt på fire til fem kilo skal ha mellom 265 og 310 gram per dag.

Eksempel tørrfôr

Tørrfôr bidrar med mer energi enn våtfôr, noe som betyr at katten trenger betydelig mindre av det. Ifølge fôringsanbefalingen for tørrfôret Purizon Adult Fisk er fôrmengden for en to kilos katt kun 20 til 35 gram. Anbefalingen for en katt på fem kilo er 40 til 70 gram per dag.

Fôrmengde til katt: Hvor ofte bør du mate katten?

I gjennomsnitt fanger en frittgående gårdskatt 15 mus om dagen. Den spiser ikke alle på en gang, men – avhengig av jaktlykke – fordelt over hele dagen.

Også katter som ikke fanger mus for å overleve, har beholdt denne vanen: de tømmer ikke hele katteskålen på en gang, men fordeler fôrmengden sin på flere små porsjoner.

En slik porsjon tilsvarer omtrent volumet på en mus. Har katten spist det, trekker den seg først tilbake for å fordøye måltidet. Om du gir katten din en stor, overfylt skål med fôr, tilsvarer det en mengde på to til fem mus. Det klarer ikke pus på en gang.

Minst tre ganger om dagen

Derfor bør du gi katten et friskt måltid minst tre ganger om dagen. Når pus bare spiser litt og litt av gangen blir våtfôret etter hvert dårlig av å stå ute hele dagen. Fremfor alt om sommeren når det er varmt kan fôret raskt bli fordervet.

Er du på jobb hele dagen og ikke hjemme på dagtid, kan fôrautomater være et praktisk hjelpemiddel. Enkelte varianter har også kjøleelementer slik at våtfôret holder seg ferskt fram til det serveres.

Du finner en rekke ulike fôrautomater hos zooplus.no.

Noen katter spiser alt på en gang

Også hva gjelder kattens matvaner er det unntaket som bekrefter regelen: Ikke alle katter er så “disiplinert” at de fordeler maten sin utover dagen. Mange katter spiser alt som er i skålen på en gang og må ofte kaste opp kort tid etterpå.

Fremfor alt med tørrfôr kan man observere at katten sluker i seg hele porsjonen på en gang.

Tips: Fyll kattens tørrfôrrasjon i en intelligensleke. Intelligensleker har små fordypninger og gjemmesteder hvor katten først må fiske ut fôrbitene. Slik spiser den automatisk saktere.

Hos zooplus finner du et bredt utvalg av intelligensleker for katter.

Tre kattunger spiser maten sin
Kattunger som fortsatt vokser trenger mye næring.

Fôrmengde for kattunger, samt drektige og diende katter

For kattunger gjelder egne regler med hensyn til fôrmengden.

Fram til en alder av fire uker ernærer kattunger seg utelukkende av morsmelk. Deretter kan de sakte tilvennes fast føde.

En kattunge kan du nesten ikke mate for mye. De må vokse og skal uke etter uke øke betydelig i vekt. Kattunger har en svært liten mage. Derfor trenger de mat flere ganger om dagen. Fram til en alder på fem til seks måneder er fem måltider helt fint.

Også drektige og diende kattemødre trenger ekstra mye energi. Pass derfor på at det alltid står tilstrekkelig med førsteklasses for tilgjengelig for dem.

Ønsker du å vite mer? Da kan artikkelen om riktig fôring av kattunger være noe for deg!

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.