Aktivisering av innekatter: Tips for lek og moro

Skrevet av Bärbel Edel
Søt katt som leker med katteke

Denne pusen har det veldig gøy med katteleken sin.

Kjeder katten din seg? Da viser denne artikkelen deg hvordan du kan aktivisere katten din – selv når du ikke er hjemme. I tillegg får du tips for mer variasjon i hjemmet.

Hvorfor bør jeg aktivisere katten min?

For å være lykkelig trenger en katt tilstrekkelig aktivitet. For de fleste utekatter er det ikke noe problem: For å kontrollere territoriet sitt beveger de seg en kilometer eller mer hver dag. Med dette – og selvfølgelig med å fange mus – har de vanligvis nok å gjøre.

Innekatter får derimot ofte ikke tilstrekkelig med aktivitet. Sammenlignet med den utekatter er territoriet deres begrenset til boligen og menneskene sørger for at maten fylles på regelmessig. Dette kan raskt føre til kjedsomhet.

Hvor ofte bør jeg leke med katten min?

Lek har en sentral betydning fordi det hjelper katten med å redusere stress. Ved å leke følger katten sitt medfødte jaktinstinkt, samtidig som den holder seg i form. I tillegg reduseres risikoen for at den firbente vennen din blir for stor eller til og med får en depresjon.

Innekatter har betydelig færre muligheter til å innfri sine mentale og fysiske behov enn det utekatter har. Derfor er det enda viktigere at du leker med katten din hver dag. Kanskje oppfordrer katten din deg også direkte til å leke med den. Når katten din trekker med seg leker, napper i ermet eller mjauer inntrengende, er budskapet klart: Den vil leke med deg.

Slik animerer du katten din på en meningsfull måte

De fleste katter liker å leke, selv i voksen alder. Den beste tiden for dette er tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Dette fordi de små rovdyrene vanligvis drar på jakt i skumringen.

Det mest spennende er leker som ser ut som et byttedyr: Plysjmus eller lekefisking med fjær eller fjærvifte. Interessant er i tillegg alt som rasler og knitrer. Mange katter elsker også å jage etter en liten ball.

Katteleker med kattemynte og baldrian

Leker med baldrian eller kattemynte er spesielt populære i katteverdenen. Duften av disse plantene har en berusende virkning på katter og egner seg helt utmerket til aktivisering av innekatter. Det finnes «baldrian-katter» og «kattemynte-katter». Hvilken gruppe katten din tilhører, må du prøve ut.

Kastelek med tørrfôr

Du trenger ikke nødvendigvis å servere tørrfôr i skålen. Det er veldig behagelig, men på lang sikt også kjedelig. Det er imidlertid mye mer spennende å kaste bitene og la katten din fange dem. Også tørr kattesnacks egner seg til dette.

Hvis du har et glatt gulv hjemme, fungerer dette spesielt godt. Når de små bitene glir over gulvet, er det spesielt morsomt å fange dem.

Bevegelse som et byttedyr

Mens du leker med katten din, bør du etterligne bevegelsesmønsteret til byttet. Et byttedyr løper alltid unna jegeren, aldri mot ham. Flytt derfor alltid lekefiskestangen eller fjærviften vekk fra katten og ikke mot den.

Riktig bruk av laserpointer

En laserpointer er også et flott alternativ, men har en ulempe: Den lille prikken oppmuntrer på en fantastisk måte til å jakte, men lar seg aldri fange. Suksessopplevelsen uteblir dermed uunngåelig. For å unngå frustrasjon bør du belønne katten din med en godbit på slutten.

I nettbutikken til zooplus finner du et stort utvalg av katteleker. Med litt øvelse kan du også lage spennende katteleker selv.

Alternativ aktivisering av innekatter: Interaktive leker og hjernetrim

Hvis du ikke har tid til å leke med katten din, er aktiviseringsleker et godt alternativ. Denne typen leketøy finnes i alle tenkelige former og varianter. Her er noen eksempler:

Interaktive katteleker trener sinn og poter

Interaktive leker og leker for hjernetrim fylles med tørrfôr eller snacks. Interaktive matskåler har for eksempel forskjellige fordypninger og gjemmesteder som det ettertraktede fôret må hentes ut av med potene.

I tillegg finnes det lekeballer med hull som kan fylles med godbiter. Når ballen ruller, faller fôrbitene ut av hullene. For å få tak i godbitene, trengs det derfor mye utholdenhet og tålmodighet.

Med denne typen leke må katten selv få tak i måltidet sitt. Dette trener ikke bare de fysiske og mentale ferdighetene til katten. De små suksessopplevelsene når den skaffer maten sin, sørger også for mer tilfredshet.

En annen fordel: Katter som vanligvis slår ned måltidet sitt raskt, blir automatisk bedt om å spise sakte.

Aktivisering av innekatter med klikkertrening

Klikkertrening er en metode som brukes til katteopplæring. Men det er også et fantastisk middel til å sysselsette den firbente vennen din. Mange katter synes det er gøy å lære forskjellige triks ved hjelp av klikkertrening.

Den såkalte «klikken» er basert på ideen om å knytte et akustisk signal til en belønning. En klikker er et lite apparat som gir fra seg en klikklyd når den tas i bruk.

Hvis katten viser en ønsket atferd, brukes klikkeren til å lage klikklyden og belønner katten med en godbit. Dersom den nye oppførselen er godt innøvd, kan belønningen reduseres. Det akustiske signalet er da tilstrekkelig.

Med denne metoden kan du lære katten din mange triks, som for eksempel «High Five» med poten.

Viktig: Ikke overdriv! Ikke overbelast katten din, ellers mister den gleden ved å trene med klikkeren. Hvis du merker at den ikke har lyst lenger, slutter du med treningen og fortsetter en annen dag.

Å sysselsette katten med agility

Agility for katter handler om at katten må gjennomføre en løype med forskjellige hindringer. Katte-agility kan utføres både utendørs og innendørs. Hinderløypen innøves med klikkertrening.

For løypen i seg selv er det ingen grenser for fantasien din: Små hindringer for å hoppe gjennom, smale stiger eller planker for å balansere eller tunneler som katten din må gå gjennom.

Agility er til stor glede for mange katter. Det fremmer kattens ferdigheter og sørger for at katten din får nok bevegelse. Hindringene kan du enten lage selv eller kjøpe i en dyrebutikk.

Sørg for variasjon i hjemmet

I tillegg til regelmessige lekeenheter finnes det også andre muligheter til å gjøre hverdagen til katten din mer variert. Her er noen ideer som raskt og enkelt kan gjennomføres:

  • Katter er fra naturens side nysgjerrige. Gjem fôr på forskjellige steder i boligen og send kattungen din på oppdagelsestur.
  • Pappesker har en magisk tiltrekningskraft på katter. Bare overlat emballasjen fra din neste zooplus-bestilling til katten din.
  • Lag egne utsiktspunkt for katten, hvor den kan følge med på det som skjer.
  • Heng et stort teppe over en stol som gjemmested.
  • Gi katten din en kattetunnel eller kosesekk til å gjemme seg i.

Som du ser finnes det en mengde alternativ for aktivisering av innekatter, som bidrar til gjøre hverdagen mer variert. En godt stimulert katt forblir fysisk og mentalt i form og er mer fornøyd enn en katt som kjeder seg.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Jeg er journalist, elsker dyr og har allerede forsket på forholdet mellom mennesker og hunder gjennom folklorestudiene mine. For noen år siden adopterte jeg en hannkatt fra dyrehjemmet i München. Elvis var grunnen til å starte kattebloggen min kalt "Lieblingskatze" og også for å drive med dyr på en journalistisk måte. Med artiklene mine ønsker jeg å hjelpe folk å forstå husdyrene sine bedre.


Våre mest populære artikler
5 min

Laserpointer for katter

Det finnes delte meninger vedrørende spørsmålet om laserpointere er egnet som katteleke eller ikke. I denne artikkelen kan du lese om fordelene og ulempene som laserpointere har for katten, slik at du kan ta en beslutning som kommer pelsnøstet ditt til gode.

2 min

Hjernetrim & intelligensleker for katter

For mange er katter som levende kosedyr: de er myke, elsker menneskelig nærvær og blir gjerne skjemt bort. Det som mange katteeiere imidlertid glemmer er at katter innerst inne er ville dyr. Et liv på sofaen vil derfor sjeldent være tilfredsstillende. Ville katter som lever fritt i naturen sysselsetter seg selv. For eksempel krever hvert måltid ofte en timelang jakt etter byttet. Dag etter dag tilbringer de tiden sin med å ligge på lur, gjemme eller forsvare seg. Roen som våre huskatter nyter er unntaket for disse kattene og inntreffer svært sjeldent. Så selv etter flere hundre år samliv med mennesker er kattene våre fortsatt små villdyr, både hva gjelder vesen og kroppsbygning. Nettopp derfor har de også lignende krav som deres slektinger i naturen.