Kattunger

Kattehold

10 ting du bør vite før du skaffer deg en katt

Helt klart – små kattunger er søte! Så søte at mange tar til seg en kattunge uten å vite noe om hva det vil si å ta hånd om en katt. Men av søte kattunger blir det etterhvert voksne katter med behov som vil påvirke deg de neste 15 til 20 årene. Det at en kattunge eller voksen katt flytter inn bør derfor overveies nøye! Her kan du lese om 10 ting du bør vite før du skaffer deg en katt.

3 min

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.
4 min

Fôring av kattunge

I likhet med valper har også kattunger et spesielt behov for næringsstoffer som bidrar til en sunn utvikling og vekstfase. Det spesifikke behovet er avhengig av en rekke individuelle faktorer som for eksempel rase, alder og temperament. Aktive rakkere trenger mer energi enn små syvsovere. Selv om det kanskje ser søtt ut, bør kattunger ikke ha babyvalker. Det skal alltid være mulig å kjenne ribbena gjennom pelsen, og livet bør være synlig. For å sikre at kattungen din får nok energi, samt alle næringsstoffene den trenger for en sunn og god oppvekst, er det avgjørende med et tilpasset kosthold.
7 min

Grunnleggende om oppfostring av kattunger

I løpet av de første ukene av livet lærer de små kattungene seg mye om hvordan de skal oppføre seg av deres mor og, faktisk også, av deres søsken. Likevel det er fortsatt nødvendig at mennesker engasjerer seg i opplæringen av kattungen. Tross alt oppfostrer ikke kattemoren kattungen for å tilpasse den til menneskelige standarder og oppførsel.
4 min

Kattens første veterinærbesøk

Det første veterinærbesøket med katten er sannsynligvis den viktigste av alle. Her finner du ut hvilke undersøkelser som er inkludert og når kattungen din bør gå til veterinæren.
5 min

Kattens oppvekst – fra kattunge til katt i 6 faser

Hvor lenge vokser en katt og hvor stor blir den? Selv om arvegodset til katten er en avgjørende faktor for dette, spiller også ernæringen og eksterne faktorer en viktig rolle. Kattens oppvekst deles opp i 6 ulike vekstfaser. Kjenner vi til disse, kan vi sørge for en perfekt start i et sunt katteliv og bidra til en best mulig oppvekst.
13 min

Tilvenning av kattunger – grunnleggende utstyr

Skal du snart få en liten kattunge hjem til deg? Gratulerer! Da er det på tide å tenke på hvordan du best kan venne den lille katten til de nye omgivelsene og det nye hjemmet sitt. Katter er enestående vesen som til like stor grad er egenrådig som sensitiv. Mange katter er medfølende og fornemmer hvordan menneskene rundt den har det, og om eieren for eksempel ikke har det så bra. Deres følsomhet og seismologiske sans er så utpreget, at de også kan føle fenomener som jordskjelv og uvær før de inntreffer.
6 min

Vaksinasjon av katter og kattunger

For å holde dine kjære katter sunne og langvarig friske, bør du vaksinere dem. Ellers kan katter bli utsatt for alvorlige sykdommer som kan føre til permanente ettervirkninger eller, i verste fall, medføre at katten din dør.