Kattunger

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.

Fôring av kattunge

I likhet med valper har også kattunger et spesielt behov for næringsstoffer som bidrar til en sunn utvikling og vekstfase. Det spesifikke behovet er avhengig av en rekke individuelle faktorer som for eksempel rase, alder og temperament. Aktive rakkere trenger mer energi enn små syvsovere. Selv om det kanskje ser søtt ut, bør kattunger ikke ha babyvalker. Det skal alltid være mulig å kjenne ribbena gjennom pelsen, og livet bør være synlig. For å sikre at kattungen din får nok energi, samt alle næringsstoffene den trenger for en sunn og god oppvekst, er det avgjørende med et tilpasset kosthold.

Grunnleggende om oppfostring av kattunger

I løpet av de første ukene av livet lærer de små kattungene seg mye om hvordan de skal oppføre seg av deres mor og, faktisk også, av deres søsken. Likevel det er fortsatt nødvendig at mennesker engasjerer seg i opplæringen av kattungen. Tross alt oppfostrer ikke kattemoren kattungen for å tilpasse den til menneskelige standarder og oppførsel.

Kattens første veterinærbesøk

Som regel blir kattunger allerede forsørget optimalt av kattemødrene i de første 6 leveukene. Antistoffene i morsmelken beskytter i tillegg mot infeksjoner. Dersom en kattunge likevel skulle bli syk er det viktig med et raskt besøk hos dyrlegen, i og med at de unge dyrene ikke har mye motstandskraft og vitalfunksjonene kan svikte fort.

Tilvenning av kattunger – grunnleggende utstyr

Skal du snart få en liten kattunge hjem til deg? Gratulerer! Da er det på tide å tenke på hvordan du best kan venne den lille katten til de nye omgivelsene og det nye hjemmet sitt. Katter er enestående vesen som til like stor grad er egenrådig som sensitiv. Mange katter er medfølende og fornemmer hvordan menneskene rundt den har det, og om eieren for eksempel ikke har det så bra. Deres følsomhet og seismologiske sans er så utpreget, at de også kan føle fenomener som jordskjelv og uvær før de inntreffer.

Vaksinasjon av katter og kattunger

For å holde dine kjære katter sunne og langvarig friske, bør du vaksinere dem. Ellers kan katter bli utsatt for alvorlige sykdommer som kan føre til permanente ettervirkninger eller, i verste fall, medføre at katten din dør.