Fysisk aktivitet for katter: Slik lykkes det med idealvekten

Skrevet av Sabrina Quente
Katt som leker med en katteleke

Finn ut hva som vekker jaktinstinktet hos katten din for å sørge for mer aktivitet i hverdagen.

Finn ut hva som vekker jaktinstinktet hos katten din for å sørge for mer aktivitet i hverdagen. Et par godbiter for mye og for lite lek som kompensasjon sørger raskt for noen ekstra kilo. Da er spørsmålet: Finnes det ikke også sport for katter? Her får du fem øvelser som sørger for mer fysisk aktivitet hos katten og som bidrar til å bli kvitt de ekstra kiloene.

Hvorfor er fysisk aktivitet viktig for katter?

Ifølge vurderinger fra det tyske forbundet av praktiserende veterinærer, veier rundt halvparten av alle huskatter for mye. Spesielt innekatter har en tendens til overvekt. En hyppig årsak til dette er ofte mangel på bevegelse.

Ikke undervurder overvekt hos katten din. De negative virkningene på helsen dens kan være alvorlige. Hvis du mistenker at katten din veier for mye, bør du snakke med en veterinær. Sammen kan dere planlegge en diett som passer til katten din.

Hvordan du oppdager overvekt hos katten din, finner du ut i zooplus-magasinet.

Til idealvekten med fysisk aktivitet

Som en del av kattedietten står ikke bare et fôrskifte på programmet. Skal katten din gå ned i vekt, trenger den ekstra bevegelse. Slik blir det enklere for den å gå skånsomt tilbake til idealvekten.

Egentlig ligger bevegelse i kattens natur. Tross alt var forfedrene deres talentfulle jegere og måtte anstrenge seg ordentlig for fôret sitt. I kontrast tilbringer den moderne katten en stor del av tiden sin i drømmeland og blir overøst med kjærlighet og godbiter når det er mulig.

Med litt tålmodighet kan selv de mest komfortable og bortskjemte innekattene oppmuntres til mer bevegelse. Når du først har startet med fysisk aktivitet for katter, vil du og katten din etter hvert ha stadig mer moro med det.

5 forslag til aktiviteter

Naturligvis kan ikke fysisk aktivitet for katter sammenlignes med sport for mennesker. Effekten er imidlertid den samme – mer trening betyr bedre kondisjon og mindre fett. Her er fem muligheter for å få inn mer bevegelse i kattens hverdag. I tillegg finnes det selvfølgelig mange andre ideer for å aktivisere katten din.

Som katteeier vet du at katteleker fremmer bevegelse. Interaksjonen spiller imidlertid en viktig rolle. Legg ikke bare leketøyet rett for nesen til katten din, men oppmuntre den til å leke.

Husk hvordan katter oppfører seg i naturen: Som en ekte mus bør også lekemusen flykte fra katten din i stedet for å ligge ubevegelig foran den eller til og med konfrontere den. Å leke med katter inneholder i tillegg alltid en suksessopplevelse. La katten din fange «musen» regelmessig.

Må du oppmuntre en doven katt til å leke? Eller er katten din blant de spesielt rolige eksemplene der lekestang eller baller ikke har noen effekt? Prøv da å vekke nysgjerrigheten til katten din med andre gjenstander: Bordtennisballer, en knitrende plastpose, sammenkrøllet papir i en pappkasse – katter er ekstra gode på å finne glede i ukjente ting.

Skal katten din gå ned i vekt, må du justere fôrmengden som del av kattedietten. Spesielt katter som er veldig glad i mat har ofte vanskelig for å dy seg når fôret serveres. En ideell øvelse for katter med stor appetitt er å aktivisere de med fôrleker.

Godbiter som befinner seg i fôrballer eller papirposer kan kun lirkes ut med mye bevegelse frem og tilbake, noe som holder den firbente vennen din i gang. For å tilfredsstille sulten sin må katten altså bli aktiv og samtidig vise intelligens.

For at katten din skal bevege seg enda mer, kan du gjemme fôret på et forhøyet sted i leiligheten. Hvis du bytter gjemmestedet regelmessig, blir det ikke kjedelig til katten. Leker som krever at katten din jobber for godbitene sine, vil også hjelpe med vekttap.

Katt som leker med et fôrlabyrint
Leker som krever at katten din jobber for godbitene sine, kan også hjelpe med vekttap.

Hvis jaktinstinktet hos katten din er spesielt utpreget, kan du oppmuntre den med lysleker. Lys på veggen, under sofaen, på sengen og tilbake på gulvet, og la katten din fange lyset. For å gjøre dette kan du bruke en lommelykt.

Vurderer du en laserpointer? Vår rådgiver hjelper deg med avgjørelsen, ufarlige laserpointere finner du i tillegg i nettbutikken vår.

Dersom leddene til katten tillater det, kan klatreøvelser kanskje være noe den begeistrer seg for. Dette får ikke bare fart inn i hverdagen, men fremmer også ferdighetene til katten din. Prøv for eksempel å plassere kattesengen slik at katten først må klatre litt for å ta seg en lur.

Hvis du har trapper, kan du motivere katten din til å gå i trappene. Også et kloretre som blir inkludert i leken, kan være effektivt for å redusere overvekt hos katter. Hvis kattens ledd er friske, kan det å gå i trapper bidra til å redusere ekstra kilo.

Katt som skal gå i trapp
Hvis kattens ledd er friske, kan det å gå i trapper bidra til å redusere ekstra kilo.

Katter elsker rutiner i hverdagen sin. Hvis katten din er et utpreget vanedyr, kan du bruke denne egenskapen for mer bevegelse: Sett fôret til katten din på et annet sted fra tid til annen.

En liten hinderløype på vei til den høyt elskede matskålen krever ekstra energi fra katten din. Pass likevel på at utvekslingen av fôrstedet ikke forårsaker stress hos katten.

Bytt også leketøyet oftere slik at den firbente vennen din ikke kjeder seg og at katten holder seg motivert når den er i aktivitet.

Ytterligere tips til fysisk aktivitet for katter:

  • Ikke overbelast katten din med et treningsmaraton. Planlegg i stedet korte bevegelsesenheter flere ganger daglig. I begynnelsen holder det med 10 til 15 minutter, senere kan du også forlenge treningen. Viktig: Planlegg alltid nok hvilepauser.
  • Før du trener med katten, må du absolutt avklare med veterinæren hvor mye du kan trene leddene til katten din og hvilke øvelser du helst bør unngå.
  • Å gå ned i vekt lykkes best når katten er motivert og liker å delta. For at forsøket ditt skal lykkes, prøv ut hvilken aktivitet den firbente vennen din liker best. By også på nok variasjon.

Ikke glem belønningen

Etter en ordentlig treningsøkt vil katten nok bli glad for litt velvære. Skjem bort katten din med for eksempel omfattende pelspleie eller en massasje – det får musklene til å slappe av. Med denne typen belønning sparer du samtidig godbiter og katten dermed kalorier.

Veldig viktig når det gjelder fysisk aktivitet for katter: Vær tålmodig og fortsett med det. Ikke tving katten din til fysisk aktivitet, men introduser den steg for steg.

Regelmessige aktiviteter og leker er det ideelle tillegget til en kattediett, bringer ny energi og styrker båndet mellom deg og katten din. Men fremfor alt skal det være gøy for katten. Belønningen er god helse og et langt og lykkelig katteliv.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Dyr har fulgt meg så lenge jeg kan huske - det er knapt et barnebilde av meg uten en undulat på hodet mitt eller en katt på fanget. I mer enn ti år har jeg vært redaktør for varierte temaer som strekker seg fra helseforsikring til det å eie en katt. Alltid med meg: katten min Mimi, som er den beste kilden til inspirasjon for mange tekster og vet når det er tid for en pause fra skrivingen.


Våre mest populære artikler
5 min

Laserpointer for katter

Det finnes delte meninger vedrørende spørsmålet om laserpointere er egnet som katteleke eller ikke. I denne artikkelen kan du lese om fordelene og ulempene som laserpointere har for katten, slik at du kan ta en beslutning som kommer pelsnøstet ditt til gode.
3 min

Hjernetrim & intelligensleker for katter

For mange er katter som levende kosedyr: de er myke, elsker menneskelig nærvær og blir gjerne skjemt bort. Det som mange katteeiere imidlertid glemmer er at katter innerst inne er ville dyr. Et liv på sofaen vil derfor sjeldent være tilfredsstillende. Ville katter som lever fritt i naturen sysselsetter seg selv. For eksempel krever hvert måltid ofte en timelang jakt etter byttet. Dag etter dag tilbringer de tiden sin med å ligge på lur, gjemme eller forsvare seg. Roen som våre huskatter nyter er unntaket for disse kattene og inntreffer svært sjeldent. Så selv etter flere hundre år samliv med mennesker er kattene våre fortsatt små villdyr, både hva gjelder vesen og kroppsbygning. Nettopp derfor har de også lignende krav som deres slektinger i naturen.