Britisk langhår

britisk lanhår

Leter du etter en tilpasningsdyktig katt for livet, helst med lang pels? Britisk langhår er den langhårete varianten av britisk korthår og deler dens vennlige, balanserte gemytt og en heller mindre trang til å bevege seg. Historien til britisk langhår er nært knyttet til historien om britisk korthår. Til slutt tilsvarer begge rasene samme standard og differensierer seg bare i den lange, myke pelsen til britisk langhår, som oppstod ved krysning med perserkatter.

Historie

Britisk langhår oppstod fra oppdrett av britiske korthårskatter med persere. Opprinnelig ble disse krysningene foretatt for å øke det britiske genforrådet til britisk korthår, som hadde krympet etter verdenskrigene. Langhårgenet er recessivt, noe som betyr at det er skjult i rasens genforråd. Noen ganger utvikler langhårede dyr seg først etter flere generasjoner. Slik er det også med britisk korthår. Rasestandarden til britisk korthår krevde imidlertid kort pels – langhårede katter ble i utgangspunktet ekskludert fra oppdretten og videreformidlet som kastrerte kjæledyr. Mange korthårskatter bærer det recessive genet for lang pels – av denne grunn kan det fortsatt skje i dag at langhårede dyr dukker opp i rasen britisk korthår, selv om begge foreldrene har kort hår.

I mellomtiden har britisk langhår blitt anerkjent av noen oppdretterklubber som en uavhengig rase. Alvsstandarden deres tilsvarer den for britisk korthår, begge raser differensierer seg kun i pelslengden. Avhengig av oppdrett kan britisk langhår være mindre eller større, og den faktiske pelslengden kan også variere. Noen oppdrettere verdsetter storrammede dyr, mens andre heller oppdretter mer kompakt.

Britisk langhår: personlighet

Briske langhårskatter kombinerer egenskapene til britisk korthår og persere. De er rolige, balanserte dyr som i de fleste tilfeller er ideelle for å holdes innendørs. Som katter flest liker de oppmerksomhet – de elsker kontakt med “sine” mennesker og regelmessige kose- og lekeøkter.

Utvidet lek er spesielt viktig for innekatter, – men utekatter liker også å leke med menneskene sine. Britisk langhår regnes som en veldig føyelig katt som også ønsker å bli mentalt oppmuntret. Tilby katten din diverse leker og lekemuligheter, fra den klassiske lekemusen til baller eller intelligensleker, som ikke lenger bare tilbys for hunder, men også for katter. Katten din vil elske å måtte jage etter maten sin.

Fordommen om at katter ikke kan læres opp er bare delvis sann. Selv om katter ikke kan trenes på samme måte som hunder, lærer de veldig raskt. Derfor er det også viktig å være konsekvent. Ikke la katten din  tigge ved bordet for eksempel – dette gjelder spesielt for katteraser som tilbringer en stor del av hverdagen i huset, får mindre bevegelse og kan være utsatt for overvekt på grunn av sine genetiske forutsetninger.

Utseende

I likhet med sine korthårede slektninger har britisk langhår en tettbygd kropp som ideelt sett bør virke muskuløs i stedet for tykk. Bena er ganske korte, brystet bredt og kraftig. Den runde skallen med kort nese, som i motsetning til mange andre langhårede katter er kort og bred med en liten fordypning, passer perfekt til dette. Som hos den britiske korthår er ørene til britisk langhår små og runde – sammen med de store, mørke, kuleøynene og den myke pelsen ser den ut som en bamse. Hunnene veier mellom 4 og 6 kilo, hannene opptil 8 kilo. Britisk korthår er derfor ganske kompakt sammenlignet med store katter som Maine Coon, selv om den tette pelsen ofte får dem til å virke større.

Det mest karakteristiske hos rasen er den halvlange, tette pelsen. Den har rasen arvet sine fra sine forfedre av rasen perser, som ble krysset med britisk korthår. Den lange pelsen oppstod først ved en tilfeldighet, langhårede britiske korthårskatter ble holdt som kjæledyr som et uønsket “biprodukt” og ble ekskludert fra oppdrett. Selv i dag nekter faktisk nesten alle store paraplyorganisasjoner å anerkjenne britisk langhår som en egen rase.

Pelsen til britisk langhår er ikke så lang som den til perserkatter og blir derfor betegnet som “halvlang”. Spesielt tett underull gjør at pelsen til highlanderne stritter litt ut fra kroppen og ser derfor spesielt plysjaktig ut. Siden britisk langhår er nært beslektet med britisk korthår, er mulige farger og markeringer de samme. Med mer enn 300 fargevarianter er det noe for enhver smak! Sølvfargede dyr er spesielt populære.

Britisk langhår rase

Pelsfarger

Som med britisk korthår fins det ens- og flerfargede katter. Fargene spenner fra klassisk svart, brun (chocolate), cinnamon og rød til de såkalte “uttynningene”: blå, lilac. Fawn og creme. Svart-hvite og trefargede katter virker ofte som langhårede huskatter. Katter som betegnes som “shaded”, viser den bestemte fargen bare i hårtuppene. De kan derfor bare sees som en nyanse, en veldig fin effekt i den lange pelsen til highlanderne.

Vi har oppsummert de viktigste av de mer enn 300 fargevariantene for deg:

  • Colorpoint: Ved denne fargetonen er bare tuppene på kroppen (ansikt, ører, ben, hale og, når det gjelder hannkatter, genitalområdet) farget i grunnfargene.
  • Chinchilla: Britisk korthår chinchilla har en veldig interessant farge: En åttendedel av pelsen er farget i en av grunnfargene i den svarte serien, resten er sølvhvitt fra hårfestet.
  • Tabby: “Tabby” betyr mer enn bare tigret. Avhengig av utseendet til fargetonen kan britisk korthår tabby være “mackerel”, “classic”, “blotched”, “spotted” eller “ticked”.
  • Tortie: Betegner en trefarget britisk langhår, også kalt “skilpadde”. Britisk langhår tortie er vanligvis alltid hunnkatter på grunn av det genetiske grunnlaget.
  • Torbie: Disse har en fargekombinasjon av tortie og tabby.
  • Tofarget: Enhver farge med hvitt – avhengig av fargeandelen kan det være “harlekin” med kun 1/6 farget pels, “van” med høy andel hvitt eller “bicolor” med like proporsjoner av hvit/farget.

Pleie

Lang pels trenger litt mer pleie enn kort kattepels. Men anstrengelsen for å stelle britisk langhår er overskuelig: For å unngå floker og knuter på underullen er det ofte tilstrekkelig å børste katten grundig en gang i uken – oftere når katten skifter pels eller hos dyr med lengre pels.

For å forhindre at floker utvikler seg i utgangspunktet, bør katter vennes til børste og kam fra den er liten. Det finnes alle slags kattebørster og kammer på markedet, hva som fungerer for deg og katten din, avhenger ofte av individuelle preferanser. Start med en ekstra myk børste som ikke lugger i den fine kattungepelsen og ikke skader huden. Etter hver pleieenhet er det en liten godbit å få. Når regelmessig pelspleie ikke lenger er et problem for katt og eier, kan du bruke mer effektive børster og kammer etter behov.

Som veldig renslige dyr pleier katter hovedsakelig pelsen sin selv. Kattens tunge med koniske papiller er det mest effektive stelleverktøyet noensinne. Dette betyr imidlertid også at kattene svelger en ikke ubetydelig mengde hår ved pelspleien. Hårmengden til langhårskatter er i grunn den samme som for korthårskatter – men de er flere ganger lengre. For å støtte den naturlige utskillelsen av disse hårene, kan du tilby katten din kattegress i tillegg til det vanlige kostholdet.

Britisk langhår på 4 måneder

Helse

Selv om britisk langhår er helt ukompliserte katter, er de utsatt for de typiske sykdommene til sine korthårede slektninger. Som hos britisk korthår er for eksempel overvekt et stort problem for dyr som holdes overveiende innendørs. Det beste middelet er regelmessig bevegelse. Sving lekestangen og nyt leken sammen med katten din.

Britiske langhårskatter lider oftere av polycystisk nyresykdom. Denne arvelige sykdommen forekommer hyppigere hos britisk korthår og perserkatter – britisk langhår er også rammet som en krysning mellom disse to rasene. Nyrecyster utvikles ganske tidlig i løpet av det første leveåret og kan oppdages ganske enkelt med ultralyd.

I tillegg forekommer en sykdom i hjertemuskelen, hypertrofisk kardiomyopati (også kalt “HCM”), spesielt hos britisk langhår. En regelmessig hjerteultralyd av oppdrettsdyrene er den beste måten å oppdage sykdommen på et tidlig stadium og utelukke berørte dyr fra oppdretten. Hypertrofisk kardiomyopati kan ikke helbredes, men en tidlig diagnose tilbyr behandlingsmuligheter for å likevel tilby berørte katter et langt liv.

Britisk langhår ernæring

Næringsbehovet til britisk langhår skiller seg ikke fra andre katteraser. Det beste næringsgrunnlaget er våt- eller tørrfôr av høy kvalitet med høy andel kjøtt og mye protein, samt fritt tilgjengelig friskt vann. Vegetabilske stoffer eller særlig biprodukter bør ikke dukke opp før på slutten av ingredienslisten.

Hvis veterinæren din har funnet en predisposisjon for HCM eller nyrecyster, kan du også spesifikt støtte kattens diett. Her kan veterinæren din gi deg konkrete forslag.

Oppdrett

Britisk langhår er en relativt ung rase som enda ikke har blitt anerkjent av alle oppdretterklubber. Klubber som anerkjenner britisk langhår, tillater paring med britisk korthår. Mange korthårede dyr bærer genet for langt hår, og det finnes nå til og med en gentest for å kunne bruke korthårskatter med gener for lang pels målrettet til oppdrett.

Som ung rase viser britiske langhårskatter ofte en stor variasjon i størrelse, vekt og pelslengde. Hver oppdretter har andre prioriteter og verdsetter en annen type avlskatt. Et enhetlig bilde av rasen kommer derfor ofte først etter flere års målrettet avlsarbeid.

Søt britisk langhår kattunge

Slik finner du den riktige oppdretteren

De arvelige sykdommene som forekommer hos britisk langhår, betoner viktigheten av et seriøst utvalg av godkjente dyr til oppdrett. Både HCM og nyrecyster er arvelige. Faktisk er polycystisk nyresykdom dominant arvelig. Det betyr: En katt med cyster gir disse alltid videre til avkommet sitt. En seriøs oppdretter har helsen til sine dyr og deres avkom i tankene, sørger for rutinemessige helsekontroller og en sjekk for vanlige arvelige sykdommer. Han bør derfor kunne være i stand til å vise deg undersøkelsesdokumentene til foreldredyrene.

Stol aldri på uprofesjonelle oppdrettere som tilbyr “billige rasekatter uten dokumenter”. Uten kontrollen fra en oppdretterklubb oppstår det ofte ugunstige paringer, som øker risikoen for arvelige sykdommer uforholdsmessig. Katteoppdrett er en dyr og tidkrevende hobby. Oppdrettere som kan selge dyrene sine så billig som mulig, sparer derfor ofte ikke bare på fôr av høy kvalitet og vaksiner, men også på forundersøkelser og et rimelig intervall mellom drektighetene til morsdyrene. Rasedyr er dyre – men de er verdt prisen hvis du vil ha en katt som ikke bare er en fryd for øyet, men som er godt sosialisert og frisk.

Alternativer er dyrevernorganisasjoner og dyrehjem. Der venter mange kort- og langhårede katter i alle aldre på et nytt hjem.

Våre mest populære artikler
7 min

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.
10 min

Ragdoll

Ikke la navnet lure deg! Her er det ikke snakk om en katt som ligner på en filledukke. Ragdoll er en katterase for katteelskere av Siam, Colorpoint og andre Pointer-katter. De blide gigantene overbeviser ikke bare med deres vakre pels, deres ekstraordinære farge og deres lyse blå øyne...
10 min

Norsk skogkatt

Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!