10 sikre tegn på at katten din elsker deg

Kvinne som koser med katt

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.

Spørsmålet om katten er glad i deg kan nesten likestilles med spørsmålet om katten er lykkelig. Dersom du sørger for at katten er lykkelig i ditt nærvær, er dette så å si synonymt med kjærlighet. Hvis katten har tillitt til deg og stoler på at du kommer tilbake, kan den også være lykkelig dersom du ikke er hjemme. Denne tilliten kan også ansees som et tegn på kjærlighet, på samme måte som hos hundene.

Hvordan uttrykker katter kjærlighet?

  • Yndlingen din blunker med begge øyne

Den firbente samboeren din blunker til deg med begge øyne? Dette tilsvarer det å kysse med øynene og betyr så mye som «jeg elsker deg». Dersom du ønsker å gi katten et smil i kattespråket, kan du blunke tilbake med begge øynene du også. Katten vil forstå denne gesten.

  • Den gir deg gaver

Selvsagt vil katten ikke troppe opp med de nye skoene som du ønsker deg. Istedenfor har den med noe som kommer fra hjertet, og som samtidig viser hvor flink den er til å jage. Slik viser katten hva den har å by på. Selv om gleden av å se en død fugl eller mus ikke er like stor som ved et par designersko, bør du likevel verdsette gaven fra den pelskledde vennen din.

  • Katten er pratsom

Selv om vokalisering også kan uttrykke atferdsproblemer, smerter, spenning, stress og sykdom (døvhet, senilitet, demens, sykdommer i skjoldbruskkjertelen eller sentralnervesystemet, høyt blodtrykk og lignende), er mjauing en helt vanlig del av kattehverdagen. I tillegg er den positive formen for mjauing også et tegn på at katten har det bra og at den verdsetter eieren sin. Vær alltid oppmerksom på de andre faktorene som følger med mjauingen, og ta deg tid til å utvikle en sensibel sans for hvordan katten har det. Du bør også huske at noen katteraser er spesielt pratsomme fra naturens side. I et slikt tilfelle kan du gjerne styrke dette ved å legge til positive reaksjoner. Er du i tvil over hva kattens lyder betyr og om de har en positiv eller negativ bakgrunn, bør du forhøre deg med dyrlegen.

fornøyd &lykkelig katt © Hetizia / stock.adobe.com
  • Den sover i nærheten av deg

Dersom katten ikke velger sin egentlige plass i kattesengen for å sove, men heller foretrekker å ligge på skrivebordet eller til og med prøver å overbevise deg om at du lar jobben ligge og blir med på sofaen, kan du være sikker på at katten elsker deg. Katten viser dette ved at den ønsker å være i ditt nærvær.

  • Katten viser magen sin

I likhet med hunden, viser katten seg sårbar og defensiv dersom den viser fram magen sin. På denne måten gir den uttrykk for at den stoler på deg fullt ut. Og denne tilliten er tett tilknyttet kjærlighet.

  • Den gnir hodet sitt mot deg

Dersom katten gnir hodet sitt mot ditt eller stryker nesen sin langs kroppen din, ønsker den å markere deg med lukten sin slik at de to individuelle luktene deres blandet sammen til en. Dette er også en form for territoriell oppførsel. Katten ønsker at du, gjennom lukten, signaliserer andre katter at du allerede har en katt som koser seg ved din side. Med det vil den fortelle resten av verden «min, ikke din».

  • Den slikker på deg med tungen sin

Hvis den firbente yndlingen din bedriver «pelspleie» med deg, er det et tegn på at den ser på deg som en del av familien sin. Samtidig uttrykker den ved det at den er veldig glad i deg. Akkurat på samme måte som katter seg imellom viser gjensidig hengivenhet ved å pleie hverandre. Kattemødre styrker båndet mellom seg og kattungene ved å stelle dem. Dersom katten din viser en slik oppførsel ovenfor deg, kan du altså være glad og føle deg hedret.

  • Halen er formet som et spørsmålstegn

Dersom kattens hale er formet som et spørsmålstegn, forteller den «jeg elsker deg» med utropstegn. Selv når halen befinner seg i en oppreist stilling, uttrykker denne posisjonen hengivenhet og tillit.

  • Den knar deg med potene sine

Dette stammer fra en tid der kattene fortsatt var små kattunger og drakk melk fra kattemoren. Ved å kna på brystet til moren stimulerte de melkeproduksjonen. Hos voksne eller eldre katter tyder en slik oppførsel på absolutt tilfredshet, glede og til en viss grad at den tilber deg. Dette gjør knaingen til et av de største kjærlighetsbevisene som katten kan gi deg.

  • Katten streifer rundt bena dine

Hvis den firbente vennen din ikke kan få nok av bena dine, så tyder dette enten på at du har veldig fine ben, eller at katten elsker deg og vil at du skal vite dette (eller begge deler). På kattespråk betyr det å streife rundt bena så mye som «jeg er din, og du er min».

Vi håper at du og katten alltid vil vise deres gjensidige kjærlighet til hverandre, og ønsker deg en vidunderlig tid sammen med din elskede venn på fire poter!

Våre mest populære artikler
5 min

10 sikre tegn på at katten din elsker deg

På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.

4 min

10 tegn på at katten er lykkelig

Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.

6 min

Kattespråk – hva sier katter?

De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.