5 tips til hvordan du tar vare på katten i varmen
Mange katter elsker det når den varme solen skinner på pelsen. På spesielt varme sommerdager med svært høye temperaturer kan dog selv en katt få for mye av varmen. Som et resultat kan de bli solbrent eller få heteslag. Hvordan du som katteeier kan ta vare på yndlingen din på hete sommerdager kan du lese mer om her – vi har samlet fem nyttige tips for katter i sommervarmen!
Astma hos katter
Tilsynelatende ut av det blå begynner katten plutselig å lage pipelyder når den puster og ser på deg med store pupiller: pelsnøstet ditt har et astmaanfall. Hvordan du kjenner igjen astma hos katter og hva du kan gjøre for å hjelpe katten på best mulig måte, kan du lese mer om i denne artikkelen.
Diabetes hos katter
Akkurat som mennesker kan også katter få diabetes. Vi forklarer hvordan du oppdager symptomer hos katten din, hvilke former for diabetes det finnes hos katter og hvordan sykdommen kan behandles.
Epilepsi hos katt
Som ansvarlig organ for å danne og lede sanseinntrykk, spiller hjernen en viktig rolle for koordineringen av bevegelsesforløp, sansning og alle livsviktige funksjoner. Hvis disse hjernefunksjonene forstyrres på grunn av strukturelle eller funksjonelle skader, kan dette medføre en overbelastning og overstimulering. Ubalansen mellom nerveaktivitet og hemming utløser deretter et epileptisk anfall som eventuelt viser seg med bevisstløshet og kramper. Hvis det opptrer to epileptiske anfall med minst én dags mellomrom, så snakker man om sykdommen epilepsi hos katt.
Forkjølet katt: Symptomer og behandling
Så snart den kalde årstiden er her, får mange personer forkjølelsessymptomer. Men hva med katten når den er forkjølet? Og innebærer enhver forkjølelse hos katten med én gang den fryktede katteinfluensaen? Les mer om det i artikkelen nedenfor.
Katteår
Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
Kattens coronavirus
Coronavirus forekommer ikke bare hos oss dyreeiere, men også hos de firbente følgesvennene våre. I motsetning til det nye, menneskelige coronaviruset, har kattens coronavirus vært kjent i en årrekke. Dette omfatter både FECV (Feline Enteric Coronavirus) og det desidert mer kjente felin infeksiøs peritonittviruset. Sistnevnte forårsaker den dødelige sykdommen felin infeksiøs peritonitt (FIP), som fører til bukhinnebetennelse og væskeansamling i bukhulen (ascites). Mennesker som er blitt infisert med det nye coronaviruset, spesielt de med et svekket immunforsvar som eldre og syke personer, opplever derimot influensalignende symptomer.
Kattens første veterinærbesøk
Det første veterinærbesøket med katten er sannsynligvis den viktigste av alle. Her finner du ut hvilke undersøkelser som er inkludert og når kattungen din bør gå til veterinæren.
Kattens hørsel
Kattens hørsel er ekstremt fintfølende og setter den menneskelige hørselsevnen helt i skyggen. Katter drar nytte av dette når de jager på mus. I og med at byttedyrene til katten kommuniserer gjennom svært høye og lave lyder, er et utmerket hørselsapparat av svært stor betydning for kattene.
Kattens oppvekst – fra kattunge til katt i 6 faser
Hvor lenge vokser en katt og hvor stor blir den? Selv om arvegodset til katten er en avgjørende faktor for dette, spiller også ernæringen og eksterne faktorer en viktig rolle. Kattens oppvekst deles opp i 6 ulike vekstfaser. Kjenner vi til disse, kan vi sørge for en perfekt start i et sunt katteliv og bidra til en best mulig oppvekst.
Kattepest (panleukopeni, FPV)
Kattepesten, også kalt panleukopeni, felin parvovirus, er en farlig infeksjonssykdom. Patogenet er det feline parvoviruset (FPV) som er meget utbredt blant katter. Siden kattepest som oftest har et dødelig forløp dersom den forblir ubehandlet, er preventive tiltak ekstremt viktige. Vi har oppsummert de viktigste opplysningene om de typiske symptomene, behandlingen og beskyttelsen av katten din mot dette viruset.
Overvekt hos katt – Årsaker og konsekvenser
Nær 1 av 4 katter gjelder som overvektig. Overvekt og adipositas (fedme) er dog ingenting man spøker med: begge deler har innvirkning på livskvaliteten og forventet levealder hos katten og høyner i tillegg risikoen for sykdommer som diabetes eller leddsmerter. Hvordan du ser om katten lider av overvekt eller ikke får du vite mer om her.
Parasitter hos katter: flått og lopper
Utvendige parasitter er små plageånder som livnærer seg av blodet til kattene våre. De er ikke bare meget plagsomme, men kan også forårsake alvorlige sykdommer. I denne artikkelen har vi ført opp viktig informasjon vedrørende parasitter som flått og lopper hos katter.
Skal katter bades?
De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
Tannstein hos katt
Spesielt eldre katter lider ofte av tannstein, som kjennetegnes ved brun-gule belegg på kattens tenner. Dette belegget dannes av ansamlinger av plakk, som i motsetning til hard tannstein fortsatt er myke. For å være nøyaktig er det snakk om et tynt slimlag som er satt sammen av næringspartikler som proteiner eller polysakkarider, samt mikrober (f.eks. sopp og bakterier). Tannstein hos katt kan oppstå som følge av betennelser i munnen, for eksempel gjennom en betennelse i tannkjøttet eller periodontitt. I tillegg fører tannstein til ytterligere betennelser på grunn av bakterielle infeksjoner.
Urinveisinfeksjon hos katter
Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.
Vaksinasjon av katter og kattunger
For å holde dine kjære katter sunne og langvarig friske, bør du vaksinere dem. Ellers kan katter bli utsatt for alvorlige sykdommer som kan føre til permanente ettervirkninger eller, i verste fall, medføre at katten din dør.