Kattens oppvekst – fra kattunge til katt i 6 faser This article is verified by a vet

Kattens oppvekst

Hvor lenge vokser en katt og hvor stor blir den? Selv om arvegodset til katten er en avgjørende faktor for dette, spiller også ernæringen og eksterne faktorer en viktig rolle. Kattens oppvekst deles opp i 6 ulike vekstfaser. Kjenner vi til disse, kan vi sørge for en perfekt start i et sunt katteliv og bidra til en best mulig oppvekst.

Kattens oppvekst i 6 faser

Etter omtrent 66 dagers drektighet, fødes de små kattungene. På dette tidspunktet veier de små og utrolig søte skapningene ikke engang 100 gram. I løpet av de neste månedene vil de dog raskt utvikle seg til nysgjerrige stuetigre. Kattens oppvekst kan deles inn i ulike faser:

Fase 1: den første leveuken

Etter fødselen har de fortsatt blinde og svake kattungene behov for morsmelk. Morsmelken, som også betegnes som kolostrum, inneholder viktige næringsstoffer og beskyttende antistoffer. Sistnevnte er spesielt viktige for kattungenes helse, i og med at immunforsvaret fortsatt er veldig uerfaren og svekket rett etter fødselen. På grunn av den ikke fullstendig utviklede pelsen trenger kattungene dessuten den beskyttende varmen fram moren sin.

Etter ca. en uke åpner de små pusekattene øynene sine og mister navlestrengen. For at kattungene skal ha en best mulig start på livet bør du absolutt holde et øye med den daglige vektutviklingen. Ved hjelp av spesielle vekttabeller kan du sjekke om kattungene utvikler seg bra og om ernæringen eventuelt må tilpasses.

Fase 2: melketennene kommer

I de første ukene har kattungene bare få krefter å råde over. Derfor tilbringer de den meste tiden av døgnet med å sove. Mellom den tredje og åttende leveuken vil som regel de første melketennene bryte gjennom. Det fullstendige settet av melketenner består av 26 tenner, som i motsetning til voksentennene er betydelig mindre og skarpere.

Fase 3: starten på fast føde

Etter fire uker har kattungene allerede lagt på seg noen gram. Endelig kan de gå og leke sammen med søsknene sine. Dessuten begynner de også å innta fast føde. Dette er et bra tidspunkt for å venne de små dyrene til myk kattemat for kattunger. Denne overgangen bør dog skje sakte og gradvis. Fordøyelsessystemet er fortsatt vandt til morsmelken i begynnelsen og trenger tid til å venne seg til nye næringen. Ellers kan det komme til forstoppelse, diaré og magesmerter.

Søt kattunge spiser våtfôr fra katteskål © Marina / stock.adobe.com

Fase 4: de små kattene blir stadig større

Kattungene er nå to måneder gamle og har gått helt over til fast føde. De vokser selvsagt fortsatt, og har derfor et større nærings- og energibehov enn de utvokste slektningene sine. Derfor bør du alltid gi dem kattemat som er beregnet for denne spesielle livsfasen. Om du velger tørrfôr eller våtfôr er opp til deg.

Nå er dessuten tiden inne for det første besøket hos veterinæren. Her får du viktig informasjon om nødvendige vaksinasjoner og dersom det er nødvendig også veiledning for riktig ernæring av kattunger.

Mellom tredje og sjette måned vil også tannvekslingen finne sted. In denne perioden blir melketennene erstattet med 30 permanente voksentenner. Til sammenlikning: mennesker har 32 tenner, hunder til og med 42.

Fase 5: kattungen blir til en katt

Etter syv spennende måneder har katten blitt voksen. Hunnkatter får nå løpetid og kan bli drektige. Hannkatter blir kjønnsmoden omtrent en måned senere. Fra og med dette tidspunktet kan man vurdere å kastrere katten dersom det ligger nok informasjon og betenkningstid til grunn.

Fase 6: oppveksten er fullført

Kattene har fullført sitt første leveår og blir betraktelig roligere. Fra nå av vil kattene ikke vokse mer. Etter omtrent åtte erfaringsrike år vil ansiktshårene bli litt hvitere. Dette er som regel det første aldringstegnet. Litt etter litt kan det også komme til økt tretthet og redusert lyst til fysisk aktivitet.

Hvor stor og tung blir en katt?

Det finnes ikke noe standardsvar på dette. Veksten til katter er avhengig av både det genetiske arvegodset og andre faktorer som ernæringen i kattunge-alderen. I tillegg er det store forskjeller på størrelsen og kroppsbyggingen til kattene, avhengig av hvilken rase det er snakk om. Europeisk korthår er for eksempel en populær katterase som i gjennomsnitt blir 80-90 cm lang. Derimot kan katter av for eksempel rasen Maine Coon (spesielt hannkatter) bli opptil 120 cm lang.

Også vekten varierer avhengig av rase og kjønn: mannlige perserkatter kan veie opptil 8 kilo, mens kvinnelige bengalkatter kun veier mellom tre og fire kilo.

Hvor gammel blir katter egentlig?

Friske katter blir gjennomsnittlig omtrent 15 år gamle. Det finnes dog også katter som oppnår en alder på 19 år. Dette er et individuelt tall som er arvelig betinget. Sykdom, mangel- eller feilernæring kan samtidig ha en negativ innflytelse på levealderen til katten.

Lesetips: dersom du ønsker å gjøre om katteår til menneskeår, kan du lese mer om dette i artikkelen som omhandler katteår og kattens alder. Ytterligere artikler og informasjon om kattunger finner du under menypunktet «kattunger».


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
2 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?

3 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?

4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.