Chihuahua

Skrevet av Natalie Decker
To langhårede chihuahuas på en gressplen

Menneskekjær og leken: Chiahuahua er en populær hunderase.

Verdens minste hunderase har de mest berømte eierne og en av de høyeste forventede levealdrene. Chihuahuaen er en genial hund som er hjemme i vesken til Madonna, Britney Spears eller Paris Hilton. Men den meksikanske rasehunden er mye mer enn en luksuriøs kosehund.

Typiske egenskaper til en chihuahua

I forhold til kroppsstørrelsen er egoet til den lille meksikaneren enormt. Chihuahuaen liker å være i sentrum og utfordrer om nødvendig eierens oppmerksomhet med bjeffing eller til og med en falsk skade.

Den viser seg selvsikker og modig overfor sin motpart, selv ved mye større hunder. Ofte har den en tendens til å overvurdere seg selv. Men man bør heller ikke undervurdere den intelligente og temperamentsfulle minihunden.

Chihuahuaer trives med å skjemmes bort, men utenfor håndvesken er de fullverdige hunder som uten problemer løper store strekninger og til og med gjør det godt i hundesport.

Chihuahua som populær terapihund

Deres intelligens, empati og ikke minst deres størrelse gjør dem også til populære terapihunder, spesielt i USA. Selv som vakthunder er de egnet takket være deres konstante oppmerksomhet.

Og i motsetning til hva bildet av den forkledde kosehunden antyder, er de robuste og motstandsdyktige mot sykdommer ved riktig oppdrett. En alder på 16 år og mer er ikke uvanlig hos disse hundene. De trenger ikke å bæres hele tiden, men vil utforske omgivelsene sine selv.

Selv om de helst blir inne i leiligheten ved dårlig vær, trenger de ikke umiddelbart en jakke når de noen ganger går ut for å leke eller boltre seg i snøen eller ved lave temperaturer.

Lekne, men egensindige

Chihuahuaer er veldig lekne og elsker den nære kontakten med menneskene sine. De beveger seg bare motvillig bort fra sin omsorgsperson. Ved fare vil den lille hunden ikke nøle med å forsvare eieren sin – selv om den dermed setter seg selv i fare.

Chihuahuaer møter mennesker og andre hunder som regel med åpenhet og tillit. Små barn, som selv krever mye oppmerksomhet i familien, liker de derimot ikke så mye. Men i en familie med større barn f.o.m. ca. seks år føler de seg ganske komfortable.

For et harmonisk samliv med den lille energibunten er en profesjonell sosialisering og en konsekvent oppdragelse i alle fall viktig. Irriterende “gneldring” eller et for mye stahet kan dermed forebygges fra starten av.

Utseende: Liten og søt

Karakteristisk for den temperamentsfulle chihuahuaen er ikke bare dens lave kroppshøyde, men også dens store flaggermusører og de overdimensjonerte øynene. Like typisk er det epleformede hodet samt den korte og spisse nesen.

Farger og pelstyper til chihuahuaen

Fargemessig presenterer minihunden seg like mangfoldig som karakteristisk. Ifølge FCI-rasestandarden, der chihuahuaen er oppført under nummer 218, gruppe 9 (selskapshunder), er alle farger og alle kombinasjonene og nyansene tillatt.

Avhengig av pelslengde skiller man mellom følgende to chihuahua-typer:

  1. Langhåret chihuahua: Det lange, myke håret er enten glatt eller litt bølgete. Typisk er i tillegg ørene med frynser, den utpregede halskragen og hår på hele halen.
  2. Korthåret chihuahua: Kort, tett hår som ligger smidig skinnende på hodet og kroppen.

Hvor stor blir en chihuahua?

Interessant er at rasestandarden ikke angir en nøyaktig mankehøyde for den minste hunden i verden. Den lave høyden skyldes heller vektspesifikasjonene. Dermed ligger idealvekten til en chihuahua mellom 1,5 og 3 kilo. Men det aksepteres også hunder mellom 500 gram og 1,5 kilo.

Prinsipielt foretrekkes mindre chihuahuaer. Eksemplarer over tre kilo ekskluderes fra de fleste raseklubbene.

Kritikk av for små chihuahuaer

Preferansen av mindre hunder førte i oppdrettet til ekstremt lette hunder som akkurat veier et halvt kilo.

Dyrevernsaktivister kritiserer målet om å avle stadig mindre chihuahuaer som ekstremavl. De ekstremt små og skjøre hundene lider nemlig i økt grad av helseproblemer.

nærbilde av en chihuahua © Phanuwat Y. / stock.adobe.com
Flaggermusører og store øyne: Chihuahuaer har full kontroll på valpeblikket.

Hundehold og pleie: Konsekvent oppdragelse et must

Tilstrekkelig pleie av chihuahuaen inkluderer regelmessig børsting av pelsen – spesielt hos langhårede hunder. På samme måte bør ører og øyne kontrolleres for å oppdage og behandle mulige sykdommer på et tidlig stadium.

Ellers er den lille hunden, som også nøyer seg med lite plass, veldig lettstelt. Denne rasen er derfor egnet for å holdes i en leilighet.

Små hunder, store krav

Til tross for dens størrelse bør du imidlertid ikke undervurdere dens behov for lek og aktivisering. Chihuahuaer er veldig menneskeorienterte og trenger mye kjærlighet og oppmerksomhet fra menneskene sine for å være lykkelige. De elsker de lange spaserturer når været er fint, men fortrekker nok å være hjemme ved ruskvær.

God trening fra valpealderen, en konsekvent oppdragelse og en omfattende sosialisering vil i alle fall gjøre samlivet med chihuahuaen din mye enklere for deg. Selv minihundens beryktede egensindighet og bjeffeglede kan på denne måten styres i ønsket retning. Da står ingenting i veien for et harmonisk samliv med chihuahuaen.

Ernæring av chihuahuaen: Våt- eller tørrfôr?

Hva gjelder ernæringen til de små hundene, er særlig rådene fra oppdretteren veldig nyttige. Det store utvalget av dyrefôr kan være forvirrende for mange hundeeiere. I tillegg til de store mangfoldet av produsenter, deles fôret også inn i våt- og tørrfôr, i valpe-, voksen- og seniorfôr, i økologisk fôr og konvensjonelt fôr. Å finne den rette varianten i denne jungelen av fôrtyper er ikke lett.

Trenger du inspirasjon? Ta gjerne en titt på vårt utvalg av chihuahua-fôr i nettbutikken til zooplus!

Kjøp: Hva koster en chihuahua?

Noen kan kanskje bli overrasket over prisen for de små, anerkjente rasehundene. Prisen på en chihuahua-valp er rundt 15.000 kroner.

Et seriøst avlsutvalg koster mye penger, og det spiller ingen rolle om det dreier seg om en stor eller en liten hund. I de fleste tilfellene lønner det seg å investere i en frisk hund fra seriøse hender. Slik sparer du ikke bare høye veterinærkostnader, men har også mange års glede med den lille følgesvennen din.

En profesjonell og seriøs oppdretter som har mye erfaring med å holde chihuahuaer, vil i tillegg alltid stå ved din side med råd og hjelp– også etter kjøpet.

Oppdrett og helse: Kjøp kun fra seriøse oppdrettere

Chihuahuaens spesielle utseende – dens lille kroppsstørrelse og det interessante hodet – har nok gjort den berømt over hele verden. Avlen førte imidlertid også med seg helseproblemer.

På grunn av feil oppdrett, som satte utseendet over helsen, førte idealet med de overdimensjonerte øynene og den korte snuten til veldig følsomme øyne samt puste- og tannproblemer.

Helseproblemer hos for små chihuahuaer

Ytterligere helseproblemer oppsto på grunn av målet om å avle stadig mindre chihuahuaer. Hundene, som noen ganger veier knapt mer enn 500 gram, er nesten ikke motstandsdyktige mot infeksjoner og andre sykdommer.

Mens normaltstore chihuahuaer av natur er robuste med lang levetid – noe som ikke minst tydeliggjøres gjennom deres overlevelsesevne på gatene i Mexico – blir dyrene som er unormalt små ofte syke og dør for tidlig.

Selv tilsynelatende ufarlige virussykdommer som fører til diaré og oppkast, kan fort bli livstruende for de små hundene. I et slikt tilfelle anbefales absolutt et umiddelbart veterinærbesøk.

Vær forsiktig med useriøse aktører

Ettersom mange fortsatt betrakter chihuahuaen som en motehund, som finnes i kjendisvesker, finnes det dessverre fortsatt mange useriøse oppdrettere.

Forakt for avlsanbefalingene og unnlatelsen av grundige helseundersøkelser av avlsdyrene, har ført til en økning i arvelige sykdommer hos chihuahua-rasen. Disse inkluderer for eksempel: Tannfeilstillinger eller for tidlig tap av tenner, ganespalte, luftrørkollaps, hjerteklaffproblemer (mitralklaffinsuffisiens), vannhode og patellaluksasjon.

For å holde faren for disse sykdommene så liten som mulig, bør kjøpere som er interessert i en rasehund, kun kjøpe fra seriøse oppdrettere. Du gjenkjenner disse ved at de har alle nødvendige dokumenter og stamtavlene tilgjengelige, og at alle anbefalte undersøkelser og vaksineringer er gjennomført.

De fleste oppdretterne som overholder disse retningslinjene, er medlemmer i en registrert raseklubb som avler i henhold til FCI-standarden.

Historie: Opprinnelsen til chihuahua ligger trolig i Mexico

Til tross for ulike teorier om chihuahuaens opprinnelse, anses det som relativt sikkert at rasen stammer fra Mexico. I provinsen Chihuahua i det nordlige Mexico finnes det fortsatt mange små viltlevende hunder som er veldig like rasehunden.

Ifølge denne teorien tilhører chihuahuaene til offerhundene i det gamle Mexico, techichis. I religionen tok chihuahuaen over rollen som leder av de døde sjelene i det hinsidige. Dette førte dessverre til at også chihuahuaer måtte bøte med livet under mange begravelser.

En annen teori sier at chihuahuaer allerede under aztekerne ble brukt som offerhunder for rituelle handlinger. Noen går til og med enda lenger tilbake og tror at deres forfedre allerede ble holdt hos folket toltekerne. Rasen til chihuahuaen ville dermed allerede vært mer enn 1000 år gammel.

En annen versjon hevder at det var spanjolene, som erobret Mexico i det 15. århundre, som tok dyrene med seg til landet. Ingen av de nevnte teoriene har den dag i dag blitt fullstendig bekreftet eller avkreftet.

Chihuahuaer fra midten av det 19. århundre

Chihuahuaenes historie er derfor først sikker fra midten av det 19. århundre. På denne tiden begynte bøndene i den meksikanske provinsen Chihuahua å selge de små hundene i økende grad til reisende fra USA. Dette var begynnelsen til chihuahuaens seierstokt i verden.

Turistene var så begeistret over “verdens minste hunder” med de store øynene og ørene at hundene snart spredte seg over hele Amerika og derfra også til Europa.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"A life without a pug is possible, but pointless," Loriot once said. I would unreservedly agree and add: "A life without horse, cat and rabbit as well!" My heart beats for all animals big and small and I have the great fortune to be able to write about my passion as a freelance author. With my articles I would like to raise awareness for animal welfare and give useful tips to animal lovers.


Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.