Gordon setter

Gordon setter utendørs

Følgesvenn for jegere og sportsentusiaster

En Gordon Setter får ikke bare jegernes hjerter til å slå høyere. Den sympatiske, spreke skotten er en utmerket følgesvenn for friluftsmennesker som allerede har erfaring med hunder og som liker å tilbringe mye tid utendørs sammen med hunden.

Elegant og kraftfull

I likhet med andre settere, er det veldig lett å se at gordon setteren er en utmerket jeger. Kroppen er dynamisk, velproporsjonert og harmonisk. Hodet er preget av en lang snute med et utpreget stopp. Den lange halen er enten rett eller svakt sabelformet, og er posisjonert horisontalt på høyde med rygglinjen, eller noe lavere. Med en mankehøyde på maksimalt 66 cm, oppnår gordon setteren en vekt på mellom 25 og 35 kg. Dette gjør den også til den tyngste rasen blant setterne. Den glatte pelsen er kullsvart med kastanjerøde avtegninger. En gordon setter har en mellomlang pels, som er litt lengre enn resten av kroppen akkurat rundt de hengende ørene, baksiden av bena og på halen. Bevegelsene er kraftfulle. Under sporsøk går gordon setteren med snuten høyt opp i været.

Fra det tøffe skotske høylandet

Allerede i det 17. århundre var store, setterlignende og svartfargede hunder en verdifull støtte for jegerne på de britiske øyene. Forfedrene til dagens gordon setter ble kalt skotsk setter. En avgjørende rolle i dannelsen av rasen gordon setter hadde Duke Alexander of Richmond and Gordon på slutten av det 18. århundre. Som hundeelsker og jeger startet han med avlen av en ren rase på sitt slott Gordon Castle i skotske Banffshire. Gordon setteren var perfekt egnet til jakten i omgivelsene rundt slottet – det skotske høylandet. Fra 1924 ble gordon setteren anerkjent som egen rase av British Kennel Club.

gordon setter welpe © wip-studio / stock.adobe.com

Typisk Setter

Navnet “setter” kommer fra hundens typiske atferd når den har tatt opp et spor. Med sin tilhørighet blant de stående fuglehundene, vil gordon setterne sette seg ned så snart de lukter et bytte – vanligvis fugler. De blir sittende og strekker nesen sin i byttedyrets retning. Det er også typisk at hunden løfter en av sine forpoter. På dette tidspunktet er det vanlig at jegeren gir kommando til at hunden skal reise byttet, slik at jegeren kan skyte det. En gordon setter vil så apportere byttedyret. Dersom to gordon settere jager sammen og den fremste tar stand, vil den andre også instinktivt innta denne stillingen. Dette kalles sekundering. Ved siden av gordon setter, tilhører også irsk rød og hvit setter, engelsk setter og irsk rød setter til setter-familien. Til felles for alle disse er ikke bare en lignende kroppsbygning og felles personlighetstrekk, men også den medfødte stående holdningen som ble optimalisert gjennom målrettet avl.

Hardt skall, myk kjerne

Som hos mange andre settere gjelder dette prinsippet også for gordon setteren. Selv om den på utsiden er en modig og selvsikker jeger, forvandler den seg til en kjærlig og leken kosehund når den er hjemme. En tilfreds gordon setter er balansert, smart og modig. Den er selvsikker og lar seg sjeldent stresse. Rasen har ingen tendens til aggressiv atferd og elsker samværet og utstrakte kosestunder med sin tobente familie. Det er derfor viktig at denne hunden er en del av familien – å holde den i en kennel er ikke et alternativ. Den kommer veldig godt overens med andre hunder eller kjæledyr som er en del av familien. Som regel gjelder det samme for barn. Rasen er tilbakeholden overfor fremmede og misliker det dersom ukjente personer tilnærmer seg umiddelbart. Det store bevegelsesbehovet til gordon setteren bør i også fremheves. Den må for all del tas i betraktning og ikke undervurderes. En gordon setter har behov for mye frisk luft og vind rundt den fremragende nesen sin. Blir dette kravet innfridd, kan hunden nyte pausene med menneskefamilien sin i enda større grad. 

Optimal oppdragelse med jaktprøve

Uansett hvor klok og elskverdig gordon setteren er, så er denne selvsikre jegeren ingen hund for nybegynnere. Oppdragelsen bør være konsekvent og kjærlig – en gordon setter trenger en klar ledelse, som den da også gledelig underordner seg. En gordon setter som behandles for grovt vil miste tilliten til eieren sin. Det er en utfordring å kontrollere jaktinstinktet til denne livlige hunden. Spesielt når den oppdager fugler er den ikke til å stoppe uten en målrettet og faglig oppdragelse. Selv om gordon setteren primært holdes som familiehund, kan det derfor være lurt å besøke en hundeskole, samt gjennomføre jaktprøven. Allerede før valpen flytter inn bør du innhente informasjon om hundeskoler som har den nødvendige erfaringen for dette. 

Robust naturvenn

Som en hund som ble avlet fram til å være en robust jakthund, gjelder gordon setteren til en av av rasene som knapt tenderer til rasetypiske sykdommer. Likevel er følgende alltid viktig: når du velger oppdretter bør du se til at foreldrene eller avlsdyrene er testet for hofteleddsdysplasi, og at testresultatet foreligger skriftlig. Ved siden av ugunstig arvegods kan feil ernæring og feil bevegelse fremme dannelsen av hofteleddsdysplasi. Sporadisk kan det også forekomme en feilstilling av øyelokket, såvel som progressiv retinal atrofi, som medfører en gradvis ødeleggelse av netthinnen. Seriøse oppdrettere jobber med en tilsvarende seleksjon for å minimere forekomsten av slike tilfeller. En gordon setter kan oppnå en alder på 12 til 14 år. 

Gordon setter ernæring – et tilpasset kosthold

Slik som enhver annen hund har også en gordon setter behov for et kosthold som i hovedsak består av høyverdig kjøtt. Se derfor til at kjøtt står først på ingredienslisten til hundefôret – uansett om det er tørr- eller våtfôr. Sett fram tre til fire måltider om dagen. Hos eldre hunder er det tilstrekkelig med to måltider i løpet av en dag. Energibehovet til hunden er sterkt tilknyttet dens aktivitetsnivå, slik at fôringsanbefalingene til produsenten kun fungerer som grove retningslinjer. En voksen gordon setter bør veies med jevne mellomrom. På denne måten blir det lettere å reagere kjapt på eventuelle vektforandringer som over- eller undervekt. Gordon settere som blir sysselsatt og beveger seg i stor nok grad, vil ikke tendere til overvekt. Dersom det av ulike årsaker blir nødvendig med et fôrbytte bør du ta deg god tid, og bytte ut litt og litt av det gamle fôret med det nye fram til det er erstattet fullstendig. Slik forebygger du uønskede reaksjoner som diarè eller oppkast. Etter måltidene bør hunden alltid få nok tid til å hvile, slik at maten også kan fordøyes ordentlig. Dette er viktig for å forebygge for å forebygge tarmslyng hos hunden. Som hundesnacks er sunne alternativ som naturlige eller frysetørkede godbiter, eller spesielle tannpleiesnacks for hunder best egnet. 

Se også til at hunden alltid har tilgang til nok ferskt drikkevann gjennom hele dagen.

Pleie av gordon setter

Den mellomlange pelsen til denne rasen krever regelmessig pelspleie. Du bør børste pelsen minst en gang i uken for å forebygge floker, samt fjerne døde hundehår og andre ting som kanskje har satt seg fast i pelsen etter lufteturene. Vær spesielt oppmerksom på områdene rundt ørene og armhulene til hunden. Det anbefales å bruke en finmasket kam til å gå gjennom pelsen. Vær forsiktig med å ta i bruk pleieverktøy som tar underullen – disse kan fort skade dekkhårene og bør kun brukes med omhu og av personer med fagkompetanse. Hundehårene på labbene kan klippes med en tynningssaks. Gordon setteren bør maksimalt bades en gang i måneden. Se til at det kun brukes en mild hundesjampo. Som regel kan det meste av smuss og skitt fjernes uten problemer når du børster pelsen. Du bør undersøke ørene til hunden din regelmessig, da det fort kan oppstå betennelser på grunn av de varme og fuktige omgivelsene. Dersom det er nødvendig kan du rense ørene med spesielle midler fra faghandelen. En annen ting som også må sjekkes jevnlig er klørne, spesielt når hunden blir eldre og beveger seg mindre eller dersom den nesten utelukkende går på mykt terreng som gress eller skogbunn. I begge tilfellene vil ikke klørne slites ned i stor nok grad og må derfor slipes ned. 

Gordon Setter Jagdhündin im Wald auf Abruf © As13Sys / stock.adobe.com

Sysselsetting i skog og mark

En gordon setter elsker å jage like mye som den gode følelsen den får fra et positivt jaktresultat. Hunder av denne rasen vil være flerfoldige følgesvenner for tobente jegere. Den er like pålitelig innen sporsøk og til å reise byttet, som den er til å apportere byttet i etterkant. De som ikke kan by på disse jaktopplevelsene, bør for all del sørge for at hunden får en tilsvarende kompensasjon. I tillegg har den behov for mye tid utendørs, uansett om det regner, stormer eller snør. En utvokst gordon setter er et utmerket følge for jogge-, ride- eller sykkelturer. Ha dog hundens jaktlidenskap i bakhodet når dere holder på med ulike aktiviteter, og sørg for at hunden alltid er i synsfeltet og til enhver tid kan tilkalles. Når det kommer til sportslige aktiviteter bør hunden trenes og tilvennes stegvis til disse. Apportering eller Maltrailing er perfekt for de aktive hundene og den eksepsjonelle luktesansen deres. De elsker disse utfordringene og den tilknyttede følelsen av å lykkes. Ved siden av så mange eventyr er det viktig å huske på at gordon settere også har en kosete side, og at de nyter å slappe av og kose med den tobente familien sin.

Passer en gordon setter til meg?

Som naturvenn trives en gordon setter aller best hos en familie som tilbringer mye tid utendørs, og i beste fall en som også tilfredsstiller dens jaktinstinkt. Hunder av denne rasen kan også passe godt inn i sportslige familier, forutsatt at den sysselsettes med meningsfulle aktiviteter. I tillegg bør det settes av nok tid til pelspleien. Denne setteren kommer veldig godt overens med barn. Dersom barna behandler dyrene med respekt, er det fullt mulig at det oppstår et sterkt vennskap som varer livet ut. Det sier seg selv at dette ikke er en hund som trives i byen. Et hus i landlige omgivelser passer aller best til denne firbente følgesvennen. Ideelt sett finnes det også en inngjerdet hage hvor hunden kan løpe fritt. 

Før du bestemmer deg for å kjøpe en hund bør du gjøre deg bevisst at du overtar ansvaret for et forhåpentlig langt hundeliv. Dette er knyttet til daglige forpliktelser, tidsbruk og løpende kostnader. Ved siden av kostnadene for det grunnleggende utstyret vil også utgifter for veterinærbesøk, forsikringer og høyverdig hundefôr tilkomme. Tenk på hvem som tar ansvar for hunden dersom du ønsker å reise på ferie eller blir syk. I og med at en gordon setter bygger opp tette forhold med familien sin, er den beste løsningen at noen bekjente tar over denne oppgaven – eller at hunden blir med på ferie. Tips: en veloppdratt gordon setter er et perfekt reisefølge for fjellturer. I mange hotell er det den dag i dag også mulig å ta med hunder.

Hvor finner jeg min gordon setter?

Har du bestemt deg for å kjøpe en gordon setter, er det viktig at du velger en registrert oppdretter som har de nødvendige dokumentene. Kun slik kan du være sikker på at du kjøper en ekte gordon setter. Ansvarsfull oppdrett inkluderer nemlig også regelmessige helsesjekk, kunnskap om personlighetsbasert avl og omfattende sosialisering av valpene. Useriøse aktører som bare avler fram valper uten videre eller som selger valpene til ekstremt lave priser, ignorerer som oftest de tidligere nevnte aspektene. Unngå derfor å kjøpe hunder fra slike aktører, og velg heller seriøse oppdrettere. Det nye familiemedlemmet kan tidligst flytte inn hos deg etter åtte uker. Det er også viktig at du overholder vaksinasjonsplanen og ser til at valpen får alle nødvendige oppfriskninger i rett tid.

De som ser etter en eldre gordon setter kan ta kontakt med dyrehjem eller dyrevernsorganisasjoner. Sannsynligheten for at du finner en renraset gordon setter er forholdsvis liten, men ofte finnes det likevel en rekke setter-blandingshunder som overbeviser med sjarmen sin. Innhent nok informasjon om hundens fortid og egenskaper. De aktive jakthundene eller tilsvarende blandingshunder kan være utfordrende dersom de ikke har fått en egnet oppdragelse eller god nok trening. Drøft også godt om hunden passer til livssituasjonen og erfaringene dine. En annen mulighet til å finne en eldre gordon setter er setter-klubber som hjelper privatpersoner eller oppdrettere med å formidle eldre settere. Noen ganger er også gordon settere blant disse hundene.

Vi ønsker deg og den skotske yndlingen din kun det beste!

Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.

11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.