Dandie dinmont terrier

Skrevet av Kerstin S.
Dandie dinmont terrier som står på en gressplen

Personligheten til en dandie dinmont terrier er like særegen som den ser ut.

Utenfor Storbritannia finner man sjelden den særegne, sjarmerende dandie dinmont-terrieren. Fans av rasen setter pris på den røffe sjarmen til den smarte hunden. Bli kjent med den skotske terrieren med alle dens spesielle egenskaper.

Oversikt over dandie dinmont terrier

Kort informasjon: gammel hunderase med et særegent utseende og en personlighet som spesielt begeistrer erfarne hundefans
Mankehøyde: 20-28 cm
Vekt: 8-11 kg
Gjennomsnittlig levealder: 12-14 år
Pris: ca. 15.000 kr.
Vesen: mutig, intelligent, unabhängig
Pels: myk underull, raues Deckhaar
Pelsfarge: sennep, pepper
Opplæringsinnsats: middels
Pleieinnsats: høy
Aktivitetsnivå: middels
Opprinnelse: Skottland

Utseendet til dandie dinmont terrier

«Er dette en dachshund?» Dette spørsmålet har mange dandie-dinmont-eiere hørt noen ganger. Fordi det frekke utseendet, den «rufsete frisyren» og den lange ryggen i forhold til skulderhøyden minner om det typiske (grovhårede) dachs-utseendet.

Dandie dinmont-terrieren er en gammel og selvstendig hunderase. Rasestandarden til FCI definerer utseendet deres blant annet av følgende egenskaper:

 • Generelt: store øyne med intelligent uttrykk. Sterk, lang, lav og smidig kropp. Korte ben, værbeskyttende pels
 • Hode: kraftig og stor, spesielt sterkt utviklet kjevemuskulatur
 • Øyne: store i forhold til kroppen, runde, sitter langt fra hverandre
 • Ører: nedhengende og opptil ti centimeter lange, med lyse hår
 • Hale: relativt kraftig, 20 til 25 centimeter lang, bæres som en krumsabel
 • Vekt: 8 – 11 kilo
 • Mankehøyde: ca. 20 til 28 centimeter, men ingen forskrift ift. rasestandarden
 • Pels: Mykt underhår, hardt, krøllete dekkhår spesielt på oversiden. Langs ryggen busklignende (uten skille)
 • Farger: pepper (pepper) eller sennep (mustard)
Dandie dinmont terrier på luftetur © Christian Müller / stock.adobe.com
Sympatisk bustehode: Dandie Dinmont-terrier med typisk «dandy-look».

Personligheten til dandie dinmont terrieren: Smarting med grov sjarm

Dandie dinmont-eiere er overbevist om den mangfoldige personligheten til de skotske terrierne. «En liten enstøing som passer godt til akkurat slike mennesker», skriver Eva-Maria Krämer i boken sin «250 hunderaser» om personligheten til hunderasen.

Atferd i hverdagen

Den sympatisk utseende skotten har sin egen forestilling om hvordan hverdagen skal gå. Den regnes som modig, intelligent og uavhengig. Den som vet å sette pris på dette, vil finne en kjærlig følgesvenn i den sympatiske skotten.

Den nyter kosetid med sine tobente venner og er kjærlig, og den er reservert overfor fremmede. Dette kan også gjelde for små barn: Uforutsigbare bevegelser, plutselig berøring eller roping blir ikke godt mottatt hos de små terrierne.

Terskelen for irritasjon hos Dandie Dinmont-terrieren er høy. Men når den først blir provosert, kan den reagere kraftig. Riktignok bjeffer ikke en dandie dinmont. Imidlertid rapporterer den «inntrengere» med en overraskende høy stemme.

Oppdragelse uten perfeksjonisme

For oppdragelsen av dandie dinmont-terrieren betyr dens egensindige vesen: Interesserte bør ha hundeerfaring. Hvis du ønsker deg en hund med stor vilje til å behage eller legger stor vekt på en alltid lydig følgesvenn, har du kommet til feil adresse med denne terrieren.

Med mye tålmodighet og konsekvens kan du lære den grunnleggende lydighet. Likevel vil dandie neppe vinne lydighetskonkurranser. Flere korte treningsøkter i hverdagen styrker båndet til deg og muliggjør et avslappet samvær med hverandre.

Pleie og hold av en dandie dinmont terrier

Dandie Dinmont-terrieren er ikke en hund for enhver. Derimot vil den som setter seg inn i personligheten til denne rasen, finne en hund som gjerne tilpasser seg livet til sin tobente venn.

Tips for pelspleien til «dandyer»

Det litt bustede utseendet til rasen er ønsket, men krever litt innsats ved pelspleien. Skotten med den grove pelsen bør børstes flere ganger i uken. I tillegg kommer en profesjonell trimming hver annen måned, som muliggjør det typiske ville utseendet.

Det er i tillegg viktig å forebygge floker slik at pelsen ikke tover. Dersom du blir nødt til å klippe pelsen med en klippemaskin skades den naturlige pelsstrukturen, som med sine to lag gjør pelsen værbestandig.

En velpleid Dandie Dinmont-terrier mister nesten ikke hår i leiligheten. Når det gjelder pelsen er denne hunden altså ikke en ekstravagant «dandy», men foretrekker det velpleide naturlige utseendet.

Hvem passer dandie dinmont terrier til?

De egenrådige hundene er ikke typiske familiehunder. Det betyr likevel ikke at de ikke kan holdes i familier med barn. Det er imidlertid viktig å gjøre barn og hund forsiktig kjent med hverandre og tilby den firbente vennen tilstrekkelige muligheter til å trekke seg tilbake.

En dandie dinmont setter samtidig mindre pris på å lage flettefrisyrer eller andre ting som mange typiske «familiehunder» entusiastisk går med på. Den liker ikke turbulens og passer derfor optimalt til en eller to rolige hundevenner som setter pris på dens egensindige sjarm.

Byhund eller gårdshund?

Den lille firbente vennen trenger ikke et hus med hage for å være lykkelig, derfor klarer den seg godt med livet i byen. Er den blitt sosialisert med katter, vil ikke samlivet med disse utgjøre noe problem.

Dandie sinmont terrieren er forresten en utmerket reisekamerat, noe som imidlertid også forutsetter en omfattende sosialisering og tilvenning.

Sport og aktivitet: Slik aktiviserer du en dandie dinmont terrieren

En voksen dandie dinmont terrier er tilpasningsdyktig når det gjelder felles aktiviteter: Den vil gjerne følge deg på lange spaserturer eller fotturer, men den er ikke blant de rasene som krever mye bevegelse. Å hoppe eller å gå regelmessig trapper kan skade leddene og ryggvirvlene til dandien – spør veterinæren din om dette dersom du er i tvil.

På grunn av kroppsbyggingen og vesenet dens, er det mange aktiviteter som agility eller obedience, som ikke egner seg for en dandie dinmont terrier. Prøv om din firbente venn liker sporsøk eller å lære små triks – uten press.

Hvor frisk er dandie dinmont terrieren?

Som hos de lavbente dachshundene, er de korte bena til denne terrieren et resultat av en genetisk forstyrrelse av bruskdannelsen. Denne kondrodysplasien stopper veksten av bena i lengden tidlig – derfor er dandie dinmont lengre enn den er høy.

Med denne veksten er hunderasen, som noen dachshunder, utsatt for skiveprolaps. Hvis det finnes en predisposisjon til dette, bør hunden ikke gå mye i trapper eller hoppe mye.

Sørg i tillegg for en balansert ernæring, da for mange kilo kan fremme diskusproblemer.

Glaukom (grønn stær i øyet) er blant de sykdommene som rasen kan være utsatt for. Hvis du er på jakt etter en valp, bør du spørre oppdretteren om dens helseattester.

Hvor gammel blir en “dandy”?

Dandie dinmont terriere har en gjennomsnittlig forventet levealder på 12 til 14 år.

Dandie dinmont-terrierens historie og opprinnelse

Siden det 17. århundre er små terriere med grov pels blitt brukt i Skottland til jakt på oter eller rev. Det er mulig at forfedrene til skotske terriere, skye-terriere og border-terriere spilte en rolle i dannelsen av «dandies».

Visste du det? Rasens navn går tilbake til novellen «Guy Mannering» av Sir Walter Scott i året 1815. I den holder hovedpersonen Dandie Dinmont to terriere som er oppkalt etter pelsfargen «Pepper» og «Mustard».

Dinmont er basert på den virkelig eksisterende James Davidson, som regnes som grunnleggeren av den moderne oppdretten av denne hunderasen. På grunn av novellen ble Dandie Dinmont-terrieren mer populær, men utenfor Storbritannia er den heller sjelden.

I november 1875 ble den første Dandie Dinmont Club grunnlagt i Skottland. I dag er rasen en av de sjeldneste hundene av britisk opprinnelse. Den britiske Kennel Club regner den derfor som en av de «Vulnerable native breeds». Den holdes nesten ikke som jakthund, men for det meste som selskapshund.

Hoppende dandie dinmont som valp © Baillie Photography / stock.adobe.com
Dandie Dinmont-terrieren er egensindig allerede i valpealderen.

Tips for å kjøpe en dandie dinmont terrier

Utenfor Skottland er dandie dinmonten en sjeldenhet. Vil du skaffe deg en slik rasehund? Da må du informere deg godt på forhånd om oppdrett og alternative raser.

Hvor finner jeg en dandie dinmont terrier?

Dandie dinmont terrierer er sjeldne, selv i hjemlandet sitt: I 2020 så kun 87 valper dagens lys i Storbritannia. På det kontinentale Europa har tallene alltid vært lave og er fortsatt synkende. I 2019 ble 13 valper rapportert til den tyske hundeforeningen. I 2020 og 2021 fantes det ingen avkom i det hele tatt.

Et godt utgangspunkt er oppdrettere eller de forskjellige terrierforeningene som tar seg av veldig lignende raser.

Alternative hunderaser

Siden rasen er en av forfedrene til den grovhårede dachsen, deler begge hunderasene lignende karaktertrekk. Også kroppsbygning og pels har ting til felles.

Spesielt blant de skotske hunderasene er det mange som ligner på dandie dinmont-terrieren.

For eksempel:

 • Skye-terrieren som også er en enstøing, og som krever omhyggelig pelspleie,
 • den temperamentsfulle bedlington-terrieren, som til tross for kroppsbygningen med høye ben er nært beslektet, og
 • Sealyham-terrieren, en tidligere krysning av dandie dinmont med bullterrier, som også har likheter.

Fasit: Dandie dinmont – en trofast følgesvenn

Dandie Dinmont-terrieren har en sterk personlighet som ikke vil glede alle.

Sir Walter Scott får det siste ordet om de ekstraordinære firbente vennene: «Rasen som Pepper and Mustard tilhører, er i dag høyt verdsatt – ikke bare fordi hundene er gode jegere, men fordi de er smarte og lojale. For de av oss som eier [en dinmont terrier] er den en kjærlig vunnet følgesvenn.»


Kerstin S.
puppy

The zooplus forum was my entry into freelance writing: Here, interested cat lovers came together in 2011 to develop their own print magazine called "Pfotenhieb." In addition to my German studies, I was allowed to write some articles for the "Pfotenhieb". Today, as a happy dog owner, I devote myself mainly to animal and health topics.


Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.

11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.

11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.