Fransk bulldog

Svart fransk bulldog som står på en gressplen

Leken, smart og noen ganger litt sta – det er en fransk bulldog.

Fransk bulldog, også kalt bulle eller frenchie av sine tilhengere, er en sympatisk liten hund med et stort kosebehov. Til og med Hollywood-stjerner og divaer har falt for dens sjarm. Her finner du ut hvem andre den er en perfekt følgesvenn for.

Utseende: Liten kraftkar med store ører

Med sin korte, solide kroppsbygning virker den franske bulldoggen ved første øyekast kompakt og muskuløs. De store, oppreiste flaggermusene over det firkantede hodet er også iøynefallende.

Fordi en av forfedrene til denne hunderasen sannsynligvis er engelsk bulldog, er snutepartiet og halen til de små franskmennene karakteristisk kort.

Den skinnende pelsen uten underull finnes i nesten alle farger: Fra vanlige fargetoner som f.eks. svart eller hvit til rådyrfarget, krem eller mørk brindle – alle nyanser og pelsfarger forekommer.

Hvor stor og hvor tung blir en fransk bulldog?

Mankehøyden er ca. 30 cm, mens vekten er ca. 8–14 kg. Frenchien er dermed blant de små hunderasene.

Når er en fransk bulldogg voksen?

En frenchie-valp når sin endelige størrelse når den er ca. 1 år. Men veksten slutter ikke der: Frem til ca. 3-årsalderen vokser fransk bulldog i bredden og får i tillegg en del muskelmasse.

Fransk bulldog i høstløv © otsphoto / stock.adobe.com
Kompakt kroppsbygning og flaggermusører er typisk for frenchien.

Dette kjennetegner rasen: Atferd og personlighet

Selv om den noen ganger ser morsk ut, er fransk bulldog en ukomplisert gledesspreder. Disse hundene er smarte og vennlige. De elsker kosestunder og er enkle å oppdra. I tillegg er de lekne og oppmerksomme. De regnes som barnekjære og bjeffer knapt.

Oppdragelse for lettlærte stabeiser

Som alle dogger trenger også den franske bulldoggen tydelig ledelse. Da går til gjengjeld oppdragelsen som fot i hose. Dette er de viktigste tipsene når du har å gjøre med modige franskmenn:

 • Med positiv forsterkning lærer valpen din fort de viktigste kommandoene.
 • Vær konsekvent, og gi ikke etter for den lille hundens sjarm. Dersom du lykkes med dette, får du en firbent venn som har sin egen vilje, men som gjerne viser ønsket hverdagslydighet.
 • Tidlig øvelse gjør mester: Dersom bullen din f.eks. vil sove i sengen din om natten, må du vise konsekvens allerede når den er liten valp. Ellers blir det vanskelig å forklare sengeforbudet senere.
 • I oppdragelsen bør du satse på mange små leksjoner av noen få minutters varighet. Oppmerksomhetsvinduet til en ung fransk bulldog er nemlig ikke særlig stort.
 • Ikke vær redd for å søke hjelp. En hundeskole kan være en viktig samarbeidspartner i oppdragelsen og sosialiseringen av valpen din.

Er fransk bulldog en kamphund?

Den franske bulldoggen stammer sannsynligvis fra engelsk bulldog, som ofte ble brukt til “bullbaiting” – derav navnet. Dette innebar at flere hunder ble hetset mot en fastbundet okse.

Etter at disse grusomme kampene ble forbudt, tok utviklingen av bulldoggene en ny vending. I dag betraktes de derfor ikke som kamphunder, men som kjære selskapshunder.

Hold og pleie: Frenchies er ukompliserte

Buller har kort pels og er derfor enkle å pleie. En grundig vask er kun nødvendig dersom hunden er veldig skitten – til dette er det best å bruke en mild hundesjampo fra en dyrebutikk.

Enkelte hunder har hudfolder i ansiktet som du bør rengjøre regelmessig med en fuktig klut. Dette forebygger betennelser.

Også ørene bør kontrolleres daglig for smuss, og rengjøres ved behov. Spesielle øre-rengjøringsmidler for hunder er egnet for dette formålet. Disse fås også kjøpt i dyrebutikker.

Hvem passer en fransk bulldog for?

Den enkle pleien, den vennlige naturen og den kompakte størrelsen gjør den karismatiske franske bulldoggen til en populær byhund som er ukomplisert å holde. De barnekjære hundene egner seg som følgesvenn til single, som familiehund eller som førstegangshund.

Den kompakte franskmannen er til og med egnet som følgesvenn for eldre mennesker: Den er ingen toppidrettsutøver, og passer for alle hundevenner som ikke har til hensikt å drive toppidrett sammen med sin firbente venn.

Den lille sjarmøren kan uten problemer holdes i byleiligheter. Det som er viktig å huske, er at den ikke må slite ut de korte beina sine med å gå i trapper. Den franske bulldoggen kan være alene i korte perioder av gangen. Imidlertid trenger den mye oppmerksomhet og føler seg mye bedre i godt selskap.

For at barn skal få et godt forhold til en fransk bulldog, bør du på forhånd fastsette regler for hvordan den skal håndteres. Når de små lærer å respektere og gi sin firbeinte venn hvilepauser, utvikler det seg raskt et vennskap for livet.

Som regel kommer bullen også godt overens med andre hunder. Jaktinstinktet er nesten ikke utviklet, og derfor trenger ikke eventuelle katter i husholdningen eller nabokatter å frykte konflikt.

Hva trenger en fransk bulldog?

Grunnleggende utstyr til bullen din omfatter blant annet:

Husk: I tillegg til dette grunnleggende utstyret kommer løpende utgifter til fôr av høy kvalitet, regelmessige veterinærbesøk og  hundeforsikring.

Før du kjøper en hund, bør du også tenke over hvordan fremtidige ferieturer organiseres. Reiser du med hund? Da bør du på forhånd søke etter passende reisemål og hoteller. Alternativt kan du avtale at hunden bor hos hundevenner eller en hundehotel mens du er på ferie.

Ung fransk bulldog som ligger i gresset © kwiatek7 / stock.adobe.com
De ekstraordinære ørene til de små firbente vennene fra Frankrike bør alltid være rene.

Sport og aktiviteter: Det viktigste er å være til stede

I motsetning til høy varme er en fransk bulldog svært glad i spaserturer. Korte strekninger i et behagelig tempo er perfekt for de kortbente pelsnøstene. Hos mange bulldogger gir det korte hodet latent kortpustethet, og derfor blir de raskere tungpustet enn de kunne ønsket seg.

Men selv om de små kraftkarene liker koselige spaserturer, setter de også pris på aktivisering. Tren gjerne det mentale mer enn det fysiske. F.eks. kan du øve inn enkle triks med jevne mellomrom.

Den sosiale rasen liker også å leke med andre hunder. I tillegg setter den pris på intensiv kos og er mer enn fornøyd med en rolig ettermiddag i ditt selskap – forutsatt at den får tilstrekkelig oppmerksomhet.

Helse og ernæring: Problemene med en motehund

Like ukomplisert som naturen til bulldoggen fra Frankrike er, likeså utfordrende er temaet helse. Nedenfor gir vi en oversikt over noen arvelige sykdommer samt ting å være oppmerksom på i omgangen med hunden:

 • På grunn av den korte hodeformen har individer av denne rasen lett for å få puste- og snorkeproblemer. Hos valper er litt snorking bare sjarmerende, men hos en voksen hund kan det bli et problem på lang sikt.
 • Allerede i ung alder kan en fransk bulldog ha sykdommer som f.eks. cherry eye. Dette kan korrigeres kirurgisk ved behov.
 • For det meste liker ikke franske bulldogger varme.
 • Om sommeren bør du derfor legge lengre spaserturer til tidlig morgenen og sen kveld.
 • Sørg alltid for at bullen din har et kjølig sted i skyggen.
 • Beskytt hunden mot trekk, da øynene kan reagere.

Forventet levealder: Hvor gammel blir en fransk bulldog?

De små franskmennene har det ikke lett når de kommer til verden: På grunn av anatomien er naturlig fødsel nesten ikke mulig. Hodet er rett og slett for stort i forhold til bekkenet. Får en fransk bulldog valper, er det derfor ikke uvanlig med keisersnitt.

Fransk bulldog blir i gjennomsnitt 9–11 år.

Hva spiser en fransk bulldog?

De små hundene har god appetitt og blir derfor fort overvektige. Samtidig har noen individer av denne hunderasen en følsom eller oppblåst mage. Derfor er det særlig viktig å velge riktig fôr.

Uavhengig av om du vil gi våt- eller tørrfôr, er hundeernæring med høy kjøttandel best egnet for en fransk bulldog.

Tips: Passende ernæring er varianter der kjøtt står først eller øverst på listen over ingredienser. Korn, derimot, bør helst ikke dukke opp i det hele tatt.

Så snart du har funnet en passende fôrtype, bør du slutte å eksperimentere. Det gjelder også for godbiter.

En ung bulle får opptil 4 porsjoner fôr daglig, mens voksne hunder bare trenger 2 måltider. Etter måltidet bør hunden få slappe av litt. Et godt fôringstidspunkt er etter en spasertur.

Spesielle tannpleiesnacks fra dyrebutikken er godt egnet. Tørkede okseører eller rå oksekjøttbiter er dessuten skånsomt for melketennene. Svinekjøtt er derimot tabu. Naturligvis bør en fransk bulldog også ha tilgang på friskt drikkevann hele dagen.

Historikk: Ung rase med gamle røtter

Fransk bulldog er også registrert under navnet Bouledogue français og tilhører, i likhet med mops, bordeaux dogge / fransk mastiff  og mastiff, Molosser-familien.

Selv om de doggaktige hundene har felles forfedre langt tilbake i tid, er den franske bulldoggen fortsatt en ganske ung rase. Oppdrett startet først i andre halvdel av det 19. århundre.

Hundeekspertene er uenige om hvilke raser franskmennene innbefatter. Sannsynligvis var de første frenchiene opprinnelig  kortvokste engelske bulldogger fra Storbritannia, og som engelske vevere hadde med seg i bagasjen da de bosatte seg i Normandie.

I 1880 ble den første raseklubben stiftet i Frankrike. I 1888 fikk fransk bulldog endelig sin egen standard. Stamfar for rasen var den berømte hannhunden Loupi. I Paris ble de små hundene raskt et yndet husdyr, spesielt blant fattige hundevenner.

Senere erobret rasen den europeiske adelen og USA med sitt uvanlige utseende og sin sympatiske personlighet. I USA kalles de øyeblunkende batpigs; “flaggermusgriser”.

Kjøp: Slik finner du bullen din

Før du kjøper en fransk bulldog, har vi noen nyttige tips til deg. Det er viktig å finne en god oppdretter. Unngå oppdrettere som fremmer rasens korte hode.

I dag er fransk bulldog en ekte stjerne i hundeverdenen. Men dessverre lokker populariteten frem svarte får som bare avler for raske penger. Når du kjøper en bulle-valp, må du derfor finne en seriøs oppdretter.

Lys fransk bulldog valp © rich / stock.adobe.com
Frenchies er utrolige søte allerede på valpestadiet.

Verdt å vurdere: Fransk bulldog fra dyrebeskyttelsen

Ønsker du å gi en eldre bulle et hjem? Så bra! Mange franske bulldogger venter på en ny eier ved dyrehjem eller pleieinstitusjoner. Det kan også lønne seg å se etter spesielle organisasjoner for hunder i nød på nettet.

De ansatte ved dyrehjem eller pleieinstitusjoner vil sammen med deg finne ut om personligheten til favoritthunden din passer for deg. Kanskje kan dere ta et par spaserturer sammen og bli kjent med hverandre før den lille franskmannen flytter inn.

Oppsummert: En stjerne blant kjendiser og hundevenner

Skuespilleren Hugh Jackman er ofte å se sammen med sine to franske bulldogger. Sangeren Madonna har også falt for franskmennenes sjarm, mens Lady Gaga måtte ut med løsepenger for to av sine franske bulldogger etter en kidnapping.

Det viser at den franske bulldoggen er ettertraktet. Den lille franskmannen beriker hverdagen – enten den døser fredelig i hundesengen sin eller lærer nye triks av deg. Vi ønsker deg en flott tid med din franske bulldog!

Relaterte artikler
Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.