Siberian Husky

Siberian husky i snølandskap

En siberian husky elsker å bevege seg, helst utendørs.

Strålende blå øyne og en umiskjennelig pelstegning gjør siberian husky spesiell. Den nordiske skjønnheten vekker assosiasjoner med vinterlandskap. Sledehunden rusler stadig oftere gjennom sydlige områder og blir stadig mer populær blant familier. Her kan lese mer om hva du bør ta hensyn til dersom du vurderer om denne rasen er den rette for deg.

Profilen til en siberian husky

Kort informasjon: Den mellomstore sibirske husky er robust og utholdende. Som sledehund elsker den å løpe og brukes spesielt i trekkhundesport. Den er en aktiv fritidskamerat og en populær familiehund.
Mankehøyde: 50-60 cm
Vekt: 16-28 kg
Gjennomsnittlig levealder: 10-14 år.
Pris: ca. 15.000 kr.
Personlighet: vennlig, kontaktglad, utmerket jaktinstinkt
Pels: kort og veldig tett
Pelsfarge: alle farger godkjent
Oppdragelsesinnsats: middels
Pleieinnsats: liten
Bevegelsesbehov: høyt
Opprinnelse: nordlige Sibir

Utseende: Kjølig eleganse

Selv de som ikke er så godt kjent med hunderaser, vil nok kjenne igjen det typiske sledehundutseendet og den nordiske opptredenen til en siberian husky ved første øyekast.

Sibirsk husky er spesielt kjent for sine blå øyne som gir utseendet dens en kjølig eleganse. Det finnes imidlertid også eksemplarer med ravfargede øyne eller «odd-eyed» hunder, med ett blått og ett brunt øye.

Tegning, maske og pels

De fleste representantene for hunderasen har et kraftig farget ryggmønster. Mage, bryst og ben er hvite og i ansiktet har mange huskyer en flerfarget «maske». De mellomstore, tykkhårede ørene står tett sammen og er satt høyt.

I tillegg beskytter pelsen til husky-hundene mot kulde. Den har noen spesielle egenskaper:

  • Pelsen består av to lag: underpelsen og dekkehåret.
  • Den fine underpelsen er ofte hvit eller hvitaktig farget og fornyer seg komplett en til to ganger i året.
  • Når de fine hårene i underpelsen gnis sammen ved bevegelse, skaper det friksjonsvarme. Dekkehårene over lagrer denne varmen.
  • Det mellomstore dekkehåret kan ha forskjellige farger, fra hvit over rød og til svart.

Sigdhale og poter

Huskyens avrundede hale – kjent som sigdhalen – har lite underull og tjener et praktisk formål: I snøstorm ruller hundene seg sammen og stikker nesene sine under halen, som deretter fungerer som et luftfilter og forvarmer luften.

Også potene og pelsen er mer tilpasset den sibirske kulden enn et sentral-europeisk klima. Potene er mindre enn hos hunder som er bygget på lignende måter, noe som gjør at det tapes mindre varme.

Hvor stor kan en siberian husky bli?

Hos siberian husky er det fare for forveksling med den mindre kjente Alaskan Malamute. Også den er en nordisk sledehund og ligner huskyen i pels og proporsjoner.

Med en mankehøyde på omtrent 50 til 60 centimeter og en vekt på maksimalt 28 kg er siberian husky dog mindre enn en alaskan malamute.

Siberian Husky

Som vakthund kan en siberian husky ikke overbevise. Rasen er alt for vennlig mot mennesker. Årsaken er den målrettede oppdretten: Siden dyrene skal følge alle sledeførerne, brukes alltid de mest samarbeidsvillige hundene fra et kull for videre avl.

Selvstendige hunder med jaktinstinkt

Likevel er de fleste eksemplarene selvstendige hunder med et stort jaktinstinkt. Mange siberian husky ignorerer derfor eierens rop. Den som bestemmer seg for en husky, bør derfor legge stor vekt på oppdragelsen. Ikke alle huskyer kan imidlertid oppdras slik at de når som helst kan påkalles uten bånd.

Det positive er at de nordiske skjønnhetene ikke bjeffer særlig ofte. I stedet tiltrekker de seg oppmerksomheten med ulvelignende hyl. Det beste er om du ikke gir huskyen din en anledning til å klage fra å begynne med.

Aktivitet er nødvendig

Lykkeligst er den når den får lov å bevege seg. Til syvende og sist er løping det den ble avlet for. En siberian husky som ikke er stimulert nok vil ellers finne seg noe å sysle med på egenhånd.

To siberian huskyer foran en hundeslede
Huskyer trives best i flokk.

En sibirsk husky er ukomplisert i pleien: Pelsen dens er lett å kamme og trenger bare litt oftere oppmerksomhet under pelsskiftet enn normalt. Med pelspleien er det bedre å kontrollere røytingen, for de nordiske hundene mister utrolig mye hår under pelsskiftet.

Du bør helst ikke bade den firbente vennen din. Det meste av smusset kan enkelt tørkes av eller kammes ut med en tørr håndduk. Dersom et bad er nødvendig, bruker du best kun vann og en mild hundesjampo.

Hvor bor siberian husky helst?

Optimalt for huskyhold er et hus eller en leilighet med en utløpssikker hage. Der kan sportskanonen også holde seg i bevegelse mellom lufteturer og løperunder. Men vær oppmerksom: Mange huskyer graver gjerne hull i hagen – de som liker en godt pleid gressplen, bør tenke gjennom sine prioriteter før en siberian husky flytter inn.

Dersom du likevel bestemmer deg for å holde hunden i utendørs, anbefales det å holde minst to hunder sammen. Selv om en siberian husky liker å tilbringe tid i hagen sin, er tilknytningen til familien sin veldig viktig.

Prinsipielt er sledehunder vant til en stor flokk og misliker å være alene. Ellers kvitter de ubehagene deres med hyling. Med en til hund i familien sørger du for at de to firbente kompisene kan bruke tiden sammen når du er borte.

Er huskyen egnet som familiehund?

Til og med i dag er siberian husky et viktig bruksdyr til inuitene og har en fast plass i familien der. Derfor er rasen veldig populær som familiehund også hos oss. Drømmefamilien hans er sporty og gleder seg over en aktiv fritidspartner på fire poter.

Kattevenner med et ønske om å holde en husky bør forresten om mulig venne hunden til katter allerede i valpealderen – voksne huskyer kan se på kattene som mat på grunn av jaktinstinktet.

En Siberian husky vil bevege seg så ofte det er mulig. Siden den er vant til et liv i kulde, blomstrer den først riktig opp når vi mennesker begynner å finne fram vinterklærne. Ønsker du en hund som helst sitter foran ovnen når det er kaldt, og som traver lykkelig gjennom varmen om sommeren, bør du vurdere en annen rase.

Huskys ligger imidlertid heller ikke på latsiden om sommeren. Sørg derfor for at huskyen din ikke overdriver når temperaturene er høye og at den kan hente seg inn igjen på et kjølig sted.

Sportslige talenter

Å løpe er nok den største interessen til den nordiske rasen – enten det er med sykkel eller når man jogger. Dog Dancing eller Agility er derimot ikke en del av hans paradedisipliner, men unntakene bekrefter regelen.

Kongedisiplinen for sibirsk husky er selvfølgelig trekkhund-sport, der den for eksempel trekker en slede. Det finnes mange muligheter for å utøve denne spennende hundesporten med din firbente venn.

Den gjennomsnittlige levealderen til siberian husky er mellom ti og 14 år.

I tillegg er den gode nyheten: I denne tiden er siberian huskyer sjeldent syke. Rasen er robust og har knapt noen raserelaterte sykdomsdisposisjoner.

Dette bør du være oppmerksom på

Til tross for den gode kondisjonen og det effektive bevegelsesapparatet, må hundene ikke overbelastes – spesielt ikke i vekstfasen. Muskler til lange løp, som for eksempel er nødvendig ved sykkel- eller sledekjøring, må en siberian husky trene opp sakte. Dette skjer ideelt sett først når den er voksen.

Når du kjøper en valp fra en oppdretter, bør du være sikker på at foreldrene til valpen din har blitt undersøkt for hoftedysplasi før avl.

Siberian huskys har i tillegg en tendens til sinkmangeldermatose. Her tar ikke tarmen opp nok sink via det normale kostholdet, noe som blant annet kan forårsake hudproblemer. I dette tilfellet kan det være nødvendig med en livslang dosering av sink i samråd med veterinæren din.

To små siberian husky valper

Dersom du vil ha en Siberian husky som et familiemedlem, bør du søke etter en seriøs oppdretter. Den svarer på alle dine spørsmål rundt helsen til huskyene sine, deres rasespesifiske pleie, ernæring, sysselsetting og oppdragelse.

Kun fra seriøse oppdrettere

Den første valpekontakten foregår hjemme hos oppdretteren, hvor du samtidig også blir kjent med foreldredyrene. I beste fall vil oppdretteren også stille deg en del spørsmål. Tross alt ønsker han vite om du kan tilby den ønskede valpen et godt og tilpasset hjem.

Sørg for at oppdretteren tilhører en hundeforening eller -klubb, og kjøp ikke en rasehund uten papirer – selv om det er en lav pris. Det påståtte rasehund-tilbudet blir raskt til en kostnadsfelle.

Manglende helseomsorg, vaksineringer eller hygienetiltak hos valpene, betaler du for senere i form av høye veterinærregninger. Dersom dyrene i tillegg ikke er blitt riktig sosialisert, medfører det mye irritasjon for eierne og lidelse for de firbente vennene.

Huskyer fra dyrebeskyttelsen

Hvis du er en fan av rasen, kan du finne anerkjente oppdrettere av siberian husky via de nasjonale raseklubbene. Er du på jakt etter en voksen hund eller har et hjerte for husky-krysninger, bør du se etter en husky i dyrebeskyttelsen eller i organisasjoner som hjelper sledehunder.

Sammen med organisasjonene finner dere ut hvilken hund som passer til deg. Uavhengig av om det kommer fra oppdrett eller fra dyrebeskyttelsen: Et vaksineringskort bør være med i alle tilfeller.

Forfedrene til dagens husky levde i Sibir. Der var de uunnværlige følgesvenner til nomadefolkene.

Berømthet takket være sledeløp

De utholdende hundene ble berømt i 1909 da pelsforhandleren William Goosak fra Sibir tok med hundene sine til sledehundeløpet «All Alaska Sweepstakes».

Hundespannet hans løp i mål på tredje plass i det 408 kilometer lange og utfordrende løpet, og ble en konkurrent til de gamle, godt prøvde Alaskan Malamutes.

Også året etterpå nådde hunder av sibirsk avstamning de fremste plassene. Deretter opprettet den norske sledehundlederen Leonhard Seppala den første offisielle husky-oppdretten i Alaska – og det med hunder fra William Goosak.

Sledehunder med lang tradisjon

Knapt noen annen hund er i dag fortsatt så nært knyttet til sin opprinnelige oppgave som en siberian husky. Han er mester i slede og orientering. Når det gjelder, drar den ni ganger sin egen kroppsvekt og finner i tillegg sin vei gjennom snøbelastede omgivelser.

Mennesket som støtter den med dette, er den såkalte kjøreren. Den holder alltid båndet på spenning for å unngå skader på hundene. Han styrer stramningen utelukkende med stemmekommandoer, som først og fremst førerhunden må etterkomme kompromissløst.

Forbund og konkurranser

I hele Europa finnes det i dag sledehundforeninger som arrangerer felles konkurranser. Som i 1909 vil også siberian huskyer være med.

I Alaska og Canada avholdes også ekstreme sledehundeløp under harde klimaforhold. Disse er imidlertid under kritikk. Menneske og dyr må delvis kjøre over 1.000 kilometer.

Fasit: Passer en siberian husky til meg?

Det er ikke overraskende at siberian huskys har mange fans: Det ekstraordinære utseendet og det vennlige, levende vesenet begeistrer både erfarne hundevenner og nyere hundeeiere. De som ønsker å holde en husky, bør gjøre en grundig vurdering av om de kan tilfredsstille rasens krav.

De opprinnelige sledehundene er utholdende løpere – også som familiehund trenger de mye mosjon. Mye plass og milde temperaturer gjør huskyen til en lykkelig hund. Dersom du er glad i å være ute selv om temperaturen synker, deler du en avgjørende hobby med en siberian husky.

Relaterte artikler
Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.