Engelsk Setter
© Morev_N / stock.adobe.com
En jeger med mye sjarm
Innhold
- En jeger med mye sjarm
- Sportslig skjønnhet
- Fra jakt- til familiehund
- Et vennlig & sosialt vesen
- Opplæring av smarte, følsomme hunder
- Helse og pleie
- Ernæring av en engelsk Setter: god form starter i hundeskålen
- Sysselsetting for naturelskere
- Passer en engelsk Setter til meg?
- Ting å tenke på før et kjøp
- Hvor finner jeg min engelske Setter?
Den sportslige engelske Setteren er vakker, smart og en lidenskapelig jeger. Hvis du vurderer å dele livet ditt med en hund av denne rasen, bør du sette av mye tid til felles opplevelser i naturen og en ha solid base med kunnskap om og erfaring med hund.
Sportslig skjønnhet
Den engelske Setteren er en veldig sportslig og glad hund, og det ser man på ham: han ser dynamisk og elegant ut. Springende rundt i skog og mark flakser flappørene rundt – en Setter er da i sitt rette element og utstråler ren livsglede. Mens hannhundene er mellom 65 og 68 cm høye, kan tispene nå en mankehøyde på 61 – 65 cm. Dyr fra arbeidslinjer er ofte litt mindre. Engelske Settere veier rundt 25 til 30 kilo. Den lange, silkeblanke og lett bølgende pelsen kan, i henhold til standarden, ha fargene hvitt med sort, oransje, gul (lemon) eller leverbrun (belton). Rasen kan ha prikker, flekker eller være trefarget. Basisfargen er alltid hvit.
Fra jakt- til familiehund
Slektstreet til den engelske Setteren omfatter blant annet langhårede «fuglehunder» som allerede i middelalderen ble brukt til å jakte fjærkre. Pointeren blir også sett på som en av forfedrene til denne rasen, som bærer tydelige preg av Sir Edward Laveracks oppdrett på 1800-tallet: Laverack valgte i flere tiår kun de vakreste og sterkeste hundene til sin Setteravl, noe som økte kjennskapen til rasen kraftig. I 1860 introduserte han de første valpene under rasenavnet English Setter. De opprinnelige forfedrene til de engelske Setterne er ifølge tradisjonen hannen Ponto og tispen Old Moll.
Den engelske Setteren er en klassisk Pointer som oppsøker sitt bytte med høy hastighet. Når den flinke sporhunden har nådd sitt mål og fått blikkontakt til byttet, indikerer han dette ved å forbli sittende stille i en fremtredende posisjon foran byttet – dette er opprinnelsen til rasens navn, ”Setter”. Når jegeren så gir kommando til jakt, skremmer hunden fuglene slik at hans eier kan jakte de.
I tillegg til den engelske Setteren hører Gordon Setter, Irish Red Setter og Irish Red and White Setter også til Setter-familien. På grunn av sin skjønnhet og milde natur har den engelske Setteren blitt mer og mer populær som en familiehund de siste årene. Denne utviklingen må betraktes med forbehold, da egenskaper som jaktinstinkt og stor trang til bevegelse i århundrer har blitt fremmet hos denne rasen. Derfor egnes den ikke alltid like godt som en familiehund. I dag er den engelske Setteren spesielt populær i USA, Frankrike og Skandinavia, og er mer vanlig i andre land enn i hjemlandet Storbritannia.
Et vennlig & sosialt vesen
Den engelske Setteren er en av de vennligste jakthundene som finnes: den er vennlig, godmodig og har en høy grad av sosial kompatibilitet med både mennesker og dyr. Derfor er rasen også egnet som en familiehund, så lenge den kan leve ut sine fysiske behov. Den barnevennlige følgesvennen på fire ben er mild og tålmodig. Mange Settere er egentlig nokså barnslige; de elsker spill og liker å tumle rundt med de flaksende ørene sine. I utgangspunktet kan hverdagen i hjemmet være travel – den engelske Setteren liker besøk like mye som selskapet av andre hunder. Den kan også bli god venn med katter, hvis han blir presentert for og kjent med de som en del av hans flokk. Utenfor hans egne fire vegger forvandler den engelske Setteren seg raskt fra sosial kosevenn til lidenskapelig jeger som ikke ønsker å gå glipp av noe. Dette kan også kan gå utover nabokatten. Glem derfor ikke det sterke jaktinstinktet til yndlingen din når du er på tur med den.
Opplæring av smarte, følsomme hunder
Engelske Settere er smarte og liker å ha det gøy når de lærer, noe som er en optimal forutsetning for å trene den med godt hell. Til tross for sitt sarte vesen, kan den engelske Setteren fortsatt være noe egensindig til tider. Jakthunden har derfor behov for klare strukturer og regler for hvordan han skal oppføre seg. Unntak kan raskt gjøre at hunden etterretter seg nye regler, så pass på å holde deg i overensstemmelse med alle familiemedlemmer mens dere lærer opp hunden. Husk at kun en godt opplært og utfordret engelsk Setter er lett å trene. Hvis han ikke har nok muligheter til å bevege seg og jakte, vil han oppsøke dette selv. Opplæringen krever en høy grad av konsistens i kombinasjon med følsomhet, fordi den engelske Setteren kan være både sta og sensitiv. Tidligere erfaring med hund er derfor anbefalt. Forhør deg for eksempel med hundeskoler i ditt nærområde om de har riktig tilbud og nødvendig erfaring med jakthunder.
Helse og pleie
Engelske Settere regnes som svært robuste hunder, som i gjennomsnitt blir 11 til 13 år gamle. Selv hunder opp i 15 års alderen er ikke uvanlig. Når du kjøper en engelsk Setter fra en anerkjent oppdretter, bør du spørre om aktuelle avlsstudier av foreldrene slik at du kan minimere risikoen for kroniske sykdommer som døvhet og hofteleddsdysplasi, som den engelske Setteren er litt oftere berørt av enn andre raser. Blant de hyggelige jakthundene er det også en noe økt sannsynlighet for glutenintoleranse og dannelsen av hudtumorer. Pass på at din følgesvenn holder seg slank – spesielt Settere som beveger seg for lite og kastrerte hunder er utsatt for fedme, noe som igjen har en negativ innvirkning på leddene. Rasens silkeaktige pels trenger regelmessig pleie. Børst derfor hunden daglig. På denne måten vil du unngå at pelsen får floker, og du kan samtidig frigjøre hunden fra små kvister eller smuss som har en tendens til å samle seg i den lange pelsen. Du bør kun bade eller dusje Setteren hvis det absolutt er nødvendig – og da med en mild hundesjampo. Det er normalt tilstrekkelig å kamme ut tørket smuss fra pelsen. Kontroller flappørene regelmessig og rengjør dem om nødvendig med en spesiell ørerenser.
Ernæring av en engelsk Setter: god form starter i hundeskålen
Et viktig daglig bidrag til hundens helse er et hundefôr av høy kvalitet. Enten du velger våt- eller tørrfôr; ta en variant med høyt kjøttinnhold, dvs. der kjøtt står først på ingredienslisten. Slik vil din engelske Setter få en balansert andel proteiner av høy kvalitet. Når det gjelder kvantitet, er produsentens fôringsanbefalinger bare retningslinjer som er sterkt påvirket av din hunds daglige energiforbruk og aktivitetsnivå. Det er derfor best å regelmessig kontrollere vekten til din voksne hund for å forhindre at den øker eller avtar. Sportslige og aktive engelske Settere har normalt ingen tendens til å bli overvektige. Valper bør mates tre til fire ganger om dagen, mens to porsjoner per dag er tilstrekkelig for voksne hunder. Engelske Settere kan være følsomme for endringer i matveien og av fôret sitt. Det er derfor viktig å være forsiktig og bruke god tid på å venne hunden til en ny fôrtype. Dette gjøres best ved å gradvis blande litt mer av det nye fôret inn med det allerede kjente. Husk også å alltid gi den engelske Setteren nok å drikke. Som godbiter anbefales blant annet tørre tyggesnacks eller belønningssnacks med høyt kjøttinnhold og uten sukker. Tannpleiesnacks kan også være en fin og sunn måte å belønne hunden din på.
Sysselsetting for naturelskere
Setteren er en ekte sportsentusiast og trenger mye trening ute i det fri hver dag. Voksne Settere er gode følgesvenner for jogging, sykling eller turer. Det er selvfølgelig optimalt hvis Setteren lykkes i jakt eller i det minste kan få glede av en passende tilnærming og opplæring i jakt. Ellers kan du prøve hundesport. Hva med Mantrailing for eksempel? Apportleker er også veldig populære. Glem dog ikke pausene under lek og trening, slik at Setteren din ikke overdriver. Kosestunder og tid til å slappe av er like viktig som fysisk trening. Ellers risikerer du at din firbente venn hele tiden er anspent.
Passer en engelsk Setter til meg?
Mange hundeelskere faller fort for den godmodige naturen og det vakre utseendet til denne rasen, uten å ha informert seg nok om dens behov i forkant. Dette er synd for den sympatiske og naturglade hunden. Før du går til anskaffelse av en engelsk Setter bør du tenke over om du er en jeger eller om du i det minste har en veldig aktiv livsstil. Behovet for bevegelse og dens glede over å være ute i naturen bør ikke undervurderes. Også pelsen krever litt omsorg, så denne rasen er bare egnet for ambisiøse hundeelskere som kan tilbringe mye tid sammen med sin følgesvenn. Rasen anbefales derfor ikke for nybegynnere. En engelsk Setter bør ikke holdes i en liten leilighet, og spesielt ikke i en byleilighet, men i et hus med tilhørende hage. Sikre hagen med et gjerde for å gi friskusen muligheten til å løpe rundt.
Ting å tenke på før et kjøp
Hvis en engelsk Settervalp skal flytte inn hos deg, tar du ansvar for hundens liv i mange år. Derfor er det viktig å være klar over de forpliktelsene som følger med før du får deg en hund. En valp fra en anerkjent oppdretter kan koste ganske mye, men kjøpet fra en seriøs oppdretter er uansett det eneste rette alternativet. En engelsk Setter koster ikke bare penger når man går til anskaffelse av den. Man må huske på at en hund fører til langsiktige, faste kostnader for høykvalitets hundemat, utstyr, veterinærbesøk og forsikring. Tenk også over hvem som kan ta vare på hunden din dersom du skulle bli syk eller ønsker å reise på ferie. Det optimale er om familiemedlemmer som allerede kjenner hunden kan passe på den. Den vennlige hunden er også et fantastisk reiseselskap på en friluftsferie. Nå til dags, er firebente gjester også velkomne i en mengde hoteller – her er det bare å forhøre seg!
Hvor finner jeg min engelske Setter?
Hvis du er ute etter en valp, bør du definitivt oppsøke en oppdretter som har både rasepapirer og en oversikt over stamtavlen. Kjøp aldri fra privatpersoner eller hundeforhandlere som tilbyr «English Setter uten papirer» – både for din egen og rasens interesse, såvel som for dyrevelferden sin skyld. Det er bare anerkjente oppdrettere som tilhører en klubb med klare retningslinjer som kan gi deg en verifiserbar «ekte» engelsk Setter. Papirene skal utstedes av en hundeoppdrettsklubb. Snakk med oppdretteren om dyrets helse og krev relevante resultater fra forfedrenes helseforløp skriftlig. Med en rase som den engelske Setteren følger også papirer over undersøkelser av foreldrenes jaktferdigheter. Hundevenner som ønsker å spare penger ved å gå til anskaffelse av en hund uten papirer, betaler vanligvis senere, fordi valpene normalt ikke har opplevd verken sosialisering, og fordi deres forfedres karakterer og helse ikke har vært forutbestemt for avl.
Hvis du er på utkikk etter en voksen engelsk Setter, er det best å kontakte Setter- eller jakthund-klubber, som ofte kan formidle voksne Settere eller halv-Setter raser som kan passe til dine ønsker. Ofte har de tidligere eierne undervurdert bevegelsesbehovene til de sportslige hundene, fordi de har blitt blendet av rasens skjønnhet og gode natur uten å kunne tilby hunden et artsriktig Setter-liv. Slike adoptivhunder kan være utfordrende, men de kan samtidig også berike familielivet og bidra med mye glede. Informer deg på forhånd og bli bedre kjent med hunden under en tur sammen, slik at dere kan bli litt kjent før du tar en endelig avgjørelse.
Vi ønsker deg mange fine eventyr med din engelske Setter!
Golden Retriever
Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
Border Collie
Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
Labrador Retriever
Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.