Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel

En tibetansk spaniel er en vennlig familiehund.

Kjærlig kalt “tibbe” av sine tilhengere, er den tibetanske spanielen en sympatisk liten hund som av god grunn begeistrer flere og flere hundeelskere. Rasen som opprinnelig kommer fra Tibet er vennlig og leken, og egner seg like godt for familier som for eldre hundeelskere.

Utseende: En løve i miniformat

Løvekraft – eller bedre sagt hundekraft – komprimert til maksimalt 7 kilo: tibben er blant hundene med et utseende som likner en løve, og utstråler styrken og verdigheten som tilsvarer dens lange historie. Det antas at rasen allerede for århundrer siden hadde et lignende utseende som i dag.

Den tibetanske spanielen har silkeaktige, middels lange dekkhår over en tett, fin underull. Spesielt hannhunder har ofte en utpreget manke – lignende som hos ekte løver. Tibetansk spaniel finnes i nesten alle fargevariasjoner. Ørene er hegnende og ikke festet til hodeskallen. Halen er høyt plassert og blir rullet inn eller båret over ryggen.

Hvor stor blir en tibetansk spaniel?

Mankehøyden til en tibetansk spaniel er på ca. 25 cm. Kroppslengden er litt lengre enn høyden.

Personlighet: Een tibetansk spaniel er vennlig og klok

En tibetansk spaniel er en glad og ukomplisert selskapshund som er et fantastisk familiemedlem. Den er klok, tolerant mot andre hunder og stort sett også mot andre husdyr.

Apropos andre husdyr: Noen sier at tibben er en kattlignende hund fordi den liker å hoppe opp på sofaer eller bord for å ha en god oversikt over det hele derifra, og fordi mange tibetanske spanieler elsker å krølle seg sammen på fanget til eierne.

Denne oppførselen kommer forøvrig også av at tibetanske spanieler likte å sitte på fanget til munker i klostre mens disse mediterte. En behagelig varmekilde for begge parter.

Denne følgesvennen er alltid lojal mot familien sin og bygger opp et veldig nært forhold til omsorgspersonen sin, mens den heller tar avstand fra fremmede. Tibben er godt egnet som vakthund fordi den sier fra om ukjente lyder på en pålitelig måte.

Til tross for sin kjærlige og vennlige natur, beholder en tibetansk spaniel alltid en sjarmant porsjon stahet og oppfører seg aldri underdanig. Også her kommer parallellen til løven eller katten frem igjen.

Flerfarget tibetansk spaniel som sitter
Tibben er veldig intelligent og har stor glede av å lære.

Oppdragelse: lærevillig følgesvenn

Ved å være konsekvent og med den nødvendige kunnskapen er oppdragelsen av denne smarte rasen enkel for enhver interessert hundevenn. Den tibetanske spanielen er kanskje litt sta om enkelte ting, men fremfor alt er den veldig lojal, intelligent og lærevillig. Optimale forhold for å lære den hvordan en hund skal oppføre seg.

Valpetimer og påfølgende treningsenheter i en hundeskole er ideelle for å sosialisere valpen din ytterligere og for å bli et godt innøvd team med den.

En tibetansk spaniel bør aktiviseres på en tilpasset måte slik at den ikke kjeder seg: Her egner seg fremfor alt noe som også utfordrer hodet hans, som agility for små hunder eller dog dancing. Den tibetanske spanielen er ikke en utholdenhetsløper. I tillegg til tid til lek og moro bør du også tenke på regelmessige hvileperioder.

Denne hunden er en ukomplisert følgesvenn som passer til mange hundevenner av små raser. Selv i en leilighet i byen føler han seg vel, bare han får tilstrekkelig plass til å bevege seg på. Tibben liker barn og har ingen problemer med katter hvis den blir vant med dem på en omsorgsfull måte. Den er en berikelse for både familier, enkeltpersoner og eldre mennesker.

God nybegynnerhund

Du behøver ikke å ha mye erfaring for å holde denne rasen, slik at den passer også for nybegynnere. Den er derimot ingen ideell kamerat for mennesker der hunden ofte må være alene. Til gjengjeld kan denne lett håndterlige følgesvennen uten problemer tas med på jobben.

Også på ferie kan den lille hunden for det meste tas med uten problemer: I dag er det flere og flere hoteller som tillater dyr som gjester sammen med eieren sin så lenge de er veloppdragne. Siden tibetansk spaniel ikke liker å være alene, er det uansett best for den å bli med på ferie.

Viktige aspekter

Tenk på hvilke kostnader en hund medfører før en tibetansk spaniel flytter inn: I tillegg til prisen for hunden fra oppdretteren kommer det grunnleggende som for eksempel en liten seng, hundebånd og pleieustyr.

I tillegg oppstår det regelmessige utgifter til mat av høy kvalitet og hundeforsikring, samt regelmessige besøk hos veterinær. Ikke minst er det lurt at du minner deg selv om at en hund krever mye tid og oppmerksomhet, og at du må ta deg tid til å gå tur i all slags vær.

Selv om den ser ganske fyldig ut, så krever pelsen til en tibetansk spaniel ikke noen spesiell pleie. Pelsen er mindre utpreget enn hos andre tibetanere. Derimot er det også en liten ulempe: Denne hunden røyter mer enn dens tibetanske slektninger.

Gre eller børst pelsen minst én gang i uken for å forebygge floker. Til dette trenger du en kam eller helst en hundebørste. Under pelsskiftet er det lurt å gre tibben oftere. På denne måten mister den i tillegg færre hår i boligen.

Sjekk øyne og ører

På grunn av det fuktige, varme miljøet som ofte oppstår hos hengeører, har de en større risiko for smusslagring og infeksjoner. Kontroller og rens derfor ørene og øynene når du børster hunden, og bruk en spesiell øre- eller øyerens om nødvendig.

Spesielt hos eldre hunder er det lurt å inspisere klørne regelmessig og hvis de blir for lange, klippe dem med en klosaks til hunder.

Ikke glem tannpleien

Noen hundeeiere tilvenner allerede valpene sine til tannpuss med en spesiell hundetannbørste samt en hundetannkrem. Dette høres slitsomt ut, men er en fremragende tannsteinprofylakse. Den sørger for å holde tennene velstelt til langt oppe i årene.

En tibetansk spaniel veier kun opptil syv kilo, og energibehovet er også tilsvarende lavt sammenliknet med større hunder. Forhold deg derfor til fôringsanbefalingene til produsenten eller dyrlegen.

Velg utover det også et fôr av høy kvalitet for å sikre en balansert ernæring med de riktige næringsstoffene. Om du velger tørrfôr eller våtfôr er avhengig av preferansene til hunden din.

Hold et øye med vekten

Vei den voksne tibetanske spanielen regelmessig for å forebygge begynnende over- eller undervekt i tide. Spesielt hos en så liten hund er det viktig å ta med godbitene i beregningen av den totale dagsmenden med fôr som hunden skal ha. Aller helst velger du sunne snacks.

Vil du bytte fôr, er det viktig å gå frem forsiktig. De små hundene kan reagere med diaré og oppkast dersom de får et nytt fôr over natten. Sørg også for at yndlingen din alltid har nok drikkevann.

Tendens til øyesykdommer

Det er noen sykdommer som tibetanske spanieler kan være disponert for. Deriblant er det for eksempel progressiv retinal atrofi (PRA), en øyesykdom der netthinnen degenereres etter hvert.

Det dreier seg om en arvelig sykdom, som nesten alltid fører til fullstendig blindhet hos hunden. Det finnes imidlertid en gentest – ansvarlige oppdrettere utelukker gjennom en respektiv seleksjon nesten fullt ut risikoen for PRA .

Lite værfælsom

Friske tibber er veldig robuste og ikke særlig værømfintlige når man tenker på hvor de opprinnelig kommer fra: Snø og kulde om vinteren plager rasen like lite som varmen om sommeren. Det skal likevel være en selvfølge å sørge for et sted med skygge om sommeren og at hunden ikke etterlates i en lukket bil i varmen.

Hvor gammel blir en tibetansk spaniel?

I utgangspunktet er den tibetanske spanielen en robust hund med en gjennomsnittlig levealder på 13 til 16 år.

I likhet med lhasa apso eller shih tzu er også denne firbeinte en av Buddhas såkalte løvehunder. Disse har i århundrer vært verdsatt som tempelvoktere i Tibet.

I motsetning til sine slektninger finnes tibben oftere hos befolkningen på landet. Kun spesielt pene eksemplarer fikk lov å bli brukt i templene.

Tidlige vitnesbyrd

Sentralasiatiske kilder fra Qin-dynastiet (225 – 206 f.Kr.) vitner allerede om forfedrene til denne rasen, som sannsynligvis ikke har forandret seg i løpet av tusenvis av år. I Tibet selv har den firbeinte først blitt nevnt med utviklingen av den tibetanske skriften rundt 630 e.Kr.

I tillegg finnes mange gjenstander av bronse og keramikk som viser hunder som ligner den tibetanske spanielen. Det er også mulig at den tibetanske spanielen kom til Europa svært tidlig og ble til en stamfar til raser som papillon og andre.

Ankomsten til tibetansk spaniel i Europa

Det første offisielle kullet tibetanske spanieler i Europa ble født i 1895 i Storbritannia som også er øverste beskytter for tibben. Men i Europa var rasen i lang tid nesten ukjent, og ble kun avlet på grunn av få rasekjennere.

Avlsinnsatsen deres for den tibetanske spanielen fikk en bråstopp under den andre verdenskrigen. Men etter at krigen var slutt, blusset det europeiske avlsarbeidet opp igjen. Spanieler importert av Tibet ble milepælen for den nye utviklingen innen rasen.

Etter at standarden ble fornyet i 1959, ble rasen anerkjent av FCI bare to år senere. Forresten: Til tross for navnet sitt, er den tibetanske spanielen egentlig ingen spaniel. Den ble nemlig aldri brukt til jakt. Som de utseendemessig veldig forskjellige lhasa apso, do khyi og tibetansk terrier hører rasen til de tibetanske hunder, hvor tibben er den minste av rasene.

To søte tibber som smiler til kamera
Pass på at du kun kjøper en tibetansk spaniel fra seriøse oppdrettere.

Oppdrett og kjøp: Hvor finner jeg en tibetansk spaniel?

Den som ønsker å hilse velkommen en tibetansk spaniel i hjemmet sitt, bør absolutt kontakte oppdrettere som er tilknbyttet en raseforening. Internett hjelper deg å lete. Men vær forsiktig, også der finner du antatte oppdrettere, som bare er ute etter størst mulig gevinst.

Du er på den sikre siden hvis du henvender deg til en spesiell forening, for eksempel en forening for tibetanske hunderaser. Der får du ikke bare tips om selve rasen, men også informasjon om oppdrettere som er tilknyttet foreningen.

De skal ikke bare gjøre det mulig at du kan besøke valpene samt foreldredyrene deres hjemme, men svarer også åpent på spørsmål om valpenes helsekontroller.

Ditt nye familiemedlem flytter til deg tidligst når den er 8 uker gammel, og har fått ormekur flere ganger, er chippet og vaksinert. Ikke glem oppfriskningsvaksinene. I valpens bagasje er det i tillegg et kjæledyrspass utstedt av oppdretteren, og som oftest en liten mengde fôr den er vant med, og yndlingsleken eller kosepleddet.

Også den som ønsker å hilse velkommen en eldre tibetansk spaniel i hjemmet sitt, finner gode kontaktpartner i disse raseklubbene. Disse formidler ofte firbeinte som er på jakt etter et nytt hjem. Informer deg på forhånd om den respektive tibben eller tibbe-blandingen og sammenlign forhistorien dens med dine egne muligheter for å avgjøre om dere kan bli et drømmeteam.

Relaterte artikler
Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.