Golden Retriever
Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
© Sami Pietikäinen / stock.adobe.com
Den danske gårdshunden er også kjent under navnene dansk-svensk gårdshund, dansk svensk bondehund, dansk-svensk gårdshund. Tidligere rensket den som flittig brukshund gårder og staller for mus og rotter. I dag regnes det tidligere arbeidsdyret som en lettstelt familiehund som også nybegynnere vil ha glede av.
Utseende til den dansk-svenske gårdshunden minner om jack russell terrier eller foxterrier. Den harde, korte, glatte pelsen er stort sett hvit. På den er det flekker og tegninger. På noen eksemplarer kan man se prikker i brun, svart, tan eller beige.
Hannhunder når en størrelse på 34 til 37 centimeter, tisper er 32 til 35 centimeter høye. I henhold til rasestandarden er det ikke fastsatt en bestemt kroppsvekt for hunderasen dansk-svensk gårdshund. Vanligvis veier hunder av denne rasen mellom sju og tolv kilo.
Kroppsbygningen til den lille skandinaven er kompakt og ganske firkantet. Hodet virker ganske lite i forhold til kroppen og har en litt trekantet form.
De vennlige øynene til den dansk-svenske gårdshunden er mellomstore og mørke. Ifølge den offisielle beskrivelsen av rasen er ørene dens rose- eller knappformede. Halsen er kraftig og buet, brystet bredt og dyp, med tydelig utpreget ribbebue. Vanligvis bæres halen rett eller med en svak kurve.
Selv om den dansk-svenske gårdshunden på grunn av sitt utseende ofte forveksles med den mer kjente jack russell terrieren – vesensmessig har begge rasene lite til felles.
Faktisk er den staute dansk-svenske gårdshunden nærmere beslektet med pinschere enn med terriere. Derfor regnes denne hunderasen av Fédération Cynologique Internationale (FCI) også til gruppe 2 «pinschere og schnauzere».
I motsetning til jack russell terrier har en dansk-svensk gårdshund ikke et utpreget jaktinstinkt. Tidligere ble rasen holdt på skandinaviske gårder for å fange mus og rotter. Denne hunden har derfor ingen interesse for et større bytte.
Selv i dag boltrer den livlige, årvåkne dansk-svenske gårdshunden seg gjerne i hagen når den kjenner lukten av en gnager. Utendørs, for eksempel som sportslig følgesvenn under jogging eller sykling, viser den imidlertid intet overdrevet jaktinstinkt.
En annen oppgave til denne brukshunden var tidligere å vokte hus og gård. Følgelig varsler den dansk-svenske gårdshunden ofte besøk med bjeffing. Den gneldrer imidlertid ikke og viser heller ingen aggresjon mot fremmede.
Nervøsitet er uansett fremmed for en dansk-svensk gårdshund som er holdes på en tilpasset måte. Selv støy og uvanlige situasjoner bryr den selvsikre, karaktersterke hunden seg lite om.
Den trofaste, vennlige dansk-svenske gårdshunden søker gjerne nærheten til den tobente flokken sin. Den regnes som en ideell familiehund, fordi den er vennlig, leken og omgjengelig.
Den elsker å bli klappet. En dansk-svensk gårdshund kommer godt overens med barn, forutsatt at foreldrene i rett tid lærer barna den riktige håndteringen av hunden.
Som oppmerksom bonde- og selskapshund er den dansk-svenske gårdshunden tett knyttet til familien sin. Den har et sterkt ønske om å bli likt, noe som gjør oppdragelsen enklere. Derfor anbefales en dansk-svensk gårdshund også for nybegynnere.
Nybegynnere bør likevel søke råd fra en hundetrener eller besøke en hundeskole. Feil i oppdragelsen kan den smarte dansk-svenske gårdshunden nemlig utnytte for å få en høyere posisjon i rangordningen.
Takket være sin intelligens, sin oppfattelsesevne og sin følsomhet lærer den danske gårdshunden raskt. Den forstår for det meste uten problemer hva eieren sin vil og viser den ønskede oppførselen.
Han tilegner seg raskt små triks, men også bevegelsesforløpene til forskjellige hundesporter som agility, flyball eller hundedans.
Med litt tålmodighet og trening kan den menneskefokuserte hunden til og med lære å være alene noen timer om dagen. Men den bør ikke være borte fra familien sin for lenge.
På grunn av sitt lite utpregede jaktinstinkt kommer den dansk-svenske gårdshunden vanligvis godt overens med katter og andre husdyr.
Siden den er lite aggressiv og for det meste unngår stridigheter, egner denne hunden seg også til å holdes i flokk. Selv med raser som anses som vanskeligere, har den tolerante dansk-svenske gårdshunden som regel ingen problemer.
For å kunne leve et lykkelig hundeliv trenger en dansk-svensk gårdshund tett kontakt med familien sin. Den elsker lange spaserturer i naturen. Hvis den holdes i byen, bør det derfor planlegges regelmessige utflukter i naturen.
Som allerede nevnt fungerer den dansk-svenske gårdshunden gjerne som «gartner». Når den finner mus eller rotter i sitt territorium, graver den rundt i hagen og heller ikke et blomsterbed kan stoppe den.
Denne adferden kan man imidlertid helt uten problemer gjøre noe med ved trening. Hunden bør da få sjansen til å forfølge sin lidenskap for å grave når dere er på luftetur.
Den danske gårdshunden er fortsatt en ganske ung hunderase. Men historien til forfedrene går helt tilbake til vikingtiden. Det genetiske mangfoldet i avlen er høyt, noe som gir den dansk-svenske gårdshunden en robust helse.
Det er hittil lite kjent om rasetypiske sykdommer. Av og til observeres en nekrose av lårhalsen, også kjent som Calvé-Legg-Perthes sykdom. Denne hoftesykdommen viser seg i form av ensidig lammelse og smerter. Den forekommer spesielt hos små hunderaser. Som regel er unge hunder mellom tre og ti måneder berørt.
Ved god pleie når en dansk-svensk gårdshund en høy alder. Forventet levealder for denne hunderasen er 12 til 15 år.
Som andre hunderaser trenger den dansk-svenske gårdshunden en balansert ernæring med fôr av høy kvalitet.
Noen hunder har en tendens til å sluke måltidene sine i høyt tempo. Også godbiter som vom eller oksehodehud slukes ofte grådig. Derfor bør eierne for sikkerhetens skyld holde et øye med sin dansk-svenske gårdshund under fôringen.
Den korte pelsen til den dansk-svenske gårdshunden trenger lite pleie. Å børste pelsen av og til, spesielt under pelsskiftet, er helt tilstrekkelig.
Godt å vite: En fordel med denne rasen er dens renslighet. Den typiske hundelukten utvikler de dansk-svenske gårdshunden vanligvis ikke.
Først i 2019 ble den dansk-svenske gårdshunden offisielt anerkjent av FCI. Rasen går tilbake til de små, robuste gårds- og bondehundene som har blitt holdt i Danmark og i det sørlige Sverige i lang tid.
Der hadde og har de oppgaven å vokte gården og befri den for skadedyr som mus og rotter. Da mange gårder ble forlatt i mellomtiden, var denne gamle skandinaviske hunderasen nesten utdødd.
Det er takket være danske hundevenner at den dansk-svenske gårdshunden overlevde. Hundevenner brukte de siste gjenværende eksemplarene til å bygge opp avl – der det ble lagt stor vekt på en stabil helse og en vennlig natur.
I 1987 ble gårdshunden til slutt anerkjent som en selvstendig rase i Sverige og Danmark. På verdensutstillingen for hunder i København i 1989 ble rasen presentert for allmennheten.
I dag regnes bestanden til denne hunderasen som sikret. Utenfor sine skandinaviske hjemland er den dansk-svenske gårdshunden imidlertid ikke veldig utbredt.
Den som vil kjøpe en dansk-svensk gårdshundvalp, må som regel oppsøke en oppdretter. På dyrehjem er denne ikke veldig utbredte rasen nemlig ganske sjeldent å finne.
En frisk valp fra en seriøs oppdretter med alle dokumentene koster fra 20 000 kroner og oppover.
Hvis oppdretteren krever betydelig mindre for valpen sin, bør interesserte spisse ørene. Da er faren høy for at oppdretteren heller satser på masse i stedet for kvalitet – uten å ta hensyn til dyrenes lidelse.
Spesielt må man være ekstremt forsiktig når det gjelder antatte kupp på internett. Valpene kommer ofte fra innavl eller er ikke tilstrekkelig sosialisert. Dette kan føre til helseproblemer og atferdsproblemer, som i sin tur kan medføre høye veterinærkostnader.
Hvis du leter etter en liten hund i ettertraktet jack russell-look, er den dansk-svenske gårdshunden et godt valg. Det knapt eksisterende jaktinstinktet og den enkle oppdragelsen gjør den dansk-svenske gårdshunden til en forbilledlig romkamerat på fire poter – selv for nybegynnere.
Spesielle egenskaper: | Opprinnelig ble den dansk-svenske gårdshunden holdt som gårdshund i Skandinavia. I dag nyter den tidligere brukshunden økende popularitet som familiehund på grunn av sin kompakte størrelse og ukompliserte natur. |
Personlighet: | våken, livlig, menneskeorientert, intelligent, leken, trofast, barnevennlig, oppmerksom |
Mankehøyde: | Hannhunder 34–37 cm, tisper 32–35 cm |
Vekt: | 7-12 kg |
Pels: | hard, glatt, kort, hvit grunnfarge med brune, svarte og/eller beige flekker og prikker |
Pleieinnsats: | lav |
Mosjon: | trenger mye aktivisering og liker å bevege seg |
Førstegangshund: | ja |
Bjeffing: | bjeffer lite |
Forventet levealder: | 12-15 år |
Typiske sykdommer: | robust rase, ingen kjente arvelige sykdommer |
Pris: | fra 20 000 kroner |
FCI-gruppe: | 2 „Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder“ |
Aktivitetsnivå: | middels |
Opprinnelse: | Sør-Sverige og Danmark |
Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
Den fransk-belgiske bichon frisé er en sjarmør som fortryller mange hundevenner med sin vennlige natur. Les mer om den populære rasen her.
Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.