Golden Retriever
Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
© Tiina Tuomaala / stock.adobe.com
Under navnet «Norsk elghund» finnes det to forskjellige uavhengige raser: den grå og den svarte elghunden. Denne artikkelen omhandler den grå elghunden.
Den norske elghunden har et veldig klassisk utseende og det er ofte tilnærmet slik man ser for seg de første domestiserte hundene i Vest-Europa. Den værbestandige pelsen i de typiske nyanser av grå, hvit og svart gir allerede en indikasjon på den nordiske opprinnelsen til denne elghunden. Men dette gjør også at mange ved første øyekast tror at hunden er en rase blandet med Huskyen. Med en maksimal høyde på 52 cm, en vekt på ca. 24 kg og en kompakt kropp er denne rasen større enn den svarte elghunden og klassifiseres som en mellomstor rase. Hundens spisse ører står opp og halen ruller lett over ryggen.
Røttene til den norske nasjonalhunden går langt tilbake: funn fra steinalderen beviser at det allerede da eksisterte en meget lik firebent venn. Noen kynologer foreslår at utseendet til rasen i dag er svært lik utseendet til den første domestiserte hunden i Vest-Europa. I Skandinavia ble de norske elghundene i hovedsak brukt for å jakte elg, men også bjørn – derav deres navn. I lang tid ble rasen hovedsakelig avlet i Sverige, der under navnet «gråhund». Siden 1981 har rasen vært offisielt tilknyttet Norge som opphavsland: rasen fikk sitt nåværende navn, og «gråhunden» ble formelt strøket som rase. Totalt er det tre elghunder. I tillegg til den grå norske elghunden, finnes den svarte norske elghunden og Jämthunden fra Sverige. Den gråfargede varianten fra Norge er den vanligste. Selv om den er sjelden utenfor Skandinavia, er den i midlertid veldig populær i hjemlandet Norge hvor den betegnes som nasjonalhund.
Norske elghunder er smarte dyr med et eget sinn. Hvis du er på utkikk etter en hund som villig lar seg underordne, så er denne stolte rasen ikke følgesvennen for deg. Rasen betraktes som modig, intelligent og vennlig. Elghunder liker vanligvis godt å bjeffe – sørg derfor for å styre dette i kontrollerte baner allerede fra den er valp. Mange elghunder er godt egnet som vakthund, fordi de varsler om fremmede – med det er samtidig godt mulig at disse menneskekjære hundene også koser med de fremmede. I en nødsituasjon er de lojale vennene imidlertid alltid klare til å forsvare sine kjære. Den norske elghunden kan betraktes som en familiehund – forutsatt at den får mye mosjon i frisk luft. Hunden kommer godt overens med barn og henter da gledelig frem sin lekne side.
Selv om den norske rasen ikke er underdanig av natur, anses den som lett å oppdra. Fordelen med denne vennlige og sosiale hunden er at den ikke har noen tendens til dominerende eller aggressiv oppførsel. Det er i alle fall viktig å utfordre hunden nok, i og med at norske elghunder som kjeder seg vanligvis oppsøker aktiviteter de kan sysle med selv – vanligvis ikke til glede for sine eiere. Sørg allerede fra valpealderen for en målrettet oppdragelse, hvor lydighet og hundens tendens til bjeffing blir tatt i betraktning. Å oppsøke et dressurkurs for valper etterfulgt av en hundeskole kan hjelpe deg og din firbente venn til å lære sammen, og det vil også styrke dens sosiale adferd og omgang med andre hunder.
De norske jegerne anses å være svært robuste og er sjeldent utsatt for genetiske sykdommer. Den har en lett disposisjon for den progressive øyesykdommen progressiv retinalatrofi (PRA) og hoftedysplasi – snakk derfor med oppdretteren om dette før du kjøper en valp. En oppdretter vil gledelig informere deg om hvilke forebyggende helsetiltak som har blitt gjort rundt oppdretten og avlsdyrene. Leddene til den norske elghunden holder du i god form med mosjon og et balansert kosthold. Pass på at hunden alltid har et kjølig sted å oppholde seg på om sommeren – rasen kan tolerere kaldt vær, men betraktes som varmesensitiv. Rasen kan bli opptil 16 år, noen enda eldre.
Som en hvilken som helst hund trenger den norske elghunden et balansert kosthold med et høyt kjøttinnhold. Sørg for at du gir hunden et fôr der kjøtt står først i deklareringen – uansett om du velger våt- eller tørrfôr. Den gråe norske elghunden har en tendens til å legge på seg raskt, så hold øye med den daglige porsjonen og vurder også om den har gjort seg fortjent til godbiter. Den anbefalte fôringsanbefalingen fra produsenter er bare grove retningslinjer, i og med at metabolisme og trening påvirker energibehovet til hunden din. Derfor må du sjekke vekten til din følgesvenn regelmessig slik at du kan ta grep dersom vekten øker eller reduseres. Hvis du vil belønne din firbente yndling, bruk høyverdige snacks uten sukker og korn. Frysetørkede kjøttbiter for hunder er for eksempel svært godt egnet. Tørkede tyggesnacks tilfredsstiller også tyggebehovet hos din følgesvenn. Sørg for at dine firbente venner alltid har nok drikkevann tilgjengelig.
Pelsen til denne rasen består av lange hår og tett underull. Den er svært værbestandig og lett å børste. Imidlertid mister den nordiske elghundenen relativt mye hår, spesielt under de to årlige pelsbyttene. I løpet av denne tiden anbefales det å børste hunden daglig for å minske mengden med pels i hjemmet ditt og for å hjelpe hunden med å kvitte seg med døde hår. Spesielt hos eldre dyr, eller hunder som hovedsakelig løper på myk skogsjord, må du mest sannsynlig kutte klørne regelmessig. Dette forhindrer at elghunden blir skadet dersom den skulle sette fast klørne et sted. Hvis du er usikker, kan du be veterinæren om å vise deg hvordan det skal gjøres – som regel kan du da med en spesiell klotang selv klippe klørne uten problemer. Når du børster bør du også sjekke ørene for smuss og bruke en spesiell ørerenser for hunder om nødvendig. Daglig tannpleie med en hundetannbørste og tannkrem egnet for dyr, bidrar effektivt til å forhindre tannstein og konsekvensene det fører med seg. Hvis du vurderer bruken av en tannbørste, bør du sørge for å venne hunden til dette ritualet allerede fra den er valp.
Den gråe norske elghunden er fortsatt godt egnet som følgesvenn for jegere, men kan også være en glad familiehund dersom den blir nok sysselsatt og aktivisert utendørs i det fri. Det er ikke en hund som hører hjemme i byen – den har behov for å kunne slippe seg løs ute i det grønne. En inngjerdet hage vil for eksempel være en fin utvidelse av de fire veggene innendørs. Norges nasjonalhund hører ikke hjemme i en liten leilighet – du må kunne gi ham nok plass. Du bør allerede ha hundeerfaring, for selv om elghunden er smart og liker å lære, vil han ikke akseptere meningsløse instruksjoner. Her kreves den rette balansen mellom kunnskap og følsomhet. Han kan komme overens med katter, men bør ha møtt dem som valp for å senere kunne akseptere dem som potensielle romkamerater.
Som med enhver annen hund krever den tilstrekkelig med tid og oppmerksomhet: er du klar til å ta hånd om og bruke tid på din følgesvenn hver dag uansett vind og vær? Videre bør man tenke gjennom kostnadene på forhånd: i tillegg til kjøpesummen og, om nødvendig, grunnleggende utstyr, må man beregne vanlige utgifter for veterinærbesøk, hundefôr samt (enkelte steder) hundeskatt og forsikring.
Den som er på utkikk etter en norsk elghund utenfor Skandinavia bør ha en dose tålmodighet. I Tyskland for eksempel, ble det mange i år ikke født en eneste hund av denne rasen. Det er derfor best å ta kontakt med foreninger for nordiske hunder direkte, slik at de kan formidle kontakter til oppdrettere og lignende foreninger i utlandet. I Norden og i Norge er det naturligvis mye lettere å komme over denne rasen. I Skandinavia fødes det alene rundt 2000 valper hvert år.
Sannsynligheten for å finne en fullvoksen norsk elghund i et dyrehjem er ekstremt lav utenfor Skandinavia. Så selv om du foretrekker å tilby et nytt hjem til et eldre dyr, ta kontakt med foreninger for nordiske hunder i ditt land.
Vi håper du vil finne mye glede i selskap med din sympatiske følgesvenn!
Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
Den fransk-belgiske bichon frisé er en sjarmør som fortryller mange hundevenner med sin vennlige natur. Les mer om den populære rasen her.
Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.