Beagle

Nysgjerrig beagle

Beaglens nese oppfatter alt.

Beaglens korte ben kan lure – denne mellomstore hunderasen holder deg i bevegelse og er alltid god for en overraskelse. De vennlige hundene er aktive, fryktløse og ganske smarte. I denne artikkelen finner du ut alt du trenger å vite om beaglen.

Oversikt over beaglen

Kort informasjon: Den mellomstore beaglen har en kompakt og kraftig kroppsbygning. Den brukes som blodhund på jakt. Samtidig er den også en populær familiehund.
Mankehøyde: 33-40 cm
Vekt: 10-18 kg
Gjennomsnittlig levealder: 12-15 år
Pris: 15 000 – 20 000 kroner
Vesen: munter, mild, sta, matglad, utpreget jaktinstinkt
Pels: kort og tett
Pelsfarge: alle farger (unntatt leverfarger) er tillatt
Opplæringsinnsats: middels
Pleieinnsats: liten
Aktivitetsnivå: høyt
Opprinnelse: Storbritannia

Utseende: En mellomstor muskelbunt

Beaglen er en mellomstor, kompakt hund. Den kan bli mellom 33 og 40 centimeter høy, mens den veier mellom ti og 18 kilo. De ganske korte bena er spesielt kraftige og gir beaglen raskhet og utholdenhet.

Beaglens hode er langt, de lavtstående, avrundede hengeørene gjør den spesielt berømt. Også det trofaste hundeblikket fra de myke brune øynene er typisk for beaglen.

Alle farger unntatt leverbrun er anerkjent. Beaglen finnes enten trefarget (svart/brun/hvit) eller tofarget (brun/hvit, rød/hvit eller gul/hvit). Halespissen må – i henhold til rasestandarden – alltid være hvit.

Personlighet: En selvsikker stabukk

En beagle vet hva den vil. Arven som jakthund kan den takke sin gode luktesans og hurtighet for. Rasen har et utpreget jaktinstinkt – mange beagler forsvinner rett og slett i buskene hvis de har sporet en kanin, til tross for eventuelle kommandoer fra eieren.

De intelligente hundene kan virke uskyldige, men trenger en konsekvent oppdragelse allerede fra valpealderen av. Et viktig personlighetstrekk, som spiller en sentral rolle i oppdragelsen, er matlysten til beaglen. For det første gjør den treningen enklere, da en beagle vil gjøre nesten hva som helst for et godt måltid. Spesielt godt fungerer det når dere trener tilbakekalling.

På den annen side fører det også til et problem som du absolutt må ta hensyn til når du oppdrar pelsvennen din. Siden en beagle i utgangspunktet spiser alt som kommer foran nesen, er det essensielt med en trening mot giftåte.

Dens målrettethet og utmerkede nese gjør beaglen perfekt for arbeidet som grensevakt. Siden 1980-tallet har tollvesen og grensevern i USA (USCBP) brukt såkalte Beagle Brigades for å lete etter ulovlig importert mat og deler av planter og dyr.

Til tross for all selvtillit er beaglen likevel en veldig kjærlig og også kosete hund. Den er veldig sosial og vil helst være med alltid og overalt. Derfor blir beaglen også gjerne brukt som terapihund – men dessverre også som forsøksdyr. Faktisk er beagle den hyppigst brukte hunderasen i vitenskapelig forskning.

Skjønn beagle som ligger
Beaglen er godt kjent for sitt trofaste hundeblikk.

Vær oppmerksom på ørene til beaglen din

Den korte pelsen til beaglen er heldigvis veldig lettstelt. Likevel anbefales det å børste pelsen minst en gang i uken. Slik fjerner du smuss og løse hår fra pelsen. I tider med pelsskifte – altså i begynnelsen av våren og høsten – kan det godt gjøres to til tre ganger i uken.

Du bør være spesielt oppmerksom på ørene til beaglen din. De store hengende ørene er dessverre utsatt for betennelser.

Du bør derfor fjerne urenheter i øremuslingene regelmessig. For dette er det tilstrekkelig å tørke av øremuslingene med en fuktig klut. Bruk av bomullspinner anbefales absolutt ikke, de kan raskt skade de følsomme ørene.

En beagle er et aktivt familiemedlem

Takket være sin vennlige og kjærlige natur er beaglen en optimal familiehund som føler seg komfortabel både på landet og i en byleilighet. Vær imidlertid oppmerksom på det relativt høye energinivået.

Hvis dere bor i en leilighet, må du sørge for tilstrekkelig bevegelse. Hvis den har en hage tilgjengelig, må du være oppmerksom på høyden på gjerdet – beagler er nemlig ekte rømningseksperter.

Beaglen liker ikke å være alene. Den er veldig sosial og liker derfor spesielt å være i selskap. Også overfor fremmede er en beagle for det meste veldig vennlig – den er altså heller ikke egnet som vakthund. Selv om en inntrenger helt sikkert først vil bli varslet med høy bjeffing, følger deretter sannsynligvis en vennlig hilsen heller enn at den knurrer eller til og med biter.

Som flokkhund er beaglen sosial og kan godt sosialiseres med andre hunder i alle aldre, raser og størrelser. De kommer også godt overens med katter.

Beagler i flokk
Beaglen stortrives i en flokk.

Bevegelse i fokus

Beagler er, spesielt i ungdomsårene, ekte energikilder og ønsker å bli utfordret. God fysisk aktivitet har to fordeler.

For det første kommer en opptatt hund ikke på dumme tanker, og for det andre forebygger du overvekt med tilstrekkelig bevegelse. Beagler har tendens til overvekt på grunn av appetitten sin. Minst to daglige spaserturer på ca. en time er derfor obligatoriske.

På grunn av sin intelligens og den utmerkede nesen egner de seg til flere aktiviteter. Eksempel er agility, mantrailing eller dummytrening. I prinsippet gjelder: Med de passende godbitene kan en beagle motiveres til nesten alt.

Robust, men predisponert

Som mange hunderaser har også beaglen en predisposisjon for visse sykdommer. Her er det spesielt viktig å fremheve:

  • Beagle-Pain-Syndrome: Her dreier det seg om en betennelsessykdom i ryggmargen hos hunder, og som er fulgt av sterke smerter.
  • Hound-ataksi: Sykdommen, som ofte også kalles degenerativ myelopati hos hunder, er en nevrologisk lidelse. En degenerativ betennelse i ryggmargen og den grå substansen i hjernestammen viser seg i bevegelsesforstyrrelser og spastiske lammelser. Den synes imidlertid ikke å være smertefull for hunden.
  • Lafora-sykdom: Lafora er en arvelig stoffskiftesykdom. På grunn av en genetisk defekt er omdannelsen av glukose til lagringsformen glykogen forstyrret hos berørte hunder. Det oppstår såkalte laforakropper som lagrer seg i leveren, musklene og fremfor alt i nervecellene. Det oppstår krampeanfall, synsforstyrrelser og demens. Det finnes imidlertid en gentest for denne arvesykdommen.
  • Øyesykdommer: Glaukom, hornhinnedystrofi og retinalatrofi er mulige øyesykdommer hos beagle.

De hengende ørene gjør at beaglen dessverre er utsatt for ørebetennelser. Fastsittende sekret eller fremmedlegemer som gress kan forårsake smertefulle betennelser.

Også midd føler seg komfortabel i beaglens ører. De første advarselsskiltene kan være kraftig hoderisting eller en skråstilling av hodet.

Sist, men ikke minst: Beaglen viser en rett og slett umettelig appetitt og har derfor en tendens til overvekt. Dette belaster ryggraden og leddene. Spesielt den ganske lange, lille beaglen er derfor også utsatt for skiveprolaps. Den beste forebyggingen: Bevegelse. Hold beaglen din aktiv og sørg for å utfordre den fysisk og mentalt. Også et stunt kosthold er sentral del av hverdagen med en beagle.

Alt i alt er beaglen en aktiv og robust hund som kan bli tolv til femten år gammel. Med en sunn ernæring og mye mosjon står ingenting i veien for et langt og lykkelig hundeliv.

Kun fra en ansvarlig oppdretter

Selv om mange kanskje tenker at en familiehund ikke trenger tilstrekkelige dokumenter, bør du ikke stole på useriøse oppdrettere. Å avle dyr er en omfattende og dessverre også dyr hobby.

Tross alt må oppdrettere ikke bare fôre hundene til de flytter inn i et nytt hjem og sosialisere dem med mye kjærlighet. De har også ansvar for rasens genpool. Her dreier det seg ikke bare om det ytre utseendet, men også om dyrenes individuelle helse. Avlsforeninger kontrollerer både oppdrettsforholdene og hvilke beagler som pares.

En seriøs oppdretter er medlem i en anerkjent raseklubb og kan gi deg informasjon om foreldredyrene til din fremtidige beaglevalp – ved behov også med tilsvarende helseattester. Det beste er om du kan hilse på foreldrene på stedet.

I tillegg vil en god oppdretter ikke avlevere valpene sine så lett. Forvent derfor at du får en del spørsmål omkring hundens senere livsforhold.

Når valpen er 10 til tolv uker, og gammel nok til å flytte hjem til deg, bør den være chippet, ha fått regelmessig ormekur og ha blitt vaksinert.

Alt dette gjenspeiler seg selvfølgelig også i prisen på en valp. For å kjøpe en beaglevalp må du regne med ca. 15 000 til 20 000 kroner. I tillegg kommer kostnadene for det grunnleggende utstyret. Også kostnadene til veterinær og løpende kostnader til f.eks. hundefôr må du tenke på før du kjøper en hund.

Beaglevalp med blomst
Allerede som valp er beaglen nysgjerrig og eventyrlysten..

Jakthund med lang tradisjon

Beaglen ble oppdrettet som jakthund i århundrer. Den er beregnet til innsats «før skuddet». Den plukker opp sporene til byttedyrene og skremmer dem opp. I en større flokk jager de byttet rett mot jegeren.

Oppdretten av beagle går tilbake til den såkalte Hubertushunden eller Northern Hound. Den ble innført i England av normannerne under erobringen av Storbritannia rundt 1066. Der ble den rundt 1400 parret med Southern Hound, som stammer fra Sør-Frankrike.

Navnet «Beagle» dukket for første gang opp i kong Henrik VIIIs husholdningsbøker rundt 1515. I 1615 ble det for første gang nevnt en liten hunderase kalt «Little Beagle», som på grunn av sin lille størrelse til og med fikk plass i jegernes salveske. Rasen ble offisielt anerkjent i 1890 av British Kennel Club.

Fasit: Familiehund med et eget sinn

Med en beagle får du en intelligent, aktiv og kjærlig familiehund. Spesielt jaktinstinktet og matlysten dens er en utfordring når det gjelder oppdragelse. Med kjærlig konsekvens og tålmodighet kan du derimot også trene opp denne lille stabukken.

Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.
11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.
11 min

Labrador Retriever

Lydig, menneskevennlig og allsidig: den store Labrador Retrieveren er ekstremt populær som familiehund, men hunden, som opprinnelig ble brukt som arbeidshund, har også behov for fysiske og mentale utfordringer.