{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/katt/kattehelse-kattepleie/kattepest","title":"Kattepest (panleukopeni, FPV)","mag_id":230344,"is_single":true,"cat_name":"Katt","sub_cat_id":4055,"sub_cat_name":"Kattehelse og kattepleie","cat_id":4033}
Oppdager du tegn på kattepest hos katten din, bør du dra til dyrlegen så fort som mulig.
Kattepesten, også kalt panleukopeni, felin parvovirus, er en farlig infeksjonssykdom. Patogenet er det feline parvoviruset (FPV) som er meget utbredt blant katter. Siden kattepest som oftest har et dødelig forløp dersom den forblir ubehandlet, er preventive tiltak ekstremt viktige. Vi har oppsummert de viktigste opplysningene om de typiske symptomene, behandlingen og beskyttelsen av katten din mot dette viruset.
Kattepest forårsakes av felint parvovirus (FPV). Disse tilhører familien parvoviridae og forekommer veldig ofte hos katter. Det svært smittsomme viruset skilles blant annet ut med avføringen. Siden de er meget motstandsdyktige kan viruset overleve i mer enn ett år i naturen. Det er derfor veldig viktig å overholde hygienetiltak for å forebygge en infeksjon. Takket være mange vaksineringer har infeksjonen heldigvis gått kraftig tilbake i de senere år.
Dersom en katt har blitt infisert med FPV, reduseres de hvite blodlegemene (leukocytter) som er del av kattens immunforsvar. Hvis det totale antallet leukocytter minskes, er kattene immunsvekket. Dette kan resultere i bakterielle sekundærinfeksjoner og andre sykdommer.
Hvordan får katter kattepest?
Kattepest er en meget smittsom sykdom. Viruset inntas gjennom munnen. Via dråpeinfeksjon kan kattene smitte hverandre. Men det finnes også en annen smittevei, for eksempel via kontakt med kontaminerte gjenstander eller fôr med virus i.
Via mage-tarm-kanalen eller luftveiene kommer viruset inn i kroppen og derfra til de omkringliggende lymfeknutene. Derfra kan de spre seg til kattens blodomløp. Dette betegnes også som viremi. Målet til det feline parvoviruset er celler som deler seg raskt, som for eksempel celler i tarmen, lymfesystemet eller benmargen. Disse skades deretter av FPV.
Hvilke symptomer oppstår ved kattepest?
Kattepesten kan deles inn i forskjellige former. Disse er til dels veldig forskjellige i den karakteristiske formen og prognosen.
1. Perakutt form
Denne varianten oppstår spesielt hos unge katter som har blitt infisert med det feline parvoviruset mellom den åttende og tolvte leveuken. Siden de enda ikke har opparbeidet et immunforsvar, dør de som regel i løpet av veldig kort tid uten forutgående sykdomstegn.
2. Akutt form
Denne formen, som også oppstår plutselig, har et omfangsrikt sykdomsbilde. Berørte katter kan eventuelt dø av følgene av symptomene nedenfor:
Dårlig allmenntilstand med høy feber som typisk opptrer i faser
Mage-tarm-problemer som kvalme, oppkast, vannaktig og tildels blodig diaré samt redusert fôropptak
Vannmangel (dehydrering)
3. Subakutt form
De fleste voksne kattene har et sterkt immunsystem. Derfor får de ofte ingen eller kun milde symptomer.
4. Formen som opptrer innenfor livmoren (intrauterin)
Hvis fostrene infiseres i livmoren til kattemoren, så kan det føre til at de dør. Levendefødte kattunger er derimot påfallende med misdannelser i lillehjernen slik at de kan lide av bevegelsesforstyrrelser resten av livet sitt.
Hva er prognosen?
Prognosen for kattepest er avhengig av sykdommens respektive form. Mens den subakutte formen hos voksne katter som regel har et mildt forløp, kan den akutte formen uten behandling raskt føre til død hos den berørte katten. Også unge katter som får den perakutte formen, overlever i de fleste tilfellene dessverre ikke uten behandling.
Nøl derfor ikke med å kontakte veterinæren din ved feber, oppkast eller diaré som varer lenger. Tiltak i rett tid er avgjørende for en vellykket behandling av katten din.
Hvordan kan kattepest påvises hos katter?
Som regel opptrer panleukopeni hos katter plutselig, slik at katteholdere for det meste raskt kan oppdage en forverring av allmenntilstanden. Senest når det oppstår høy feber, oppkast eller permanent diaré, er det absolutt nødvendig å oppsøke veterinæren.
Ved hjelp av utspørringen av eieren (anamnese) og den generelle kliniske undersøkelsen kan veterinæren allerede ha en mistanke. For å kunne bekrefte kattepesten er det nødvendig med flere diagnostiske tiltak.
Ved hjelp av en blodundersøkelse kan antallet hvite blodlegemer (leukocytter) måles. Et sterkt fall i det totale antallet leukocytter er et tydelig indikasjon på kattepest hos katter. Men siden også andre infeksjonssykdommer (f.eks. koronavirus eller salmonellaer) kan føre til kattepestens kliniske bilde, er det i tillegg nødvendig med en patogenpåvisning. Den gjøres ved hjelp av en avføringsprøve som undersøkes med en ELISA-test for feline parvovirus.
Hvordan behandles kattepest?
Behandlingen av kattepesten skjer først og fremst ved hjelp av støttetiltak. Disse hjelper først og fremst for å stabilisere katten din. Følgende muligheter finnes:
Infusjoner med elektrolytter, væske og sukkerløsninger, ev. tilsetning av heparin mot økt blodkoagulasjon
Medikamenter mot kvalme og magebeskyttelsestabletter i tilfelle oppkast
Antibiotika mot bakterielle sekundærinfeksjoner: Disse kan opptre i økt grad fordi kattens immunforsvar er svekket som følge av en reduksjon av de hvite blodlegemene.
Bruk av antistoffer (immungloubliner) for å støtte immunforsvaret
Forsyning med næringsstoffer via blodbanen (parenteral ernæring) i de første dagene med påfølgende diettkost, f.eks. kokt kylling eller hytteost
evt. blodtransfusjon om nødvendig
Kan jeg beskytte katten min mot kattepest?
Panleukopeni fører spesielt hos unge og immunsvekkede katter til alvorlige symptomer og sykdomsforløp som raskt kan føre til død. Derfor er det viktig å treffe preventive tiltak. Dette er:
Hygienetiltak: Siden det feline parvoviruset (FPV) kan overleve veldig lenge i naturen, er desinfeksjon av overflater og gjenstander som kattetoalettet eller fôrskåler veldig viktig. Ved valg av desinfeksjonsmiddelet må du imidlertid passe på at det har en antiviral virkning.
Vaksinering: Det er mulig å beskytte katter mot kattepest ved å vaksinere de. Det anbefales å gjennomføre en grunnvaksinasjon av alle katter fra den åttende leveuken til den 15. levemåneden. Denne vaksineringen skal deretter gjentas hvert tredje år.
Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.
Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
Bekymrer det deg at den eldre katten din ikke lenger reagerer på navnet sitt? Eller lurer du på hvorfor katten din ikke lenger finner fôrskålen sin? Vi forklarer hvordan du på et tidlig stadium kan oppdage symptomer på alderdomssvakhet hos katten din og sørge for at katten din får et langt, sunt liv.