Urinveisinfeksjon hos katter

katt hos veterinær

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.

Symptomer

En urinveisinfeksjon hos katter kan ha ulike årsaker, men symptomene er ofte de samme. Spesielt påfallende er at vannlatingen innebærer smerter for katten. Dette kommer til uttrykk ved at kattens ansikt forvrenges eller at dyret mjauer når den besøker toalettet. Det er også mulig at katten unngår kattetoalettet fullstendig, noe som igjen medfører at den spontant må gjøre fra seg et annet sted. Urinveisproblemer kan fort bli til en kronisk tilstand som belaster både katten og eieren.

harnwegsinfekt bei katzen © Toncha / stock.adobe.com

Derfor bør du oppsøke en veterinær ved de første tegnene til infeksjon. Der kan katten undersøkes fra topp til tå, og mulige årsaker til smertene kan snevres inn. En urinprøve gir ofte endelig sikkerhet.

Årsaker til urinveisinfeksjon hos katter

Antagelig er bakterielle infeksjoner den vanligste årsaken til urinveisproblemer hos katter, og ofte også et tilbakevendende problem. I et kronisk forløp kan det dannes kristaller i blæren som igjen kan formateres til urinsteiner. Disse irriterer blæreveggen. Dette er meget smertefullt for katten, og spesielt for hannkatter kan det være livstruende. Hannkatter har fra naturens side et veldig trangt urinrør, som lett kan forstoppes fullstendig av kristallene. Et for lavt væskeinntak ved fôring med tørrfôr bidrar positivt til dannelsen av kristaller.

Stress

Er det ikke mulig å finne en fysisk årsak for symptomene tyder dette som oftest på Felin idiopatisk cystit. Dersom katten har et optimalt kosthold og det verken foreligger en infeksjon eller urin- og nyresteiner, bør det vurderes om stress kan være en mulig årsak. Katter er meget følsomme dyr og reagerer sterkt på endringer som påvirker deres livssituasjon – uansett om det er snakk om en ny katt i familien, en ny partner ved din side eller det å flytte. Kronisk stress påvirker kattens immunforsvar negativt og kan føre til symptomer som tilsynelatende virker grunnløse.

Det kan også være lurt å ta en nærmere titt på kattetoalettet og dens plassering. Katter har behov for å føle seg fullstendig sikker i kattedoen sin, noe som også er grunnen til at mange katter foretrekker åpne kattedo fremfor lukkede varianter. Å plassere toalettet på et rolig sted kan bidra til å formidle sikkerhet. Dersom du har flere katter i huset, bør du ha ett kattetoalett mer enn det er antall katter. I en husholdning med to katter bør det altså være tre kattedo, med tre katter trengs det fire toalett osv. Slik sikrer du at enhver katt kan besøke toalettet til enhver tid uten å føle seg truet.

harnwegsinfekt bei katzen

Urinveisinfeksjon hos katter: Diagnose

Ved hjelp av en spesiell teststripe vil veterinæren teste pH-verdien til kattens urin. For dannelsen av urinsteiner er pH-verdien spesielt viktig. Dersom den er for alkalisk øker risikoen for urinsteiner drastisk.

En mikroskopisk undersøkelse av urinprøven vil også bidra til å identifisere kristaller i urinen. Dersom det finnes kristaller i urinprøven er det neste steget vanligvis en undersøkelse med ultralyd, for å kartlegge eventuelle urinsteiner i blæren. Infeksjoner kan utelukkes ved å gjennomføre en bakteriologisk undersøkelse i laboratoriet. Disse oppstår ganske sjeldent blant unge katter, men kan likevel fremmes gjennom sykdommer som diabetes, kronisk nyresvikt eller hypertyreose. En undersøkelse av blodet kan videre hjelpe for å avklare nyrenes generelle funksjon.

Behandling

Hvordan en urinveisinfeksjon blir behandlet er avhengig av den spesifikke sykdomsdiagnosen. Dersom det er snakk om en bakteriell infeksjon er behandlingen med antibiotika ofte den eneste løsningen. Midler som løsner kramper kan bidra til å lindre behovet for hyppig vannlating.

Dersom det allerede finnes kristaller i urinen er en tilpasset ernæring helt essensiell. Det er nødvendig å redusere pH-verdien til urinen, noe som kan gjøres ved hjelp av spesiell kattemat utviklet for dyr med urinveisproblemer. Samtidig har mange katteeiere også hatt gode erfaringer med råfôring. Spesielt viktig er et tilstrekkelig væskeopptak. Som ørkendyr vil ikke katten oppsøke vannskålen sin automatisk – mesteparten av væsken får de i seg gjennom maten sin. Spesielt i et kosthold som kun er basert på tørrfôr vil urinen derfor reduseres og bli alkalisk. Følgelig øker også risikoen for urinsteiner. Drikkefontener og vannskåler som er plassert rundt omkring i hjemmet kan animere katten til å drikke mer.

Våre mest populære artikler
2 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?

3 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?

4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.