Skal katter bades?

Katt som vasker seg

Bør man bade eller dusje katten?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?

Pelspleie hos katter

Katter er meget renslige dyr og veldig sjeldent skikkelig skitten. Den såkallte «kattevasken» beskriver en i hovedsak kortvarig, kjapp og overfladisk rengjøring. Men for katten selv er den alt annet enn overfladisk: de tilbringer nemlig det meste av dagen sin med å rense og pleie pelsen ved hjelp av tungen sin. Kattenes tunge er et unikt redskap for pelspleien: tallrike papiller som er formet som små, bakoverrettede pigger sørger for at tungen får en ru struktur. Denne viser seg å være meget behjelpelig både når det kommer til jakt og næringsinntak.

Katze wird gebürstet

Samtidig er papillene ikke bare praktiske i forbindelse med kattens måltider. De er også perfekt egnet til å rengjøre og børste kattepelsen: smuss, skitt, løse hår og parasitter blir på denne måten fjernet fra pelsen uten store problemer. Likevel er det slik at spesielt langhårede katter ofte trenger litt ekstra hjelp fra de tobente familiemedlemmene sine – i hovedsak til å fjerne løse hår, og ikke til å rengjøre pelsen som så. Av denne grunn må katter kun bades eller dusjes ved svært sjeldne anledninger.

Dersom det likevel blir nødvendig å bade katten

Hvis katten er veldig skitten eller på grunn av en skade eller andre årsaker ikke greier å vaske seg selv, kan det i enkelte tilfeller være nødvendig at du gir den et bad.

I et slikt tilfelle bruker du lunkent vann og en spesiell kattesjampo. Pass på varme omgivelser når du bader katten, slik at den ikke fryser. I tillegg bør du ha et håndkle liggende klart for å tørke katten umiddelbart etterpå. Vær oppmerksom på at mange katter er redd for vann, så du bør være forsiktig når du går fram. Hos zooplus finner du kattesjampo som er spesielt utviklet for det lille pelsnøstet ditt.

katze baden in auf steinfließen

Er det lov å bade katter eller ikke?

Lang historie kort: katter trenger veldig sjeldent hjelp til å pleie pelsen sin. Når katten skifter pels eller hos langhårende katter anbefales det likevel å ta fram kattebørsten eller en kam i ny og ne. Som regel renser katten seg og pelsen sin på egen hånd. Dersom katter svelger hår blir disse ideelt sett skilt ut på naturlig vis. Du kan likevel bidra til denne naturlige prosessen ved å sette fram kattegress eller gi katten maltpostei.

katze baden mit schlauch in badewann

Dersom katten din har tatt et gjørmebad og den berømte kattetungen ikke klarer å ta det, anbefales det å bruke en fuktig klut for å løsne gjørmen i første omgang. Er det overhodet ikke mulig å befri kattepelsen fra gjørmen, kan du bade den. Hvis pelsen er angrepet av parasitter bør du oppsøke en veterinær for å spørre om råd.

Veterinæren kan anbefale en rekke ulike muligheter til hvordan du kan unngå å bade katten. Generelt gjelder følgende: katter er svært renslige dyr og har fått naturens beste redskap til å rengjøre og pleie seg selv. Bortsett fra å ta fram kattebørsten i ny og ne er det veldig sjeldent at du må være til hjelp her.

Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.