Vaksinasjon av katter og kattunger

Katt som får vaksine av veterinæren

For å holde dine kjære katter sunne og langvarig friske, bør du vaksinere dem. Ellers kan katter bli utsatt for alvorlige sykdommer som kan føre til permanente ettervirkninger eller, i verste fall, medføre at katten din dør.

Normalt er det kun veterinærer som får lov til å utføre vaksinasjoner. Tilsvarende er det bare veterinærer som er autoriserte til å gjøre oppføringer i vaksinasjonsattester. Ved hver vaksinasjon får katten injisert patogener i små mengder. Deretter danner kropper såkalte antistoffer som forhindrer at katten blir smittet av en eventuell sykdomsutløser.

Hva må vurderes før en vaksinasjon av katter?

Det er viktig å beskytte katter mot sykdommer med vaksiner, men du bør også være oppmerksom på risikoen og bivirkningene som følger ved en vaksinasjon. Siden det ikke finnes noen obligatoriske vaksiner for katter, kan du som eier ta denne avgjørelsen selv.

Hvis du vil vaksinere kattene dine, bør du sørge for at de er friske. Dette betyr også at de må være fri for parasitter og godt ernært. Dette er den eneste måten vaksinen kan lykkes på uten å svekke katten din. Hvis kattens kropp er syk eller det minste svekket, vil en vaksinasjon forårsake ingen eller utilstrekkelig immunitet hos katten din.

Minstealder hos kattunger ved første vaksinasjon

Tidligst fra 8. uke bør du la kattungene vaksineres. Deretter anbefales en grunnleggende immunisering med de vanligste vaksinene mot kattesykdommer og katteinfluensa. Slik beskytter du kattungen din mot livstruende sykdommer. I de første ukene etter fødsel, er de fortsatt beskyttet av morens antistoffer som sirkulerer i blodet. I denne perioden kan kattungene bare forbeholdent bygge opp sin egen immunitet mot patogener. Derfor anbefales det sterkt å vaksinere kattunger i en alder av 12 uker. Hvis kattene er eldre enn 12 uker ved vaksinering, er en enkel vaksine nok til å bygge opp en sikker immunitet.

Er vaksinasjon av innekatter nødvendig?

Huskatter som kun holder seg innendørs har ingen kontakt med ukjente arter, og det er derfor  mindre sannsynlig at de blir smittet av patogener. Det finnes imidlertid også typiske kattesykdommer som kan overføres selv uten kontakt med andre katter. Dette gjelder for eksempel kattepest og katteinfluensa. Av denne grunn er en vaksine mot disse sykdommene like nyttig for både inne- og utekatter.

Hvilke vaksiner anbefales for katter?

Akkurat som hos mennesker innebærer hver vaksinering en grunnvaksinasjon med påfølgende revaksinasjoner. Hvor ofte en reinjeksjon bør utføres, kan du spørre veterinæren din om.

Det finnes effektive vaksiner mot de farligste sykdommene som kan ramme katter. Disse inkluderer:

  • Kattepest (panleukopeni)
  • Katteinfluensa (rhinotracheitt, herpes- og calici-virusinfeksjon)
  • Rabies
  • Katteleukemi (leukose)
  • Feline infectious peritonitis (FIP)

Det finnes for tiden ingen vaksine mot det såkalte Felint Corona-viruset (FIP/katte-aids).

Tierarzt bereitet eine Impfung für die Katze vor

Vaksinering av katter: ofte anbefalte vaksiner

Kattepest

Årsaken til denne kattesykdommen er i de fleste tilfeller panleukopeni-viruset. Det har likhetstrekk med det utløsende patogenet for parvovirus hos hunder. Overføringen foregår fra dyr til dyr, men også fra gjenstander som viruset befinner seg på. Kattesykdommen kan spre seg veldig raskt. Viruset er svært motstandsdyktig og kan være en permanent trussel mot uvaksinerte katter. Det kan være plassert både i sekretet til syke katter, så vel som hos katter som allerede har overvunnet sykdommen. Vaksinasjonen skal finne sted fra katten er 8 uker gammel. Hvorvidt vaksinasjonen er nødvendig hvert år eller bare hvert tredje år, avhenger av det bestemte preparatet. Veterinæren din kan gi deg denne informasjonen. Ofte forekommer sykdommen hos unge katter, men den kan også ramme eldre katter. De første tegn på sykdom vises vanligvis tre til ni dager etter infeksjonen. Disse inkluderer blant annet tretthet, tap av appetitt, feber, matavvisning og oppkast.

Katteinfluensa

Katteinfluensa er forårsaket av feline calici- og herpesviruset. Den ufarlige betegnelsen på sykdommen er villedende, fordi den er svært smittsom og kan føre til lungebetennelse eller blindhet hos katten. Hvis den forblir ubehandlet, kan katteinfluensa i verste fall være dødelig. Fra 8. uke etter fødsel bør du få katten din vaksinert. Hvis katten din oppholder seg mye utendørs, anbefaler veterinærer vaksinasjoner hvert år, mens det for katter som kun oppholder seg innendørs kun er nødvendig hvert 2. til 3. år.

Rabies

En rabiesinfeksjon er dødelig. Fordi rabies kan overføres fra katter til mennesker er sykdommen dødelig også for mennesker. En rabies-vaksine sørger derfor ikke bare for å beskytte kjæledyret ditt, men også deg som eier. Ifølge WHO dør omkring 50 000 mennesker rundt om i verden av rabies. Utløseren for sykdommen er rabiesviruset (lyssavirus eller rhabdo-viruset). I tilfelle du vil ta katten din med på en reise til utlandet, er en rabiesvaksine obligatorisk. Vaksinasjonen skal finne sted fra katten er 12. uker gammel. Avhengig av preparatet, må den fornyes hvert andre 2. til 3. år. Nærmere informasjon vedrørende oppfriskningsvaskiner får du hos din veterinæren.

Følgende vaksiner må vurderes individuelt:

Katteleukemi (leukose)

Katteleukemi eller leukose er en tilstand som for øyeblikket ikke kan helbredes. Den fører til svulster og forstyrrer dannelsen av blodceller. Sykdommen påvirker primært katter som oppholder seg mye utendørs. Hvis katten din liker å være mye ute, bør du få den vaksinert fra den er 9 uker gammel. En revaksinering skjer årlig eller hvert tredje år. Ta kontakt med en veterinær som kan gi deg ytterligere informasjon.

FIP (feline infectious peritonitis)

Feline infectious peritonitis utløses av Feline Coronaviruset. Vanligvis manifesterer sykdommen seg i en bukhinnebetennelse (peritonitt). I noen tilfeller påvirker det imidlertid bare lungehinnen. Det er knapt noen direkte overføringer av FIP-viruset fra katt til katt. Hos katter som har en god cellehelse, er sjansene vanligvis gode for at Coronaviruset ikke vil utvikle seg til et FIP-virus. FIP er en dødelig sykdom.

Chlamydia (chlamydiosis eller chlamydophila felis)

Vaksinasjonen skal finne sted fra 8. uke i kattens liv. Sykdommen påvirker hovedsakelig øynene og manifesterer seg i form av ensidig eller bilateral bindehinnebetennelse (konjunktivitt). Chlamydiosis er et problem, spesielt hos kattunger og i husholdninger med flere katter. Hvis du har flere katter, anbefales en vaksinasjon mot chlamydophila felis. Hvis ikke vil det alltid være risiko for at patogener fra infiserte dyr overføres til mennesker.

I tillegg til vaksinene kan også førsteklasses kattemat, rent vann, varme senger – og selvfølgelig mye kos og klapp – bidra til et normal fungerende immunforsvar.

Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.