Forkjølet katt: Symptomer og behandling This article is verified by a vet

Katt som ligger under et teppe ved forkjølelse hos katt

Et godt og varmt sted hjelper når katten er forkjølet.

Så snart den kalde årstiden er her, får mange personer forkjølelsessymptomer. Men hva med katten når den er forkjølet? Og innebærer enhver forkjølelse hos katten med én gang den fryktede katteinfluensaen? Les mer om det i artikkelen nedenfor.

Hvor farlig er en forkjølelse hos katter?

For vaksinerte, voksne katter med et sterkt immunforsvar er en forkjølelse som regel ikke noe problem. Med den nødvendige roen og omsorgen, forsvinner symptomene som regel i løpet av noen få dager. Farligere er det når unge katter eller katter med nedsatt immunforsvar blir forkjølet. På grunn av komplikasjoner som f.eks. sekundærinfeksjoner eller en lungebetennelse kan en harmløs forkjølelse muligens bli til en livstruende forkjølelse.

Symptomer: Hvordan oppdager jeg en forkjølelse hos katten?

Når katten er forkjølet er symptomene ikke så mye annerledes enn hos oss mennesker. Blant de klassiske sykdomstegnene finner vi:

 • Rennende nese og nysing
 • Hoste og heshet
 • Rennende øyne og bindehinnebetennelse
 • Appetittløshet
 • Redusert allmenntilstand
 • Feber

Hvis katten din har feber eller nese- og/eller øyeutfloden blir gulaktig, er det viktig å oppsøke en veterinær. Dette gjelder også hvis katten din har forkjølelsessymptomer i mer enn noen få dager.

Forkjølet katt: Hvilke diagnostiske tiltak er nødvendige?

Ved å stille katteeieren konkrete spørsmål samler veterinæren allerede viktige opplysninger om hvordan forkjølelsen har oppstått. Informasjon om vaksineringsstatusen, hvor katten er fra samt kattens aktuelle omgivelse utelukker eventuelt allerede mulige differensialdiagnoser.

I løpet av samtalen med deg som eier undersøkes katten i tillegg for vitalparametrene som kartlegger den aktuelle helsestatusen. Deretter tas det en prøve fra nesen og/eller øynene til katten. På denne måten er det mulig å kartlegge hvilke patogener (sykdomsfremkallende organismer) som er involvert i sykdomsprosessen. Avhengig av symptomenes alvorlighetsgrad er det lurt med en blodundersøkelse og et røntgenbilde av brystkassen.

Behandling: Hva kan jeg gjøre når katten min er forkjølet?

De fleste forkjølelsene går over av seg selv ved at eieren behandler katten skånsomt og pleier den litt. Tilby den forkjølete katten alltid et varmt sted og sørg for at den drikker mye. Med et spesielt smakfullt fôr hjelper du katten me å få tilbake matlysten .

Men hvis katten din er forkjølet og trenger en behandling, består denne alltid av en målrettet bekjempelse av den grunnleggende årsaken samt en symptomatisk støttebehandling. Avhengig av patogenet kan behandlingen være sammensatt av forskjellige tiltak:

 • Antiviral behandling: Antiviralia (medikamenter) som f.eks. aciklovir
 • Bakterielle sekundærinfeksjoner: Antibiotika etter resistenstesting (som øyesalve eller tablett)
 • Tilstrekkelig væskeopptak: Infusjoner, våtfôr
 • Hostestillende midler (antitussiva) eller inhalasjon
 • Betennelsesdempende midler
Forkjølet katt ser ut av et vindu.
Også katter kan bli forkjølet når det er vått og kaldt ute.

Årsaker: Hvorfor blir katten forkjølet?

Til å begynne med er det for det meste virus som er ansvarlige for en forkjølelse. Hvis immunsystemet er stresset på grunn av kaldt og vått vær, dårlig ernæring og andre grunnsykdommer, holder kroppen til katten sykdommen ikke lenger i sjakk. Også ved store mengder virus (som kommer for eksempel fra andre forkjølete katter) taper kattens immunsystem noen ganger kampen mot virus.

Slimhinnene som er angrepet av virus, er deretter spesielt mottagelige for et videre angrep av bakterier – og den til å begynne med rent virale, vannaktige snuen blir raskt et purulent sekret fra nesen. I verste fall kan det til og med oppstå en lungebetennelse.

Er en forkjølelse hos katter det samme som katteinfluensa?

Bokstavelig talt er enhver forkjølelse hos katter en katteinfluensa. Med katteinfluensaen som fryktes av katteeiere, mener veterinæren derimot et helt kompleks av forskjellige virus og bakterier. Dersom katten infiserer seg med ett eller flere patogener fra dette komplekset, får katten «ekte» katteinfluensa. Det dreier seg om en meget smittende infeksjonssykdom som ikke kan sammenlignes med en enkel forkjølelse hos katter.

Hva er prognosen?

De fleste forkjølelsene hos katter er temmelig harmløse og forsvinner like fort som de har kommet. Likevel skal du ikke ta for lett på en kronisk eller stadig tilbakevendene forkjølelse. Ved manglende behandling kan noen virale infeksjoner føre til alvorlig redusert helse og i verste fall ha et dødelig forløp.

Profylakse: Hvordan kan jeg unngå at katten min blir forkjølet?

Generelt kan du med følgende forebyggende tiltak unngå at katten din blir forkjølet:

 • Regelmessig rengjøring av fôringsplasser og kattetoalett (f.eks. med høy temperatur eller spesielle rengjøringsmidler)
 • Unngå kontakt med syke katter
 • Begrense utetiden når det er vått og kaldt ute
 • Mot noen patogener til katteinfluensakomplekset finnes vaksiner (f.eks. FeHV-1, FCV, chlamydophila felis) som til dels ikke forhindrer en infeksjon, men forebygger sykdomsutbruddet.

Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.