Tannstein hos katt This article is verified by a vet

Tannstein hos katt

Spesielt eldre katter lider ofte av tannstein, som kjennetegnes ved brun-gule belegg på kattens tenner. Dette belegget dannes av ansamlinger av plakk, som i motsetning til hard tannstein fortsatt er myke. For å være nøyaktig er det snakk om et tynt slimlag som er satt sammen av næringspartikler som proteiner eller polysakkarider, samt mikrober (f.eks. sopp og bakterier). Tannstein hos katt kan oppstå som følge av betennelser i munnen, for eksempel gjennom en betennelse i tannkjøttet eller periodontitt. I tillegg fører tannstein til ytterligere betennelser på grunn av bakterielle infeksjoner.

Hva er tannstein og hvordan oppstår den?

Tannstein forekommer i hovedsak hos voksne katter og kjennetegnes ved sitt typiske gul- til brunfargede belegg på tannoverflaten. Som oftest er ytterflatene til jekslene berørt til å begynne med, før også tanngruppene lengre fram kan treffes.

Generelt er det hos tannstein snakk om ansamlinger av såkalt dentalt plakk som består av film-aktige strukturer, og som legger seg på tannoverflatene. Plakk dannes av blant annet næringspartikler, bakterier og sopp.

Gjennom kalksaltene i spyttet mineraliseres plakket, noe som resulterer i tannstein hos katt.

Følgende sykdommer er kjent som årsaker for tannstein hos katter:

 • Periodontitt (tannløsning, betennelse i tannkjøttet)
 • Gingivitt (tannkjøttsbetennelse)
 • Stomatitt (betennelse i munnhulen). Årsaken til denne sykdommen er hittil ukjent, men stress, plakk og virusinfeksjoner som Fiv (katte-aids) eller FeLv (Felint leukemivirus, katteleukemi) er sentrale faktorer. Stomatitt fører til hovne, inflammatoriske slimhinner i munnen, som delvis også har små blemmer på overflaten.

Tannstein hos katt – symptomer

Ved at karbohydrater, altså sukker, blir brutt ned, dannes det melkesyre som fører til at tannkjøttet brytes ned. Samtidig skades også andre strukturer, som for eksempel tannemaljen eller periodontale fibre. Sistnevnte er en viktig del av festeapparatet til tennene.

Dette kan resultere i periodontale sykdommer, som for eksempel en tannløsning (periodontitt) eller tannkjøttsbetennelse (gingivitt). Ved siden av de brungule beleggene på tennene, kan det i tillegg komme til ytterligere symptomer, som for eksempel:

 • Dårlig ånde
 • Blødninger i, samt tap av tannkjøtt
 • Skader på tennenes festeapparat og omliggende strukturer: tannløsning og muligens en reduksjon av kjevebeinet
 • Betennelser og smerter i munnen
 • Redusert eller forstyrret tyggeadferd, samt vekttap
 • Stomatitt: hovne lymfeknuter og slimhinner i munnen med blemmeaktig betennelser
 • Bakterier som setter seg i lommer i tannkjøttet. Disse kan muligens føre til abscesser i andre organer som nyrene
katze hat zahnstein beim tierarzt

Hvilke diagnostiske muligheter finnes det?

Som regel vises tannstein relativt fort på grunn av sitt brun-gule belegg og trenger ikke primært en umiddelbar behandling av en veterinær. Dersom belegget forekommer i større grad og fører til betennelser, anbefales et besøk hos dyrlegen.

Ved å undersøke kattens munn og tenner kan dyrlegen ofte vurdere omfanget av tannsteinen og medfølgende symptomer, som betennelser i tannkjøttet eller festeapparatet, ved første øyekast. I og med at sterk tannstein og betennelser i munnregionen (f.eks. stomatitt) blir satt i relasjon til andre infeksjonssykdommer anbefales det i slike tilfeller å undersøke blodet. Med spesielle blodtester er det mulig å identifisere viktige patogener, som da kan behandles såfremt det er mulig.

For å utelukke en svekkelse av beinvevet, anbefales en røntgenundersøkelse av hodet. På denne måten er det mulig å undersøke kjeven og tennene nærmere på inflammatoriske forandringer.

Hvordan behandles tannstein hos katt?

Dersom tannsteinen allerede er så omfattende at tannhelsen og de omliggende strukturene står i fare, og dyrlegen ikke er i stand til å løse belegget med fingrene, anbefales en profesjonell fjerning av tannsteinen under narkose. Denne setter seg sammen av følgende tiltak:

 • Det er viktig at katten er nøktern for narkosen. Dette betyr at kattens siste måltid bør være minst 6 timer før narkosen.
 • Om nødvendig kan dyrlegen løsne tannsteinen i grove trekk med fingrene eller spesielle verktøy først.
 • Ved hjelp av spesielle ultralydapparater, såkalte ultralydscalere, fjernes plakkrester og det som er igjen av tannstein fra tennene og tannmellomrommene ved at det dannes svingninger. Samtidig rengjøres tennene og tannkjøttet med skyllinger og avfallet som oppstår suges opp fra munnhulen.
 • Etter at tannsteinen er blitt fjernet, poleres tennene. Dette forebygger nydannelsen av plakk og tannstein.
 • I noen tilfeller er det nødvendig at en tann må trekkes som følge av at den er skadet i for stor grad.
 • Det kan i visse tilfeller være hjelpsomt med betennelseshemmende eller smertelindre medisiner.

Hvilken prognose har tannstein hos katt?

Ikke alle tilfeller av tannstein krever en profesjonell behandling eller tanntrekking. Dersom sistnevnte dog skulle bli nødvendig er det som regel ikke noe som står i veien for et normalt næringsinntak.

Hvordan kan tannstein hos katt forebygges?

Tannstein er veldig vanlig hos katter og kan knapt forhindres. Likevel finnes det noen tips som kan forhindre at tannsteinen oppstår og sprer seg for rask, samt relaterte sykdommer som periodontitt:

 • Regelmessig oppfølging og kontrolltimer hos veterinæren
 • Dersom det er mulig for deg å pusse kattens tenner ved hjelp av spesielle tannbørster og tannkremer, kan dette bidra til å forebygge dannelsen av plakk og tannstein.

Oppdag også utvalget av tannpleiesnacks for katter hos zooplus.no!


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.