Kattens hørsel

kattens hørsel

Kattens hørsel er ekstremt fintfølende og setter den menneskelige hørselsevnen helt i skyggen. Katter drar nytte av dette når de jager på mus. I og med at byttedyrene til katten kommuniserer gjennom svært høye og lave lyder, er et utmerket hørselsapparat av svært stor betydning for kattene.

Kattens hørsel © seregraff / stock.adobe.com

Hva gjør kattens hørsel så enestående?

Hørselen og lydlokaliseringen fungerer langt bedre hos katter enn hos mennesker. Den øvre hørselsgrensen hos voksne katter ligger på rundt 50.000 Hertz, unge dyr kan til og med høre toner opp til 100.000 Hertz. Mennesker klarer derimot kun 20.000 Hertz. Hørselsevnen hos menneskene avtar med alderen, noe som blir tydelig ved at de for eksempel ikke lenger kan høre høyfrekvente hundefløyter eller lyder fra flaggermus. I forhold til kattene, er også hunder underlegne når det kommer til hørselen. Hunder kan registrere toner med svingetall opp til 40.000 Hertz.

Et annet område hvor kattene leder an, er lydstyrken. Lyder som menneskene akkurat evner å høre, kan fortsatt registres av kattene ved 1/1000 av intensiteten. For å forebygge at det trenger inn lyder fra alle kanter kan kattene filtrere lydene som er av betydning for dem. Mus gir hele tiden fra seg en lav pipelyd for å opprettholde kontakten til andre mus. Katter kan høre denne lyden fra en avstand på 20 meter. Med økende alder avtar også hørselsevnen til katten. Likevel er det fortsatt bra nok til at hørselen og følesansen sammen er i stand til å erstatte synet fullstendig. En blind katt er dermed på ingen måte desorientert.

Kattens ører er utstyrt med så mange muskler at de kan beveges uavhengig av hverandre, og dermed også kan rettes direkte mot lydkilden. Justeringen av ørene skjer automatisk gjennom reflekser.

Kattens hørsel © Betty Meier / stock.adobe.com

Hvilken betydning har kattens hørsel for menneskene?

På grunn av jaktmetoden til kattene har det alltid vært av stor betydning at de hører selv de laveste lydene. Selv om mange huskatter ikke lenger må kjempe for å overleve av det de selv jakter, er hørselen deres fortsatt ekstremt følsom. De registrerer ultralydtoner før vi i det hele tatt merker at noe uvanlig er i vente. Selv når katten sover er ørene i beredskap og klare til å motta lyder fra omgivelsen.

Konsekvensen av denne fremragende hørselen er tydelig: katter avskyr høy musikk og høylytt brøling. De firbente familiemedlemmene er også i stand til å høre ekstremt høye toner fra elektroniske apparater, som for eksempel en TV. For oss mennesker er disse lydene ikke hørbare, men for kattene kan de absolutt være ubehagelige. Ta derfor hensyn til kattene når du bruker elektroniske apparater, og vær heller ikke overrasket dersom katten trekker seg tilbake til et roligere sted når du tar fram støvsugeren.

Har du alt til katten din? Hos zooplus finner du alt du trenger for å skjemme bort yndlingen din – kattemat, leker, koselige kattesenger, pleieutstyr og mye mer!

Våre mest populære artikler
2 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?

3 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?

4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.