5 tips til hvordan du tar vare på katten i varmen

Katt i varmen fra solen

Mange katter elsker det når den varme solen skinner på pelsen. På spesielt varme sommerdager med svært høye temperaturer kan dog selv en katt få for mye av varmen. Som et resultat kan de bli solbrent eller få heteslag. Hvordan du som katteeier kan ta vare på yndlingen din på hete sommerdager kan du lese mer om her – vi har samlet fem nyttige tips for katter i sommervarmen!

Sommer og katter i varmen: riktig solkrem

Det som mange kanskje ikke visste, er at katter også kan bli solbrent om sommeren når det er veldig varmt og solen stråler ned. At nakenkatter som sphinx kan lide av dette gir god mening ved første øyekast. Men hvorfor gjelder det også for katter med pels? På neseryggen, rundt ørene og på magen har kattene mindre pels enn på resten av kroppen. Disse kroppsdelene er dermed utsatt for økt soleksponering, noe som igjen kan føre til betennelser i huden. Katter med lys eller kort pels er spesielt utsatt for å bli solbrent.

De første tegnene på solbrenthet er rødhet, smerter og sterk kløe. I alvorlige tilfeller kan det også oppstå kvalme og smertefulle hudsår med blemmer.

Du kan beskytte katten mot å bli solbrent ved å smøre inn de utsatte områdene med en solkrem med høy solfaktor. Når du velger solkrem er det viktig å passe på at den ikke inneholder irriterende stoffer som parfyme eller allergener.

Mye ferskt vann

På varme sommerdager har de firbente yndlingene våre behov for en menge ferskt drikkevann. Dersom katten drikker for lite kan det resultere i dehydrering. For å animere katten til å drikke mer, kan du bruke følgende triks:

  • Fordel flere drikkeskåler og drikkefontener rundt omkring i huset eller leiligheten.
  • Bytt ut vannet hver dag.
  • Vannbeholdere i hagen lokker mange frittgående dyr til å drikke utenfor de egne fire veggene.
  • Enhver katt takker gledelig ja til usaltet hønse- eller storfekraft.
  • Inkluder våtfôr med en høy væskeandel i kattens daglige ernæring.
Katt som leker med en vannfontene
Vannbeholdere i hagen animerer mange katter til å drikke og leke når det er varmt ute.

Katt i varmen: sørg tilgang til skyggeplasser

I løpet av sommermånedene varmer mørke gulv og asfalterte veier ofte opp så mye at kattene knapt kan bevege seg på dem. For at gulvet skal forbli kjølig, kan det for eksempel hjelpe å legge ned lyse eller fuktige tepper. I tillegg er også kjølematter eller en skyggeplass under en parasoll velegnet for nedkjøling.

Dersom du har en innekatt, kan du i tillegg åpne vinduene om natten eller tidlig på morgenen for å lufte ut skikkelig. På dagtid anbefales det å trekke for gardinene eller ta ned persiennene, slik at innetemperaturen forblir behagelig for deg og yndlingen din.

Nedkjøling i bassenget

Katter og vann går ikke alltid hånd i hånd. I løpet av sommerlige hetebølger kan dette likevel endre seg raskt. By derfor gjerne på et alternativ hvor katten kan kjøle seg ned:

Utekatter gleder seg for eksempel over et forfriskende basseng eller en vannspreder i hagen. Har du en innekatt, kan du legge fram en fuktig håndduk eller en kjølig badebalje.

En smakfull avkjøling er dessuten også isbiter. For å gjøre det enda mer spennende for katten, kan du gjemme en godbit i midten av isbiten.

Beskytt katten mot flått og annet utøy

Flått og midd elsker sommeren og høye temperaturer. I denne tiden finnes de derfor oftere i gress og på trær. Parasittene kan overføre farlige infeksjonssykdommer til katten. Av denne grunn er det desto viktigere å beskytte katten mot dette allerede om våren.

Avhengig av virkeområdet og varigheten av flåttbeskyttelsen, finnes det ulike alternativ å velge blant:

  • Halsbånd sørger for at færre flått biter. Beskyttelsen har som regel en varighet på flere måneder.
  • Spot-On midler påføres i kattens nakke, slik at stoffet kan spre seg utover i pelsen.
  • Tabletter gis oralt og fører til at parasittene dør etter at de biter katten.

Rådfør deg med dyrlegen for å få mer informasjon om virkestoffene, dosering og mulige bivirkninger.

Våre mest populære artikler
3 min

Katteår

Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
4 min

Skal katter bades?

De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?
4 min

Urinveisinfeksjon hos katter

Til tross for at dagens huskatter ligner mye på deres ville forfedre, både psykisk og fysisk, har samlivet med menneskene endret deres livssituasjon. Et kosthold basert på ferdigmat, målrettet seleksjon hva gjelder avl og reproduksjon, samt ulike infeksjoner bidrar til at huskattene lider av sykdommer som de ville forfedrene deres ikke kjenner til. Urinveisinfeksjoner er en av disse.