Kattens coronavirus
© Sergei Malkov / stock.adobe.com
Coronavirus forekommer ikke bare hos oss dyreeiere, men også hos de firbente følgesvennene våre. I motsetning til det nye, menneskelige coronaviruset, har kattens coronavirus vært kjent i en årrekke. Dette omfatter både FECV (Feline Enteric Coronavirus) og det desidert mer kjente felin infeksiøs peritonittviruset. Sistnevnte forårsaker den dødelige sykdommen felin infeksiøs peritonitt (FIP), som fører til bukhinnebetennelse og væskeansamling i bukhulen (ascites). Mennesker som er blitt infisert med det nye coronaviruset, spesielt de med et svekket immunforsvar som eldre og syke personer, opplever derimot influensalignende symptomer.
Innhold
- Er Covid-19 farlig for katten min?
- Felint coronavirus – Spredning og egenskaper
- Kattens coronavirus symptomer: hvilke kliniske symptomer har en infisert katt?
- Hvordan oppdages coronaviruset hos katter?
- Hvordan behandles kattens coronavirus?
- Kattens coronavirus – hvordan er prognosen?
- Hvordan kan jeg beskytte katten min mot coronaviruset?
Er Covid-19 farlig for katten min?
31.03.2020: I slutten av 2019 ble de første tilfellene av Covid-19 hos personer i Kina kunngjort. På nåværende tidspunkt har allerede tusenvis av personer blitt smittet av den nye infeksjonssykdommen, og spørsmålet om hvor Coronaviruset SARS-CoV-2 kommer fra, er hittil ikke fullstendig avklart. Ifølge det som hittil er kjent, har luftveissykdommen blitt overført til mennesker fra flaggermus, skjelldyr eller slanger. Det statlige forskningsinstituttet for dyrehelse i Tyskland (Friedrich-Löffler-Institut, FLI), har hittil vurdert det som usannsynlig at SARS-CoV-2 overføres fra mennesker til katter og omvendt.
Selv om SARS-CoV-2 for noen dager siden ble påvist hos en belgisk katt som hadde diaré og pustevansker, vektlegger FLI at det er snakk om et enkelttilfelle. Kattens eier var infisert med Covid-19. Katten er for tiden under veterinærmedisinsk tilsyn og tilstanden er god med tanke på omstendighetene.
Hos to hunder fra Hongkong ble det også påvist SARS-CoV-2 patogener i nese- og munnpartiet. I og med at ingen av hundene hadde tilstrekkelige mengder antistoffer i kroppen, antar man en overfladisk kontaminasjon fra nærmiljøet.
Må jeg være redd for å slippe ut katten?
For øyeblikket finnes det ingen vitenskapelige bevis på at katter kan overføre det nye Coronaviruset til mennesker. Dersom katten er frisk og har det bra, kan den fortsatt dra ut og utforske omgivelsene. Det er likevel anbefalt å forholde seg til de gitte hygienetiltakene, som å vaske hendene etter kontakt med dyrene, samt rengjøre fôringsstedet og kattedoen regelmessig.
Hva skjer med katten dersom jeg er i hjemmeisolering?
Personer som befinner seg i hjemmeisolering skal ikke forlate boligen. Dersom katten din er en innekatt, kan den som ellers også benytte kattedoen sin. Har du en utekatt, kan den slippes ut og inn gjennom døren eller en katteluke. Hvis du ikke har nok fôr eller sysselsettingsmuligheter hjemme, kan du bestille det du trenger på nett eller spørre nærstående personer om hjelp til å handle for deg. Mange leveringstjenester tilbyr for tiden også en kontaktfri levering ved å sette pakken foran inngangen.
Ved siden av Covid-19 finnes det andre, allerede kjente coronavirus (FCoV) hos katter som an utgjøre en fare for de firbente familiemedlemmene. Hvilke coronavirus og symptomer dette omfatter, og hvordan katten kan beskyttes mot dem, kan du lese om i denne artikkelen.
Felint coronavirus – Spredning og egenskaper
Kattens coronavirus omfatter FECV (Feline Enteric Coronavirus) og det derav avstammende FIPV (felin infeksiøs peritonittvirus). Begge virustypene deler seg igjen i to ulike typer (serotyp I und II), som igjen har ulike egenskaper.
Feline Enteric Coronavirus (FECV)
Dette viruset er svært utbredt blant katter, og spesielt innen katteoppdrett. Gjennom sekreter i luftveiene og kontaminert avføring eller urin kan kattene smittes gjennom direkte og indirekte kontakt. Slik kan de for eksempel smittes av kontaminerte matskåler, kattetoaletter eller når de leker sammen. Viruset tas opp gjennom munnen og finner veien til magen, hvor den multipliserer seg. Påfølgende angriper det lymfeknutene og fagocyttene (makrofagene) til immunsystemet.
Felin infeksiøs peritonitt (FIP)
Infeksjoner med FIPV er betydelig sjeldnere enn tilfellene av FECV. Dette har bakgrunn i at FIPV ikke blir overført, verken ved direkte eller indirekte kontakt. Det oppstår som følge av tilfeldige mutasjoner av FECV i fagocyttene, slik at enhver katt med FECV kan ha FIPV i seg. En infeksjon betyr dog ikke nødvendigvis at det alltid må oppstå sykdomstegn. Kun ca. 5% til 10% av de gjeldende kattene opplever å bli syk av felin infeksiøs peritonitt (FIP). En stor andel av disse kattene befinner seg i sitt første leveår, og andre faktorer som svekker immunsystemet (f.eks. HiLV og FiV) spiller en betydelig rolle.
Dersom de infiserte fagocyttene når fram til blodet, sprer viruset seg i hele kroppen og forårsaker store skader. Skadene retter seg etter det enkelte forløpet:
- Den våte formen (også effusiv eller serøs) av FIP fører til betennelser av de serøse hinnene, som blant annet finnes på bryst-, mage- og bekkenhulen. Navnet på denne varianten kommer av at det i sykdomsforløpet kommer til polyserositt, som innebærer en massiv produksjon av et gulbrunt sekret.
- Den såkalte tørre, granulomatøse eller ikke-effusive formen fører til knutelignende betennelser (granulomer) i blant annet lever, milt, bukspyttkjertelen og lymfeknutene.
Kattens coronavirus symptomer: hvilke kliniske symptomer har en infisert katt?
Første sykdomstegn etter en infeksjon kan allerede vises etter et par dager, eller først etter et par måneder. I og med at et stort antall av organer, som nyrer, leveren eller sentralnervesystemet, blir skadet, er bildet på FIP svært mangfoldig. Avhengig av sykdomsforløpet kan følgende symptomer observeres:
- Generelle symptomer: tilbakevendende feber, svakhet og tretthet
- Endret oppførsel, som for eksempel plutselig aggresjon eller angst
- Bevegelsesforstyrrelser som en delvis lammelse (parese) eller koordinasjonsproblemer (ataksi)
- Gulfargete slimhinner (ikterus, for eksempel i munnen) og øyesykdommer
- Vekttap med samtidig økende mageomkrets (på grunn av væskeansamlinger), og derav resulterende pusteproblemer
Mens FIP fører til kattens død i løpet av få uker, forårsaker FECV heldigvis bare milde tarmbetennelser med diaré og feber.
Hvordan oppdages coronaviruset hos katter?
Sover katten mye mer enn vanlig eller observerer du til og med sentralnervøse eller andre graverende symptomer, bør dette sjekkes opp av en veterinær.
Dersom anamnesen (utspørring av katteeieren) og den kliniske allmennundersøkelsen tyder på en mulig infeksjon med kattens coronavirus, har dyrlegen tre ulike muligheter for å finne en diagnose:
- Indirekte påvisning av patogener: prøver av blodserum eller magesekret ved hjelp av punktering, kan brukes til spesielle tester (ELSIA eller immunfluoressens) for å måle nivået av antistoffer som produseres av immunsystemet.
- Direkte påvisning av patogener: ved hjelp av avførings-, blod- eller magesekretprøver kan det gjennomføres en molekylærbiologisk undersøkelse på laboratorium (RT-PCR, realtids-polymerasekjedereaksjon). Hos avdøde dyr kan granulomene undersøkes patologisk. Sistnevnte er den mest sikre påvisningsmetoden.
- Laboratoriumsdiagnose: en reduksjon av røde blodceller (erytrocytter), noen immunceller (f.eks. lymfocytter, og trombocytter) og albumin, samt forhøyede konsentrasjoner av plasmaprotein og fibrinogen er tegn på FIP.
Hvordan behandles kattens coronavirus?
Diaré og feber som en del av en FECV infeksjon kan behandles med en medikamentell terapi. FIP kan derimot ikke behandles. Det finnes kun støttende tiltak, som skal forbedre livskvaliteten og redusere kattens plager. Dersom det ikke lengre er mulig å hjelpe katten til en behageligere tilværelse, bør du vurdere å la veterinæren befri katten fra lidelsene sine.
Kattens coronavirus – hvordan er prognosen?
Prognosen for en infeksjon med FECV er som regel god, men det finnes alltid en risiko for et viruset muterer til FIPV. Fører det til slutt til klinisk FIP, må du dessverre regne med at katten kommer til å avgå ved døden i nærmeste framtid.
Hvordan kan jeg beskytte katten min mot coronaviruset?
Følgende forebyggende tiltak beskytter katten din mot en infeksjon med kattens coronavirus:
- Regelmessig rengjøring av kattedoen, samt mat- og drikkeskålen
- Unngå stress
- Undersøk drektige katter og kattunger regelmessig, og unngå alltid kontakt med ande infiserte katter
- I visse land finnes en vaksine mot felin infeksiøs peritonittviruset fra en alder på 16 uker, men denne er svært omdiskutert blant eksperter
Oppdag utvalget av rengjøringsprodukter for kattetilbehør!
Kilder:
Katteår
Det er velkjent og forholdsvis enkelt å beregne alderen til en hund – ett hundeår tilsvarer syv menneskeår, selv om det også er avhengig av hundens rase og vekt. Men hvordan kan en beregne kattealderen? Og hvor gammel blir katter egentlig? Fra hvilken alder gjelder katter som seniorer?
Alderdomssvakhet hos katter: Når katter blir eldre
Bekymrer det deg at den eldre katten din ikke lenger reagerer på navnet sitt? Eller lurer du på hvorfor katten din ikke lenger finner fôrskålen sin? Vi forklarer hvordan du på et tidlig stadium kan oppdage symptomer på alderdomssvakhet hos katten din og sørge for at katten din får et langt, sunt liv.
Skal katter bades?
De fleste hundene bades eller besøker hundefrisøren med jevne mellomrom. Men hvordan ser pelspleien ut for kattene? Kan eller bør katter bades?