Kattemat for enhver alder

Kattemat for enhver alder

Mange katteeiere står ovenfor en mengde spørsmål når det kommer til valget av det passende fôret til katten. Skal det være tørrfôr eller våtfôr? Eller er det bedre å gi katten rått kjøtt, altså å følge BARF kostholdet? Et annet spørsmål som mange stiller seg, er hvilken rolle kattens alder spiller for ernæringen og fôrvalget. Her får du noen tips!

Høyverdig fra begynnelsen – det passende fôret for kattunger

Fra hvilken alder kan katten få kattemat for kattunger?

I de første tre til fire leveukene drikker kattungene morsmelken som bidrar med alt de små har behov for. Morsmelkerstatning er et godt alternativ dersom kattungene ikke har mulighet til å få morsmelk fra kattemoren. Når de små er rundt en måned gammel, kan de snaske kattemat som er beregnet for kattunger. Sammenliknet med vanlig kattemat, inneholder kattungematen mer energi, vitaminer og mineraler for å fremme en god oppvekst. I og med at kattemødre også kan dra nytte av kattungefôret, kan kattungene med fordel rappe litt fra morens matskål i begynnelsen. I de påfølgende ukene får kattungene stadig mer fast føde og mindre melk. Med ca. tre måneder er avvenningsfasen over.

Fram til dette punktet har kattene i beste fall allerede testet flere ulike fôrsorter, og har vendt seg til både tørr- og våtfôr. Dette har bakgrunn i at kattene preges på et fôr før den tolvte leveuken. Dersom katten ikke blir kjent med nok fôrvarianter, kan det hende at den på et senere tidspunkt er for kresen og kanskje til og med nekter å spise ukjent fôr. Selv om du allerede har bestemt deg for å kun gi katten våtfôr, kan det ha sine fordeler at katten også blir kjent med tørrfôr. På denne måten er du på den sikre siden. Dessuten egner tørrfôr seg utmerket for å trene på små triks, intelligensleker og for søkeleker. Det er også mulig å velge et tørrfôr for kattunger og kombinere det med et våtfôr for voksne katter. Slik har du et større utvalg i våtfôr-området og får samtidig med den ekstra porsjonen energi, mineraler og vitaminer gjennom tørrfôret.

I månedene som følger skal katten få minst fire måltider per dag. De flittige musejegerne foretrekker helst mange små porsjoner fordelt utover dagen. Hva er så den riktige kattematen for kattunger? Her kan du velge blant en rekke ulike varianter! Vær dog allerede fra begynnelsen oppmerksom på kvaliteten til kattematen – mer om dette snart.

Den passende kattematen for katter som er eldre enn ett år

Selv om noen katteraser, som for eksempel den norske skogkatten, trenger mer tid før de er utvokst. Du kan gå over til et fôr for voksne katter, når pelspoten har fullført sitt første leveår. De som kjøper tørrfôr til katt i større kvanta, kan bruke god tid på overgangen. Bland litt og litt av det nye fôret med den gamle fôrvarianten. Overgangen blir spesielt lett dersom du velger et fôr for voksne katter som katten allerede har blitt kjent med som kattunge-variant. Dette er dog ingen nødvendighet. Det viktigste er kvaliteten på kattematen.

Kattens naturlige ernæring i form av byttedyr består til 50-60 prosent av proteiner, av opptil 30% fett og kun opptil maksimalt åtte prosent av karbohydrater. Ytterligere seks til åtte prosent består av mineraler. Katter foretrekker mat som tilsvarer dette «bytteskjemaet». Og det av god grunn. Som karnivorer er kattene avhengig av en høy andel animalske proteiner. Hva betyr dette for det optimale fôret? Her er noen kjennetegn som tyder på at kattematen er av høy kvalitet:

  • kjøtt står øverst på ingredienslisten
  • “animalske biprodukter” er deklarert nøyaktig
  • „vegetabilske biprodukter” finnes ikke i fôret eller er spesifisert
  • fôret inneholder verken sukker eller smaksforsterkere/ aromastoffer
  • katten liker å spise det

Ta en titt på utvalget av kattemat og tilbehør til katter hos zooplus.no!

Kattemat for enhver alder © Africa Studio / stock.adobe.com

Slik finner du den perfekte kattematen til eldre katter

Når er det best å gå over til et seniorfôr?

Når regnes katten som senior? Informasjonen om dette varierer – og det med god grunn! Som hos oss mennesker, aldrer noen katter langsommere enn andre katter. Dermed viser noen katter de første aldringstegnene allerede fra en alder på sju eller åtte år. Dette innebærer blant annet vektøkning, i og med at kattene rører mindre på seg, tannproblemer som gjør det vanskeligere å tygge, leddproblemer, samt en dårligere hørsel og synsevne. Andre katter kan derimot gå ned i vekt. I tillegg finnes det også dyr som selv i en alder over ti år er i svært god form. Generelt gjelder følgende: før du gjør kattens alder ansvarlig for ovenfornevnte forandringer, bør du la en veterinær se på det. Her vil katten få en helhetssjekk, blant annet også fordi risikoen for kroniske sykdommer øker med alderen. Tannproblemer kan forårsake store smerter og bør behandles av fagpersonell. Dersom katten går ned i vekt, kan det tyde på en nyresykdom eller diabetes.

Hvilken rolle spiller kattematen for seniorkatter? Et høyverdig kosthold, en sunn kroppsvekt, samt mye bevegelse og sysselsetting kan bremse aldringsprosessen. Samtidig kan dette også forebygge en mengde plager. Det samme gjelder her som hos kattematen for voksne katter: kvaliteten er avgjørende. Noen sykdommer kan føre til at katten har behov for et spesialfôr. Mange eldre katter nekter dog ofte å gå over til nye fôrsorter. Det kan for eksempel hjelpe å varme opp den nye kattematen litt, slik at katten registrerer lukter i større grad – til tross for en nedsatt luktesans. Generelt sett er våtfôr enklere å fordøye for eldre katter, og bidrar samtidig også med ekstra væske. Utover det inneholder tørrfôr ofte over 50 prosent karbohydrater. Dette gjelder selv for kornfrie varianter. Et resultat er at maten ikke kan utnyttes like godt og at blodsukkernivået til katten kan påvirkes negativt. Kattemat for eldre katter har en tilpasset energimengde. Sammenlikn energiinnholdet med det tidligere fôret og vurder hva som passer best til din katt. Noen sorter inneholder mer fett og energi. Andre varianter ligner derimot mer på et light-fôr. Sistnevnte er ikke beregnet for katter som går ned i vekt når de blir eldre.

Selv om katten ikke viser noen tegn til aldring, kan det fra en alder på ti år være bra å ha kattens alder i bakhodet når du kjøper kattemat. Får katten en blanding av tørr- og våtfôr, kan for eksempel våtfôr-andelen økes. Vei katten en gang i måneden for å følge opp eventuelle forandringer i vekten. Hos utekatter er det vanlig at mange legger på seg noen ekstra gram om vinteren. Dersom katten blir tykkere bør du animere den til økt aktivitet i form av lek, begrense godbitene og redusere rasjonene.

De som vil fortsette med den vanlige kattematen, kan ta en titt på kosttilskudd for katter. Her finnes det en mengde produkter som er tilpasset eldre katters behov. Eksempelvis pulver og tabletter med alger for leddene, spesielle vitaminkombinasjoner eller tannpleieprodukter. Fellesnevneren for alle er at de kan hjelpe med å lindre eller forebygge plager. De erstatter dog ikke besøket hos veterinæren for allerede eksiterende problemer. Spesielt hos vitamin-preparater bør du være oppmerksom på at katten ikke får mer enn den anbefalte mengden – for mye kan nemlig være skadelig.

Den perfekte katteernæringen for enhver alder – finner det i det hele tatt?

Har kattematen den riktige kvaliteten, er det ikke nødvendig å bestemme seg for “den ene” varianten. Et kosthold med både tørr- og våtfôr er selvsagt også mulig. Det beste er da om katten får tørrfôret og våtfôret i ulike måltider, da fordøyelsen av de ulike fôrsortene ikke tar like lang tid. Å veksle mellom ulike varianter fra det samme merket – som for eksempel «lamm og kylling» eller «and og storfe» – er som regel ikke noe problem. Dersom du i tillegg varierer blant flere produsenter, bør alle svare til de samme kvalitetskravene. Ellers kan katten reagere med diaré eller oppkast. Fordelen med å variere, er at katten forblir mer fleksibel i matveien. Dersom en produsent for eksempel endrer oppskriften på fôret sitt, har du fortsatt andre alternativ. Generelt sett har katten dog ikke behov for en ekstremt variert meny. Optimalt sett velger du tre ulike fôrsorter av tilsvarende høy kvalitet. Kattemat for kattunger og eldre katter sikrer at katten får i seg alle nødvendige næringsstoffer i spesielle livssituasjoner og er derfor å anbefale. De kan kombineres med kattemat for voksne katter, noe som vil være spesielt hjelpsomt i overgangstiden.

Kattemat for enhver alder i et overblikk

Fra hvilken alder bør jeg fôre hva?

Kattemat for kattunger 1 måned
Kattemat for voksne katter 1 år
Kattemat for eldre katter 7-8 år

De nevnte verdiene er kun veilendende. Kattenes aldringsprosess er individuell og varierer fra katt til katt. Er du usikker, kan du spørre veterinæren din om råd.

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

4 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.