Kattemat for innekatter

katt som spiser fra keramikkskål

Innerst inne er innekattene våre fortsatt rovdyr. Likevel finnes det flere grunner til å holde en katt innendørs. Katteeiere som bor i nærheten av en sterkt traffikert vei ønsker sjeldent å utsette yndlingene sine faren som trafikken medfører for katten. Ved infeksjonssykdommer som for eksempel FIV er det viktig å passe på at katten ikke kommer i kontakt med andre katter for å unngå smitte. Dette innebærer at katten må holdes innendørs. Sist men ikke minst finnes det også katter som slett ikke fristes av det å gå ut i det fri. Katter kan dermed absolutt leve et fullverdig og lykkelig katteliv, selv innenfor husets fire vegger. Innekattenes ernæringsbehov og kravene til fôret skiller seg dog fra utekattenes ernæringsvaner, og bør få litt ekstra oppmerksomhet.

Innekatter vs. utekatter

Katter har et behov for å sysselsettes både fysisk og mentalt. Dette er likefullt mulig i en leilighet som det er utendørs. Selv om pelsnøstene våre ikke kan jage mus og fugler, eller krangle med nabokatten, finnes det likevel en mengde ulike sysselsettingsmuligheter innendørs. Aktiviseringsleker, klorestativ for å kvesse klørne eller sosialisering, gjemsel og lek med menneskene bidrar til en avvekslingsrik kattehverdag hvor kjedsomhet er et fremmedord!

Til tross for dette har innekatter et betydelig lavere aktivitetsnivå enn kattekompisene som tilbringer mye tid utendørs. De har ikke noe behov for å markere reviret sitt og går heller ikke like mange kilometre som det en utekatt gjør med mindre de hopper på en tredemølle. En innekatt tilbringer mye tid i ro, blant annet for å rengjøre og pleie pelsen sin. Den jager mindre og spiser mer. Følgelig har innekatter også et mye lavere energibehov enn utekatter. Det er derfor uunværlig å ta de individuelle behovene til disse kattene i betrakting når det kommer til valget av riktig kattemat for innekatter.

Artsriktig og tilpasset kattemat for innekatter

Når katten skal få i seg mindre kalorier er det første mange tenker på å redusere selve mengden på fôret. Desverre er det ikke så enkelt som så. For selv om katten skal ha mindre kalorier, har den fortsatt behov for den samme mengde vitaminer og næringsstoffer. I tillegg kan en plutselig diett medføre alvorlige helseproblemer for katten, til tross for at den veier et par gramm for mye. Katter er svært følsomme når det kommer til radikal vektnedgang. En katt som sulter har svært lett for å få hepatisk lipidose – en såkalt fettlever.

Futter für die Wohnnungskatze © Leonid / stock.adobe.com
Für reine Wohnungskatzen gibt es spezielles, kalorienreduziertes Futter.

Et langt bedre alternativ er spesiell kattemat for innekatter som er tilpasset deres unike ernæringsbehov. Den inneholder alle viktige næringsstoffer som katten trenger, samtidig som kaloriinnholdet er tilpasset det reduserte energibehovet. Mange fôralternativ for innekatter byr i tillegg på positive tilleggseffekter gjennom tilskudd i form av for eksempel aminosyren L-Carnitin, som kan bidra til å holde vekten. Et jevnt forhold mellom kalsium og fosfor er viktig for en riktig mineralbalanse i kattekroppen og kan redusere risikoen for urin- og nyresteiner. Høyverdige proteiner metter godt og sørger for at musklene opprettholdes selv hos mindre aktive dyr. Kattemat for innekatter har i tillegg ofte tannpleiende effekter og hjelper med å fordøye svelgte kattehår.

Viktige ingredienser i artsriktig kattemat

Spesielt kattemat som er skreddersydd individuelle behov bør ta høyde for de artstypiske ernæringsvanene til katten som kjøtteter. Et oppsiktsvekkende forskningsarbeid fra USA viste at mange spesialprodukter neglisjerer kattens helse. Som karnivorer har katter behov for en stor andel høyverdige proteiner. Karbohydrater kan bare fordøyes og omsettes i begrenset omfang. Derfor bør kjøtt stå helt øverst på ingredienslisten til kattematen. Vegetabilske biprodukter eller kornprodukter skal, om overhodet, kun være oppført i minimale mengder. Vær også ekstra oppmerksom på biproduktene. For eksempel kan «kjøtt og animalske biprodukter» inneholde alt fra belastede organer som lever og milt, til hår eller horn. Hvordan du enkelt kan gjenkjenne kattemat av god kvalitet kan du enkelt lese om i denne artikkelen.

Til tross for dette finnes det likevel et bredt utvalg av høyverdige spesialprodukter som er tilpasset innekattenes behov til 100%, og som bidrar til et langt og lykkelig katteliv innendørs.

Vi håper det smaker!

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

4 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.