Matallergi hos katter

Matallergi hos katter

Dersom katten din reagerer sensitivt på fôret sitt, plutselig mister pels, får utslett, kaster opp eller har en urolig mage, kan dette ha mange ulike årsaker. Ved en næringsmiddelallergi eller matallergi hos katter gjelder det først og fremst å utelukke ingrediensene som utløser allergien, samt å ta hensyn til de individuelle næringsbehovene til dyret.

Hva forårsaker en matallergi hos katter?

Du har helt sikkert allerede sett fôremballasjer med påskriften «sensible». Slike fôrvarianter er spesielt godt egnet for sensitive eller ømfintlige katter. Men hva betyr dette egentlig?

I flere millioner år har maten som katten selv har jaget bestått av relativt rene ingredienser: muskelkjøtt, innvoller, kanskje det vegetabilsk mageinnholdet til byttedyret eller noen bein. Konserveringsmidler, sukker eller andre fyllstoffer vil være vanskelig å finne i kattens naturlige byttedyr. Med fremgangen av ferdigfôret har det blitt betydelig lettere for katteeiere å mate de firbente samboerne sine. Fram til da bestod ernæringen til de fleste hus- og gårdskattene av matrester. Bruken av ferdigfôr som inneholder nok vitaminer og mineraler kan dermed vurderes som en positiv utvikling. Men for at kattematen skal kunne lagres over flere måneder eller år uten problemer, blir det tilsatt utvalgte tilsetningsstoffer. Istedenfor mus og fugl, inneholder kattematen den dag i dag større byttedyr som blant annet storfe eller kalkun. Disse kjøttkildene er ukjent for kattene, som normalt sett jakter på mindre byttedyr. De fleste dyrene har ingen problemer med å fordøye høyverdig kjøtt fra ukjente byttedyr. Likevel kan det i sjeldne tilfeller oppstå allergiske reaksjoner.

Katter kan kun fordøye og utnytte karbohydrater i veldig liten grad, og som kjøtteter er de avhengige av proteiner som energikilde. I sin naturlige ernæring kommer de sjeldent over vegetabilske karbohydrater. Disse stoffene belaster kroppen ytterligere og kan utløse allergiske reaksjoner. Selv om mange katter reagerer allergisk på kornprodukter inneholder spesielt tørrfôr likevel en stor andel vegetabilske produkter. Dette har ofte bakgrunn i produksjonsprosessen. Soya er forresten også en kjent utløser for matallergi hos katter.

Matallergi hos katter

Utover dette har kommersielt fremstilt fôr sjeldent den samme næringssammensetningen som katten hadde fått ute i naturen. Ideelt sett hadde måltidene bestått av ca. 85 prosent kjøtt, deriblant muskelkjøtt, bindevev og organer. De resterende 15 prosentene hadde bestått av vegetabilske bestanddeler i byttedyrets fordøyelsestrakt, bein og fjær. Denne modellen er basert på at kattens naturlige byttedyr er mus. En tilpasset katteernæring bør derfor bestå av 50-60 prosent proteiner, 20-30 prosent fett og tre til åtte prosent karbohydrater som i naturen befinner seg i fordøyelsessystemet til byttedyret. Men for å gjøre produksjonen av ferdigfôret billigere, blir det blandet inn andre tilsetningsstoffer. Animalske og vegetabilske biprodukter skiller seg spesielt ut her. Ikke alle biprodukter er dårlige – en mus består jo tross alt av hjerter, lever, lunger og andre innvoller. Disse bør dog brukes i en meningsfull kombinasjon. De europeiske forskriftene for fôrmidler tillater at andre biprodukter som korn, fjær og hår brukes i fôret. Disse bestanddelene er mindre meningsfulle og har ingen næringsverdi for katten. De belaster derimot fordøyelsestrakten. Resultatet er ofte allergiske reaksjoner som blir utløst av kroppens vern mot ukjente eller potensielt skadelige stoffer. Dersom allergier fremkalles av ingredienser i fôret, er det snakk om en matallergi. Typiske tegn på en matallergi hos katter er kløe, oppkast, diaré eller utslett.

Konserveringsmidler som kunstige antioksidanter, med vanskelige betegnelser som Ethoxyquin, BHA, BHT og Propylgallat, øker holdbarheten på fôret, selv i romtemperatur. Samtidig er de alt annet enn bra! Tester viser at de undersøkte dyrene viste allergiske reaksjoner mot disse stoffene.

Ved siden av de egentlige ingrediensene i fôret, kan også fôrmidd stå ansvarlig for en allergi. Fôrmidd trives spesielt godt i fôr som ikke lagres på riktig måte.

Hvordan finnes jeg ut hva katten reagerer allergisk på?

Fortvil ikke! Selv om katten reagerer på sitt nåværende fôr, kan den fortsatt få ferdigfôr i framtiden. Det som da er viktig, er at du finner ut hva katten reagerer på, og at disse stoffene utelukkes fra kattens kosthold.

Den enkleste måten å finne ut hva som forårsaker problemene er en eksklusjonsdiett. Med denne ernæringsformen får katten kun kjøttsorter som den ikke kjenner fra før, og som den dermed ikke har utviklet en allergi mot enda. Litt etter litt tilkommer allerede kjente næringsmidler som potet, ris, korn osv. I løpet av denne dietten, som varer i seks til åtte uker, bør allergisymptomene bli bedre. Så snart noe allergifremkallende blir tilsatt kostholdet, blir symptomene verre igjen. Ideelt sett vil du på denne måten være i stand til å utelukke potensielle triggere, samt identifisere hva katten reagerer på.

Kattemat ved matallergi

Allergifôr for katter

Hvis du vet at katten din reagerer allergisk på for eksempel korn, en bestemt type kjøtt eller soya, er det i neste omgang nødvendig å lete etter et passende fôr. Heldigvis tilbyr mange produsenter fôralternativ for sensitive katter. Disse er spesielt tilpasset ernæringsbehovene til allergiske dyr og ekskluderer allergifremkallende elementer som gluten, soya og korn. I stedet inneholder disse fôrsortene hovedsakelig lett fordøyelige ingredienser eller består kun av en protein- og karbohydratkilde. På denne måten er de spesielt godt tolerert og det blir lettere for deg som katteeier å utelukke uønskede ingredienser. Samtidig inneholder slike fôr alle viktige vitaminer og mineraler som katten trenger for å holde seg frisk og rask.

I motsetning til lettfordøyelig kost for mennesker, er hypoallergen kattemat absolutt smakfull. Den er tilgjengelig i mange ulike varianter, både som tørrfôr, våtfôr eller økologiske sorter. I tillegg har det nå blitt mye enklere å kjøpe et slikt spesialfôr, da det ikke lenger kun er tilgjengelig for kjøp hos veterinæren, men også i enkelte dyrebutikker eller på nett.

Vi ønsker deg og katten din kun det beste!

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.