Fôring av kattunge

Kattunge som spiser kattemat

I likhet med valper har også kattunger et spesielt behov for næringsstoffer som bidrar til en sunn utvikling og vekstfase. Det spesifikke behovet er avhengig av en rekke individuelle faktorer som for eksempel rase, alder og temperament. Aktive rakkere trenger mer energi enn små syvsovere. Selv om det kanskje ser søtt ut, bør kattunger ikke ha babyvalker. Det skal alltid være mulig å kjenne ribbena gjennom pelsen, og livet bør være synlig. For å sikre at kattungen din får nok energi, samt alle næringsstoffene den trenger for en sunn og god oppvekst, er det avgjørende med et tilpasset kosthold.

Fôring av kattunge – fra når skal kattunger mates?

Så snart melkeproduksjonen til kattemoren avtar (etter ca. 3-4 uker), bør det lille pelsnøstet sakte men sikkert vennes til et fôr som er tilpasset kattunger. Fra en alder på 3 måneder bør kattene kun få fôr som er tilpasset kattunger. For å gjøre overgangen til fast føde så smidig som mulig, anbefales det å starte med små porsjoner. Dersom fôret ikke faller i smak, kan man prøve å blande inn litt kattemelk for å øke sannsynligheten for at det blir akseptert. Melkeandelen i fôret bør dog reduseres igjen relativt kjapt, slik at kattene ikke tar opp for mye energi med maten.

katzenbaby ernährung © inna_astakhova / stock.adobe.com

Uke 10 – 12

De første ukene preger kattens fremtidige smakspreferanser i stor grad. Av denne grunn bør de bli kjent med ulike typer fôr, som for eksempel våtfôr, tørrfôr og hjemmelaget mat. Med dette unngår du også at katten danner selektive spisevaner og at den venner seg til kun ett bestemt fôr. Dersom det av helsemessige eller andre årsaker blir nødvendig å bytte til en ny fôrvariant, er denne overgangen mye lettere dersom katten allerede kjenner til mer enn ett fôr. Vær oppmerksom på at katter har et økt behov for vitaminer og mineraler i vekstfasen. Tilpasset fôr for kattunger dekker dette behovet optimalt.

Opptil 4. måned

Fôringsmåten bør nå tilpasses kattungens anatomi. Fordøyelsessystemet er fortsatt ikke fullstendig utviklet, selv om sulten er det. Det er derfor bedre å tilby mange små porsjoner fordelt utover dagen. Tidspunktene for fôringen bør vedvares allerede fra starten av. Kattens naturlige ernæring tilsier at den inntar opptil 20 små måltider som er jevnt fordelt utover dagen – også om natten. Det er derfor en fordel dersom du setter fram litt fôr rett før du går å legger deg. Slik kan katten spise litt om natten også.

Fra måned 4 – 6

Fra katten er 4 måneder gammel kan fôringen tilpasses den typiske spiserytmen til katten: aller helst spiser de 10-20 små måltider. For de nattaktive dyrene gjelder dette også om natten. Kunsten er å gjøre fôret tilgjengelig så ofte som mulig uten å gi for mye mat. Tre hovedmåltider bør i alle fall være på plass. Et av disse bør være sent på kvelden. Dersom katten får tørrfôr mellom disse hovedmåltidene, er det viktig å passe på at dagsbehovet for energi ikke overskrides. Sammenliknet med våtfôr har tørrfôr nemlig en betydelig høyere energitetthet.

Fra 7. måned

Fra denne alderen av kan våfôret fordeles på to hovedmåltider – forutsatt at katten har et blandingskosthold. Disse hovedmåltidene bør finne sted på morgenen og på kvelden. For å innfri kravet om mange små måltider, kan du sette fram tørrfôr som mellommåltid. Hold dog et øye med den totale energimengden som katten inntar med dette kostholdet.

süss kitten © olhastock / stock.adobe.com

Fôring av kattunge – væskeinntak

Gir du katten våtfôr, får den allerede tilført væske med måltidene. Likevel bør katten alltid ha ubegrenset tilgang til rent drikkevann.

Vanlig melk blir ofte tolerert av de fleste kattene i begynnelsen. Senere reagerer dog mange katter med diaré som følge av det høye innholdet av melkesukker. Det finnes derfor spesiell kattemelk som har et redusert laktoseinnhold og som er velegnet som kosttilskudd for katter.

Oppdag avdelingen for kattunger hos zooplus.no eller les de andre artiklene om kattunger i zooplus magasinet.

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

4 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.