Farlige matvarer for katter

nysgjerrig katt som drikker melk

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.

Hva får katter ikke lov til å spise?

Matvarer som er farlig for katter er blant andre:

  • Alkohol: Det er egentlig åpenlyst at katter ikke skal få i seg alkohol. Av samme grunn er også Bachs blomstermedisin for katter kun tilgjengelig i alkoholfrie varianter. Alkohol kan føre til alvorlige leverproblemer og hjerneskader hos katten. Allerede en så liten mengde som én spiseskje er nok til at katten kan havne i koma. Får katten bare minimale mengder mer enn det kan den til og med dø.
  • Sjokolade: Akkurat som hos hunder er sjokolade også giftig for katter. Årsaken er et høyt innhold av teobromin som er giftig for dyrene. All sjokolade inneholder stoffet, men teobromin-konsentrasjonen er spesielt høy i mørk sjokolade og ren kakao (som for eksempel bakekakao). Dersom katter spiser sjokolade kan dette ha fatale konsekvenser. Det fører til hjertearytmier, muskelskjelvinger og kramper. Jo høyere kakoandelen i sjokoladen er, desto farligere er den for stuetigrene. Heldigvis er katter, i motsetning til hunder, som oftest ikke veldig interressert i den søte fristelsen. På grunn av faren som den innebærer for katten bør du likevel være oppmerksom på at katten din ikke får tilgang til sjokolade.
  • Rått svinekjøtt: Dette innebærer nemlig en risiko for en infeksjon med Aujeszky viruset, som leder til pseudorabies og har et dødelig forløp. Infeksjonen trer fram i form av nevrologiske symptomer hos katten. Dyret blir urolig og rastløs, gjør seg bemerkbar ved hyppig mjauing og mister mye spytt grunnet påfallende svelgebevegelser. I det senere sykdomsforløpet kommer det til koordinasjonsproblemer og lammelser.
  • Rått kjøtt av fjærkre: Selv om katter elsker å spise fjærkre, bør de på ingen måte spise dette i rå tilstand. I tillegg til en rekke andre risikofaktorer, kan katten nemlig smittes av samoneller.
τρόφιμα για γάτες
  • Rollmops (tysk silderett): Selv om man tror at man unner katten noe godt ved å tilby såkalt Rollmops, er dette ikke til å anbefale. Det svært høye saltinnholdet er nemlig overhodet ikke bra for det ømfintlige fordøyelsessystemet til kattene.
  • Avocado: Avokado har på grunn av sine helsefremmende effekter for oss mennesker fått en stadig høyere popularitet. For våre katter er avokado derimot farlig. Frukten inneholder persin, et stoff som er giftig for både katter og andre dyr. Persin leder til kortpusthet, ødemer og skader på hjertemuskelen til katten.
  • Tomat og auberginer: Disse grønnsakene inneholder atropin som kan fremkalle hjertearytmier hos kattene.
  • Bein: Bein kan splintre opp og skade munnhulen, spiserøret og fordøyelsessystemet til kattene.
  • Belgfrukter og kål: Til felles for både belgfrukter og kål er at de er vanskelige å fordøye. For katter kan de dermed være fullstendig ufordøyelig og føre til oppblåsthet eller diaré. Det er også kjent at det i enkelte tilfeller har hatt et dødelig forløp.
  • Løk: Løk er svært giftig for katter i enhver form. Uansett om de er rå, kokt, tørket eller kommer i pulverform – svovelforbindelsen i løken angriper de røde blodcellene og medfører alvorlige helseskader. Blant annet kan det medføre oppkast, diaré, irritasjon av slimhinnene eller en livsfarlig anemi (blodfattighet). Selv små mengder er nok til at blodet påvirkes negativt og at kattens allmenntilstand forverres.
  • Purre: Både purreløk og andre grønnsaker fra løkfamilien er farlige for katter. Dette omfatter også gressløk og ramsløk. Spesielt gressløk er ofte å finne både på kjøkkenet eller i hagen, men vær likevel oppmerksom på at katten ikke spiser av det for å unngå en forgiftning.
  • Melk: I og med at katter fra naturens side ikke tåler laktose, bør de heller ikke få i seg dette. Det er likevel ikke uvanlig at det argumenteres med at katter som lever på gårder ofte drikker vanlig melk uten å (tilsynelatende) ta skade av det.

Ta heller en titt på zooplus sitt utvalg av spesiell utviklet kattemelk som inneholder mindre melkesukker enn allminnelig melk.

γάλα για γάτες

Ikke mat, men likevel farlig: sneglegift

I mange husholdninger blir sneglegift brukt som plantevernmiddel for å få kontroll på uønskede snegleangrep på planter og blomster i hagen. Som oftest blir midlene presset til små kornformede pellets. Enkelte varianter kan inneholde stoffet metaldehyd. Da metaldehyd også er giftig for andre dyr, er sneglegift som inneholder dette stoffet ikke tillatt i Norge (verken å selge eller bruke det). De selges likevel i flere andre land, og forekommer derfor i enkelte tilfeller også her til lands.

Vær derfor oppmerksom på hva sneglegiften inneholder. Dersom katten viser symptomer som oppkast, balanseproblemer eller unormal høy spyttprofuksjon etter å ha vært ute bør du ta den med til veterinæren omgående, slik at den kan få en behandling mot en eventuell forgiftning med metaldehyd-sneglegift.

Plantevernmidlene mot snegler som man finner i de norske butikkhyllene inneholder vanligvis jernfosfat. Dette er et aktivt stoff som ikke er giftig for kjæledyrene dersom det anvendes i henhold til bruksanvisningen.

Dersom du lurer på hva som kjennetegner høyverdig kattemat, kan du også ta en titt på denne artikkelen.

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.