Kan katten få hundemat?

hund og katt spiser fra forskål

Kan jeg fôre katten min med hundemat?

Hunder og katter er ulike dyr og har helt forskjellige behov når det kommer til kostholdet. Hender det at katten spiser litt hundefôr i ny og ne, vil det nok ikke medføre noen problemer. Får den derimot servert hundemat permanent kan dette føre til alvorlige helseproblemer.

Prinsipielt skal katter få et høyverdig fôr som er tilpasset kattens individuelle ernæringsbehov. Dette har en god grunn: katter trenger et fôr som er rik på proteiner og har en tilstrekkelig andel av aminosyren taurin. Sistnevnte er ikke katter i stand til å fremstille selv, noe som innebærer at det livsviktige opptaket av taurin må skje gjennom kostholdet. Hunder kan produsere taurin på egenhånd. På den andre siden tåler de ikke proteiner like godt som katter, og har behov for et fôr som er rik på høyverdige karbohydrater. Taurinandelen i hundefôret er dermed for lav for katter. Dette kan igjen resultere i alvorlige mangelsykdommer. Årsaken til at taurin er så avgjørende for kattens helse er at leveren ikke kan syntetisere aminosyren selv. Hos kattene er ensymene som trengs for omdannelsen av taurin knapt i aktivitet.

katzen hundefutter © 135pixels / stock.adobe.com

Hvis katten permanent fôres med hundemat vil dette resultere i tungtveiende mangelsykdommer. Disse kan vise seg i form av for eksempel matt pels eller nedsatt syn. I verste fall fører mangelen til progressiv retinal atrofi (retinadegenerasjon) – en irreversibel netthinnesykdom som ødelegger netthinnen og til slutt ender i at katten blir blind.

Fisk og kjøtt inneholder store mengder animalske proteiner. Grønnsaker er i første linje rik på karbohydrater. Derfor er mengden med grønnsaker større i hundefôr, samtidig som kattemat ofte inneholder mer fisk. Hundefôr vil ikke være kunne innfri ernæringsbehovene til kattene, i og med at det inneholder for mange karbohydrater på grunn av grønnsakene, og kjøttandelen er for lav.

Hvordan kan jeg unngå at katten spiser hundematen?

  • Det hjelper å fôre hunder og katter i atskilte rom, eller i det minste i ulike ender av rommet.
  • Hvis du er kjent med klikkertrening kan du bruke klikkeren til å styre kattens oppmerksomhet bort fra hundefôret dersom det skulle være nødvendig. Det er ikke alltid at katten i det hele tatt fristes av det, så i mange tilfeller vil det ikke oppstå et problem til å begynne med.
  • Du kan også motvirke at dyrene napper fra hverandres matskåler ved å innføre ulike fôringstider for dem. Slik har du muligheten til å observere det som skjer og gripe inn dersom det er behov for det. Til syvende og sist er dette den eneste måten for å fullstendig forhindre at katten spiser hundefôret. Et annet viktig aspekt er selvsagt at både hunden og katten vennes til at måltidene deres kun skal inntas fra den egne matskålen.
  • Et annet alternativ er å sette fram maten i kun en begrenset tidsperiode på for eksempel 15 minutter. Du setter altså fram fôrskålen og tar den bort igjen når tiden er gått. Slik lærer hunden at den må spise opp maten sin i løpet av et gitt tidsrom, noe som igjen vil forhindre at katten kan forsyne seg av den.

Slik vi kjenner til matgleden til hundene våre er dette kanskje ikke engang nødvendig, i og med at de fleste hundene vil spise opp og slikke ut matskålen sin i løpet av kort tid uansett. Pusekatten har dermed generelt ikke veldig store muligheter til å smake på hundematen, i og med at hunden med glede inntar hele måltidet på egenhånd – og det i rekordtid.

katzen hundefutter © Monika Wisniewska / stock.adobe.com

Hva bør jeg tenke på når jeg kjøper kattemat?

Et høyverdig fôr har positive innvirkninger på kattens helse og velvære, og med det også på dens levealder. Det anbefales derfor å legge stor vekt på å velge et fôralternativ som er av høy kvalitet. Kattematen bør inneholde alle ingredienser som katter trenger for å opprettholde en optimal helsetilstand, og logisk nok ikke inneholde noen stoffer som kan være skadelig for katten.

Høyverdig kattemat kjennetegnes forøvrig allerede på deklarasjonen av ingrediensene. God kvalitet blir nøye oppført. Du bør være veldig varsom og forsiktig med innholdslister som består av begrep som animalske biprodukter, eller biprodukter fra fiskeri, meieri og bakeri. Disse uttrykkene blir ofte brukt som samlebegrep for avfallsprodukter fra matproduksjonen for oss mennesker. I verste fall kan altså kattemat med disse ingrediensene inneholde slakteavfall inkludert blod, klør og urin fra andre dyr. Vær kritisk når du velger kattemat eller annet dyrefôr, og sjekk hvilke ingredienser fôret inneholder før du setter det fram til pelsnøstet ditt. Dette er også spesielt viktig når det kommer til sukkerinnholdet i maten. Sukker hører overhodet ikke hjemme i kattemat. Dersom du ønsker å gi katten et optimalt kosthold som bidrar til et langt og bekymringsløst katteliv, bør du derfor bruke litt ekstra tid på å sjekke hva som faktisk lander i kattens matskål.

Det finnes ikke noe finere enn et harmonisk samliv mellom hund og katt – spesielt når de koserog hygger seg sammen på teppet eller i sofaen. For selv om de er nokså forskjellige når det kommer til ernæringsbehovet, er de veldig enig i at avslappning og kos er noe av det beste i verden. Med unntak av å spise selvsagt.

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

4 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.