Er katten min for tykk?

Når katten er for tykk

Menneskene blir stadig tykkere – men også katter kan lide av overvekt. For katten, som fra naturens side er agil og bevegelig, er overvekt like skadelig som for oss mennesker. For mye fett på ribbene belaster leddene, stoffskiftet blir forstyrret og en ond sirkel begynner: katten er for tykk, mister lysten til å bevege seg, og legger på seg enda mer. Men hva innebærer egentlig en diett for overvektige katter?

Hvordan oppstår overvekt hos katter?

De siste årtusene har livsstilen til kattene endret seg betraktelig. Villkatter og frittlevende katter sørger for måltidene sine på egenhånd og er i aktivitet så å si døgnet rundt. I hjemmet mangler mange katter dog motivasjonen til å bevege seg nok. Ofte tilkommer også et næringsrikt fôr – og ikke sjeldent i overflod. Mange katteeiere har i tillegg til den daglige mengden med våtfôr, også tørrfôr stående fram døgnet rundt. Det er derfor ikke overraskende at mange katter sliter med for mange kilo.

Hvordan ser man at katten er for tykk?

Følgende tommelfingerregel kan brukes til orientering:

Ved tydelig undervekt vil ribbeina, virvlene og bekkenbeina være godt synlig med det blotte øyet. Ser man ned på katten ovenfra, vil den ha en meget avtegnet midje. Ideelt ved normalvekt vil være følgende: ribbeina kan kjennes, men ikke sees. Ovenfra skal du kunne se midjen.

Ved overvekt ligger ribbeina skjult under et større fettlag. Fettet rundt magen beveger seg når katten går, og midjen vil knapt være synlig. Er det snakk om kraftig overvekt, er det nesten ikke mulig å kjenne ribbeina lenger. Fettvevet skjuler midjen, og både ansiktet og flankene virker runde. Katten blir treg, misliker bevegelse og tilbringer mye tid med å sove og eventuelt med å spise enda mer. En ond sirkel.

Senest på dette tidspunktet er det på tide å gjøre noe! Kattekroppen er utsatt for store belastninger dersom katten er overvektig. Det første steget er å sørge for mer bevegelse. Dette kan du få til ved å leke med katten eller ved å motivere den til mer bevegelse med et nytt kloretre eller en lekestang. Hos zooplus finner du forresten et mangfoldig utvalg av spennende katteleker.

Overvektig katt © dennisvdwater / stock.adobe.com

Riktig kosthold for å hjelpe katten med å gå ned i vekt

For en sunn og langvarig vektnedgang, bør bevegelsesterapien kombineres med et passende ernæringskonsept. Her er det dog viktig å være litt ekstra påpasselig. Katter reagerer veldig ømfintlig på plutselig frigitte fettreserver. En radikal nedbryting av fettlagrene kan føre til såkalt hepatisk lipidose, en fettlever. I tillegg har overvektige katter behov for mindre kalorier, men trenger samtidig også like mange vitaminer og mineraler som andre aktive katter. Så istedenfor å bare redusere fôrmengden, er det betydelig bedre å gå over til fôrsorter som er tilpasset ernæringsbehovene til overvektige katter. Et spesielt diettfôr vil bidra til en sunn vektnedgang uten å belaste kattens helsetilstand.

Det finnes en mengde ulike light-fôr for katter med overvekt. Disse fôrsortene inneholder mindre kalorier enn vanlig fôr, men inneholder likevel næringsstoffene som katten har behov for. Tilleggsstoffer som L-Carnitin kan bidra til opprettholde idealvekten. Et balansert forhold mellom andelen av kalsium og fosfor kan også senke risikoen for urin- og nyresteiner. Høyverdige proteiner metter og bidrar med det til en redusert sultfølelse.

Katten for tykk © ROMAN DZIUBALO / stock.adobe.com

Vær likevel oppmerksom på at «Light» ikke alltid er ensbetydende med «bra». Det finnes store kvalitetsforskjeller på kaloriredusert kattemat. Ta derfor en nærmere titt på deklarasjonen og ingredienslisten til fôret. Katter er kjøttetere og har behov for en stor andel høyverdig kjøtt i kostholdet sitt. Dette gjelder også for overvektige katter. Karbohydrater kan de kun utnytte til en viss grad. Derfor bør kjøtt, som er den viktigste delen av kattens ernæring, stå først på ingredienslisten til fôret. Vegetabilske biprodukter og korn skal bare være i kattematen i minimale mengder, da de øker andelen av karbohydrater som katten ikke har bruk for. Generelt bør du være oppmerksom på deklareringen «kjøtt og animalske biprodukter». Dette kan nemlig omfatte alle slags biprodukter, inkludert belastede organer som lever og milt, samt hår og horn.

Veterinæren din kan gi deg råd og veiledning når katten skal ned i vekt. Den kan bestemme om og i hvor stor grad katten er overvektig, og anbefale en egnet metode for å redusere vekten på en skånsom måte.

Vi ønsker deg og katten din kun det beste!

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.

5 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.

4 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.