Kattemat for utekatter

utekatt som spiser

Da ikke alle katter er like, har de også ha ulike behov. Katter som helt eller for det meste holdes innendørs har for eksempel andre ernæringsbehov enn katter som tilbringer mye tid ute i det fri. Når det også tilkommer individuelle faktorer som alder og rase, kan det fort bli komplisert. Uansett bør kattematen være tilpasset kattens individuelle behov, slik at den alltid får i seg de næringsstoffene den har behov for i de riktige mengdene.

Livet som utekatt

Uavhengig av om katten tilbringer noen få timer eller mesteparten av dagen sin utendørs, er den utsatt for en mengde eksterne faktorer. Vind og vær, såvel som varme og kulde kan være utfordrene for katten. Utekatter har i tillegg hyppig kontakt med andre dyr, og må ha et sterkt immunforsvar for å stå imot infeksjonssykdommer. Eventuelle skader tar kroppen som oftest hånd om selv, men for at det skal være mulig trenger kattekroppen de riktige byggeklossene. I tillegg legger kattene ofte tilbake strekninger på flere kilometre hver dag, noe som innebærer et tilsvarende høyt energibehov. Utekatter som er i aktivitet hele dagen, har dermed behov for et fôr som innfrir dette energibehovet.

Freigänger-Katze vor Futternapf mit Fleisch

Hvilke ingredienser bør kattemat for utekatter ha?

Kattemat som er egnet for utekatter bør ta høyde for alle de ovenforstående faktorene. Heldigvis finnes det en mengde ulike fôrvarianter som er skreddersydd behovene til aktive katter som tilbringer tid utendørs. Disse inneholder en stor andel høyverdige proteiner for å opprettholde muskelmassen. Og det beste er at proteiner utgjør den foretrukne energikilden til katten – som tross alt er en kjøtteter. Mye kjøtt av god kvalitet bør derfor stå helt øverst på ingredienslisten. Et balansert forhold mellom essensielle vitaminer og mineraler er viktig for enhver katts helse. For utekatter som er utsatt for en høyere smittefare hva gjelder infeksjonssykdommer har dette en enda større betydning enn for innekatter. Vitaminer og antioksidanter kan støtte immunforsvaret til katten like mye som prebiotiske tilskudd. Mange fôralternativ for utekatter inneholder også vitamin B for en sunn og sterk pels. I tillegg finner man gjerne fôr med taurin eller tilskudd som styrker tennene og leddene. Taurin er en essensiell aminosyre som katten ikke kan produsere selv.

Å gjenkjenne bra kattemat

Kattemat for utekatter som er på oppdagelsesferder i det fri bør være tilpasset kattens naturlige behov som kjøtteter. Musen, som er kattens naturlige byttedyr, består med 85 prosent i all hovedsak av kjøtt. Plantebaserte bestanddeler som befinner seg i magen til byttedyrene utgjør kun fem prosent. Analytisk sett består en mus av 50-60 prosent proteiner, 20-30 prosent fett og tre til åtte prosent karbohydrater. Med det har den et høyt proteininnhold, en moderat fettandel og kun få karbohydrater. Musen bør derfor fungere som modell for en artsriktig og tilpasset katteernæring.

Som nevnt tidligere er en høy kjøttandel essensiell for kattens helse. Pelsnøstene våre kan bare omsette en begreset mengde av vegetabilske karbohydrater. Animalske og vegetabilske biprodukter bør heller ikke utgjøre en stor andel av kattematen. Selv om kattene også har behov for innmat som del av kostholdet, kan«kjøtt og animalske biprodukter» innbefatte alt fra belastede organer som milt og lever til hår og horn.

Hittil er det forstatt ikke fullstendig klart om smaksforsterkere og konserveringsmidler virkelig er skadelig. Vær likevel oppmerksom på at kunstige tilsetningsstoffer kan fremkalle og/ eller forsterke allergier hos enkelte katter. Desverre er de å finne i nesten all kattemat. Sukker hører på ingen måte hjemme i kattemat. Selv om katten ikke er utsatt for karies, vil sukker belaste nyrene og føre til diabetes i det lange løp.

Råfôring av hjemmelaget mat

Er du en av de som liker å tilberede kattematen selv? Den såkalte BARF-fôringen – «Biologically Appropriate Raw Food» – har blitt mer og mer populær de siste årene. Katten får servert rått muskelkjøtt og innvollene til utvalgte dyr. I tillegg blir det tilføyd enten kunstige eller naturlige tilskudd. Lager du kattematen helt fra bunnen av kan du i tillegg være sikker på hva som havner i matskålen til yndlingen din.

Katze frisst in der Wohnung frisches Fleisch

Dette er et bra alternativ for katter som har allergier eller en ømfintlig fordøyelse. Likevel bør hjemmelaget kattemat tilberedes med solid kunnskap om kattens ernæringsbehov, og med et øye på detaljene. Å lese seg grundig opp på temaet og en tett dialog med veterinæren er derfor helt uunværlig.

Vann

Det er likevel ikke bare valget av riktig kattemat for utekatter som er viktig for en sunn og artsriktig ernæring. Katter regnes som ørkendyr, og vil ikke instinktivt oppsøke vannskålen på egenhånd. Det har bakgrunn i at deres væskebehov i all hovedsak blir dekket gjennom maten de spiser. Dette kan dog bli problematisk, spesielt når kostholdet for det meste består av tørrfôr. Tørrfôr har en væskeandel på maksimalt åtte prosent, mens den for våtfôr ligger på opptil 80 prosent. Når måltidene i seg selv ikke inneholder tilstrekkelig med væske, vil det føre til at det totale væskebehovet ikke blir innfridd. Det anbefales at en katt bør drikke 45 ml væske per kilo kroppsvekt. En katt på 5 kg har dermed et totalt væskebehov på ca. 225 ml. Vær oppmerksom på at katten får i seg det nødvendige mengden med væske og motiver pelsnøstet til å drikke! Mange katter foretrekker rennende vann. Drikkefontener som er spesielt utviklet for katter og kjæledyr er derfor en strålende mulighet for å animere yndlingen din til å drikke mer. I tillegg er det lurt å sette fram flere vannskåler som ideelt sett er fordelt utover på flere ulike steder både innen- og utendørs.

Som du ser er det ikke så altfor komplisert å legge til rette for et kosthold som innfrir ernæringsbehovene til utekatter. Vi håper det smaker!

Våre mest populære artikler
5 min

Farlige matvarer for katter

Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter. Nedenforstående oversikt gjør på ingen måte krav på fullstendighet.
6 min

Riktig fôrmengde til katt

Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
5 min

Tørrfôr eller våtfôr til katt?

Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.